StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO DONOSI NOVA TRASA PROMETNICE ZA NUNCIJATU

Grad će braniteljsko naselje spojiti cestom preko zemljišta u svom vlasništvu

14. studenog 2019. - 10:59
Na posljednjoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana i GUP-a Grada Dubrovnika koje rješavaju i pristupnu cestu prema stambenom naselju Nuncijata. Kako je riječ o cesti koju vijećnicima nisu znali pojasniti ni urbanisti, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Orlanda Tokić je rastumačila:
-Stari plan ceste za Nuncijatu je imao suludo dugu trasu koja je prolazila isključivo preko privatnih parcela. Ovim izmjenama GUP-a smo tu trasu eliminirali te sada imamo alternativnu koja nije ni skupa ni komplicirana, a potpuno je na zemljištu u gradskom vlasništvu. Dakle, riječ je o trasi ceste koja se spaja na postojeću cestu te dalje nastavlja novom trasom. Samim time nemamo problema ni s izvlaštenjem ni s financijama, niti prepreka s realizacijom naselja za branitelje jer je ova cesta osnovni preduvjet kako bi se gore moglo početi graditi- rekla je Tokić, dok je gradonačelnik Mato Franković naglasio da se uvrštavanjem ceste za Nuncijatu u GUP i PP stvaraju i preduvjeti za provedbuu projekta izgradnje pothodnika na Nuncijati, kojeg su posljednjih 15-tak godina najavljivale sve gradske uprave:

Jedinstvena HIA

- Za cijeli obuhvat Nuncijate napravit će se konzervatorska podloga i bit će zajednička HIA, odnosno Studija utjecaja na baštinu. Trebat ćemo pola godine da se to riješi i nakon toga je problematka branitelja ad acta, završena priča, dodjeljuju se parcele!
Dan nakon usvajanja spomenutih prostornih izmjena zamjenica Tokić ističe kako je gradski Ured za urbanizam pokrenuo postupak nabave za izrađivače HIA-e koja je zadnji preduvjet da bi se na Nuncijati uopće moglo parcelirati i dovršiti postupak dodjele parcela braniteljima:
-Temeljem iskustva, za to će trebati oko pola godine. Stara je trasa projektirana isključivo preko privatnih parcela i duža je od kilometra, dok je nova duga samo 240 metara i potpuno na gradskom zemljištu. Radi se o jednom zavoju i spoju s magistralom i s postojećom cestom. Ali, da nova trasa i nije na gradskom zemljišptu, opet bi bila daleko jeftinija od stare. Bitan uvjet nije bila vlasnost parcela nego izvedivost tehničkog rješenja bez velikih nagiba, ukopa i zasjeka. To je zahtjev konzervatora koji su dali suglasnost na nju i izmjenu GUP-a. Sve je malo duže trajalo zbog dobivanja suglasnosti koje slijede nakon svake projektne faze. O vrijednosti radova još ne mogu govoriti niti želim spekulirati, ali je s obzirom na veliki značaj ceste, dobivanje novog i adekvatnog ulaza na Nuncijatu te ostvarivanje preduvjeta za gradnju objekata branitelja, cijena irelevantna. Uz to, na lokaciji postojećeg kolnog ulaza osiguravamo gradnju pješačkog pothodnika, za što Hrvatske ceste već imaju idejni projekt koji je sastavni dio velikog projekta rekonstrukcije JTC od Mosta dr Franja Tuđmana do Ilijine glavice. To podrazumijeva parkirna mjesta, nogostup i javnu rasvjetu. Trebamo još samo HIA studiju, s kojom se nikad nisu susreli. Očekujemo da će za šest mjeseci i oni ispuniti preduvjete za ishođenje lokacijske dozvole. Grad planira do kraha iduće godine dovršiti projektnu dokumentaciju i ispuniti preduvjete za početak radova, što je znatno prije Hrvatskih cesta kojima tek slijede izvlaštenja duž cijele trase- ističe Tokić.

53 parcele

Gradskoj upravi potom slijedi dodjela planirane 53 parcele braniteljima. Većinom su za samostojeće objekte, a samo mali dio za dvojne objekte. Površine parcela koje u Dubrovniku zadovoljavaju uvjete za izdavanje građevinskih dozvola su 400 "kvadrata" za samostojeće i 350 za dvojne objekte. Tokić kaže da parcele sigurno neće biti manje, a glede mogućnosti da stanje u prostoru postane kopija Babina kuka, otkriva:
- Nema straha, jer će se parcele dodjeljivati uz tipske projekte koje će grad Dubrovnik izraditi i za njih ishoditi dozvolu, uz uvjet da se u postavljenom roku izgrade upravo takvi objekti! Znači, ne može se graditi kuća kakva se želi, nego tipski objekt. Time ćemo, vjerujemo, eliminirati dugu proceduru i ubrzati izgradnju. Jer, nisu svi vični ishođenju dozvola, u postupku ishođenja kojih bi ponovno sudjelovali konzervatori. To bi utjecalo na rokove i moguće "kratke spojeve" te će gradska uprava sve obaviti. Prihvaćanjem parcele, branitelji prihvataju i postavljene uvjete. Građevinsku dozvolu je nemoguće dobiti ako nisu riješeni cesta, voda i struja i to je obveza gradske uprave.
-Što ako po tim uvjetima ne bude dovoljno zainteresiranih branitelja?
-I bez dovoljno branitelja, projekt neće propasti jer bi se preostale parcele dodjeljivale zainteresiranim mladim obiteljima. Naglašavam kako je cilj na Nuncijati omogućiti stambenu izgradnju i zbrinuti sve branitelje, a mogući "višak parcela", ako se u međuvremenu zbrinu svi branitelji, prenamijenit će se za stambeno zbrinjavanje mladih. Ali, ponavljam: prvenstvo imaju branitelji bez riješenog stambenog pitanja- kaže Orlanda Tokić i napominje kako su parcele vlasnički riješene, čime izravno demantira glasine da su u vlasništvu metkovskog magnata Stipe Gabrića Jamba.
24. travanj 2024 05:12