StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Proradio promet Ulicom bana Jelačića, donacija Zaklade Caboga, dovršetak rive u Rožatu, teren za basket u SSG-u...

Piše Grad Dubrovnik
22. studenog 2019. - 14:14
VRIJEDNA DONACIJA CABOGE STIFTUNG

Obnovom i adaptacijom zgrada OŠ „Marina Getaldića“ do rada u jednoj smjeni

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung, dr. Ivo Felner potpisali su u četvrtak dva milijuna eura vrijedan Ugovor o donaciji kojim Zaklada osigurava financiranje izrade projektne dokumentacije, obnovu i uređenja zgrada Osnovne škole „Marina Getaldića“.

Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji obnovit će se zgrade škole na dvije lokacije; na novoj u Ulici Ilije Sarake br. 7, u zgradi koju je Dubrovačka biskupija ustupila Gradu na korištenje bez naknade za potrebe organiziranja osnovne škole, te na postojećoj lokaciji, u Ulici Nikole Gučetića br. 1, gdje je smještena školska zgrada Centar.

-„Ovom investicijom ispunit će svi potrebi preduvjeti da i Osnovnu školu Marina Getaldića uključimo u režim nastave u jednoj smjeni“, kazao je gradonačelnik Mato Franković te najavio kako će se prema utvrđenoj funkcionalnoj shemi na novoj lokaciji u Ulici Ilija Sarake odvijati nastava I do III razreda razreda, dok će se ostali razredi smjestiti u školsku zgradu Centar.

Gradonačelnik je istaknuo iznimno veliki angažman gospara Iva Felnera i njegovih suradnika te im zahvalio na ustrajnosti pri realizaciji ovog projekta. Uz rješavanje potrebe OŠ Marina Getaldića za napuštanjem prostora Gimnazije Dubrovnik, projekt se temelji na ideji revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina s konceptom „povratka stalnog života“ u Grad.


Ukupna vrijednost namjenskog financiranja definiranog ugovorom iznosi do najviše 2 milijuna eura, a temelji se na okvirnoj procjeni ukupne investicije koja uključuje izradu projektne dokumentacije, izvođenja radova adaptacije i opremanja zgrada.



„Zaklada razvija one projekte koji će imati dugoročni efekt na život grada“, istaknuo je dr. Felner te kazao je kako je obnova Osnovne škole „Marina Getaldića“ kulminacija aktivnosti Zaklade.

GOTOVO DO KRAJA GODINE

Privode se kraju radovi na rivi u Rožatu

Riva ispred Franjevačkog samostana u Rožatu dobiva svoje konačne konture. Izgrađen je novi obalni zid i završeni najzahtjevniji radovi koji su se izvodili ispod površine rijeke. Postojeća kamena obala se obnavlja u postojećem obliku s kamenim klesancima, koji su demontirani, a nakon izvedbe vertikalnih obalnih zidova od kalupnog betona ponovno će se ugraditi, uz dobavu i ugradnju nedostajućih kamenih elemenata koji odgovaraju postojećoj vrsti kamenog popločenja.


Radovi su pokrenuti kako bi se spriječilo daljnje propadanje rive koja je oštećena djelovanjem rijeke na njezine temelje i tlo na kojem je sagrađena te u svom zapadnom dijelu gotovo potpuno urušena. Investicija je vrijedna 1,7 milijuna kuna.

LEGENDARNO IGRALIŠTE

Obnovljen teren za basket u SSG-u

Obnovljen je sportski teren za košarku u naselju „Sedam smrtnih grijeha“. Radove vrijedne 93.151,13 kuna (s PDV-om) provela je tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na poslovima održavanja dječjih i sportskih igrališta.

Radovi su uključivali popravak i bojanje nosive konstrukcije ograde, postavljanje novog žičanog pletiva, popravak, bojanje i žbukanje zida od betonskih blokova, popravak i bojanje sportske opreme, zamjenu oštećenih tabli, obruča i mrežica, iscrtavanje crta sportskog terena za košarku i uklanjanje raslinja sa sjeverne strane. Ugradnjom novog asfalta


POTVRĐENA STABILNOST I SIGURNOST

Nakon sanacije pokosa, promet Ulicom bana Josipa Jelačića odvija se uredno

Promet Ulicom bana Josipa Jelačića otvoren je od srijede, 20. studenog, a otvaranju prometa prethodili su radovi na sanaciji pokosa ispod ceste i ugradnji potrebne opreme sukladno smjernicama Građevinskog fakulteta, a koje je o svom trošku proveo privatni investitor čime je osigurana stabilnost samog pokosa.

Na dijelu gdje je došlo do pojave nestabilnosti uzrokovane ispiranjem materijala uslijed puknuća vodovodne cijevi, investitor je izveo dodatnih 155 geotehničkih sidara koja su zategnuta na projektom predviđenu silu, a dodatno je na pokos ugrađena i zaštitna mreža protiv odrona. Iznad pokosa, na samoj Ulici bana Josiša Jelačića, ugrađena je projektom predviđena oprema za monitoring i opažanje ponašanja navedenog zahvata pod prometnim opterećenjem.

Monitoring i opažanje na ugrađenoj opremi kontinuirano će se provoditi kroz period od dvije godine te će se, ukoliko se izmjere neprihvatljive deformacije, poduzeti mjere dodatnog osiguranja stabilnosti pokosa.

Upravni odjel za promet Grada Dubrovnika donio je Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju dijela Ulice temeljem pozitivnog očitovanja Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izvješćem revidenta utvrđeno je da se radovima provedenim od strane privatnog investitora sukladno projektnoj dokumentaciji osigurava dugotrajna mehanička otpornost i stabilnost predmetnog pokosa.

Podsjetimo, zbog ugrožavanja gradske imovine Grad Dubrovnik je protiv investitora podnio kaznenu prijava Državnom odvjetništvu.
 
20. travanj 2024 03:03