StoryEditorOCM
DubrovnikSTIŽE "RESCUE RUNNER"

Grad će financirati nabavku skutera za potragu i spašavanje na moru dubrovačkog Crvenog križa

Piše DV
8. studenog 2019. - 10:20
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić primili su u četvrtak vodstvo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, predsjednika Vicka Mihaljevića i ravnatelja Živka Šimunovića sa suradnicima.
 
Na sastanku je bilo riječi o nabavci specijaliziranog plovila za traganje i spašavanje na moru. Nabavka skutera „Rescue Runner“ ključna je za pilot projekt ustrojavanja službe za spašavanje na moru, a koju prvi u Hrvatskoj razvija upravo Dubrovački Crveni križ.
 
Gradonačelnik Franković prihvatio je potporu ovom pilot projektu te će Grad Dubrovnik u Proračunu za 2020. godinu osigurati potrebna sredstva u vidu donacije GDCK-u Dubrovnik, a poduprijet će i ustrojavanje buduće službe i osposobljavanje njenih pripadnika.
 
Skuter „Rescue Runner“ dužine je 3.6 metara i kapaciteta 375 kilograma, a može razviti brzinu do 38 milja. Dizajniran je za misije potrage i spašavanja te za rad u najizazovnijim uvjetima na moru, a pokrivao bi čitavo područje dubrovačkog akvatorija - od Lokruma do Elafita i Brsečina. Njegova nabavka predstavlja bi vrijednu akviziciju u započetom procesu osuvremenjivanja žurnih službi i dodatnom podizanju razine spremnosti za intervencije na moru.
 
Predsjednik GDCK-a Dubrovnik Vicko Mihaljević i ravnatelj Živko Šimunović gradonačelniku Frankoviću ovom prigodom prezentirali su i rezultate projekta „Crveni križ u Gradu“, koji je tijekom 2019. godine proveden zahvaljujući financijskoj potpori Grada Dubrovnika u iznosu od gotovo milijun kuna te ostalih donatora poput gradske ustanove Rezervat Lokrum.
 
Podsjetimo, projekt „Crveni križ u Gradu“ nadogradnja je pilot projekta „Crveni križ na zidinama“. Isti je od uvođenja 2015. više puta nadograđivan pa su tako stručna dežurstva osposobljenih pripadnika Kluba mladih Dubrovačkog Crvenog križa uz više punktova na zidinama i Stradunu te otoku Lokrumu, proširena najprije na plaže Danče i Mandrač kao i na Stonske zidine, a 2018. godine i na javne plaže Bellevue, Šulić, Štikovica i Donje Čelo. U 2019. godini navedenim lokacijama pridodane su i gradske plaže u Zatonu Malom i Orašcu. U četiri mjeseca, od 24. svibnja do 30. rujna, 69 mladih članova GDCK-a Dubrovnik odradili su 29.495 sati dežurstava u kojem vremenu su zabilježili sveukupno 3.347 intervencija, najviše njih odrađeno je u povijesnoj jezgri uključujući zidine i Lokrum.
 
17. travanj 2024 01:08