Županija Dubrovnik

POTRES OD 4,1 PO RICHTERU

KREŠIMIR KUK Zbog epicentra u moru kod Mljeta Dubrovnik se nije jako zatresao

POTRES OD 4,1 PO RICHTERU
Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su noćas u 2.26 sata jak potres s epicentrom kod otoka Mljeta, 39 kilometara zapadno od Dubrovnika. Magnituda potresa iznosila je 4.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, izvijestila je u petak ujutro Seizmološka služba Geofzičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Republike Hrvatske za Dubrovački vjesnik rekao je kako se potres nije jače osjetio u široj okolici jer je epicentar bio u moru te se zbog toga osjetio samo na užem području.

Jaki potresi u Hrvatskoj i nisu tako strana i nepoznata pojava jer je na našim područjima zabilježeno nekoliko razornih potresa. Tako je prvi veliki potres zabilježen 361. godine. Prema predaji u more je tada propao grad Cissa na otoku Pagu. Drugi jači pogodio je 1511. godine Slunj, a 1667. godine potres je doslovno pomeo Dubrovnik. Kamenje se kotrljalo sa Srđa prema gradu, poginulo je oko tri tisuće ljudi, a Dubrovnik je bio sravnjen sa zemljom.

Devedeset godina kasnije, u lipnju 1757. godine snažan potres pogodio je Viroviticu. Nakon dva jaka udara zabilježena su i 54 manja. Snaga sva tri spomenuta potresa bila je između devet i deset stupnjeva po Mercalliju, a procjena je rađena temeljem povijesnih zapisa.

Naime, Mercallijeva ljestvica razvijena 1902. godine te na skali od jedan do 12 opsuje u svakom stupnju stradavanje stambenih jedinica i ljudi, a oslonjena je isključivo na subjektivan doživljaj ljudi. Richterova ljestvica uspostavljena je, pak, 1935. godine.

Posljednji u nizu snažnih potresa dogodio se prije 21 godinu na Pelješcu kada je najviše stradao Ston u kojem je srušen veliki broj objekata koji su se godinama nakon toga obnavljali.
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Sutra bez vode...

Sutra bez vode...
Zbog interventnih radova na vodoopskrbnom cjevovodu, 9. prosinca, od 8 do 12 sati bez opskrbe vodom bit će ulice...
Sutra bez vode...