StoryEditorOCM
DubrovnikRUZINAVA 'KOCKA MORA' NASRED PILA

Ne održavaju ga, služi damama kao ogledalo, a zovu ga spomenikom palim windowsima...

Piše Kristina Filičić Foto: Božo Radić/CROPIX
18. studenog 2019. - 16:03
Spomenik braniteljima odnosno digitalizirana "Kocka mora" na Pilama, od svog postavljanja prije 12 godina, svake godine u ovo vrijeme obljetnica i spomena na Domovinski rat, ponovno postaje predmetom rasprava i sarkastičnih komentara u javnosti. Podsjetimo se kako je prije četiri godine Gradsko vijeće, na prijedlog vijećnika HDZ-a, a sukladno zahtjevu braniteljskih udruga, odlučilo spomenik arhitekta Igora Franića izmjestiti i pokrenuti postupak za novi spomenik, također na Pilama. Iako su i javnost i vlast, a dobrim dijelom i struka, suglasni kako spomenik nije saživio ni s prostorom ni sa svrhom da oda počast dubrovačkim braniteljima, još se u gradskoj upravi vode onom 'psi laju, karavane prolaze'. Još prije dvije godine slušali smo aktualno čelništvo kako je pokrenut postupak izmještanja, te da on ovisi o razgovorima i pregovorima s autorom. Vjerovali su kako će u skoro vrijeme razriješiti problem jer rekao je tada predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica 'javni interes je svakako ispred autorskog prava', da će se autor kontaktirati te da 'ne misli da bi to trebalo predstavljati veći problem'.

- Nitko iz Grada me nikad nije kontaktirao i ni jedan sastanak vezano za to nismo održali. Razgovor nije niti započeo na tu temu. Jedan put je bila dogradonačelnica u Zagrebu, rekla je da će se javiti, doći do mene, međutim nije došla – jasan je autor Igor Franić.

Da bi se rješavanje problema uopće pokrenulo, treba razgovarati. Ako je suditi po tvrdnji arhitekta Franića, očito je vlast previdjela tu jednostavnu činjenicu. U očekivanju odgovora Gradske uprave koji do zaključenja novine nije stigao, autora 'Kocke mora' pitali smo i što misli o soluciji izmještanja spomenika na drugu gradsku lokaciju:

- O tome trebaju početi nekakvi razgovori, to bi bio predmet za razgovor. Ja sam dok se to projektiralo s braniteljima razgovarao, oni su tražili određene dopune, da se stavi grb i križ i ja sam to stavio. Ne znam što još drugo traže ali u trenutku kad se to tamo postavljalo udruge branitelja bile su uključene – kaže Franić.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.
23. travanj 2024 09:34