StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠENI RADOVI FINANCIRANI UZ POMOĆ EUROPSKIH FONDOVA

Ciciban je prvi gradski vrtić sasvim energetski obnovljen

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: BRANKA MUMALO
6. studenog 2019. - 13:02
Završetak radova na dječjem vrtiću Ciciban u Dubrovniku obilježen je jutros konferencijom za novinare gradske uprave, uprave vrtića i izvođača radova. U vrtiću je naime završena energetska obnova vrijedna gotovo 1,5 milijuna kuna koja je najvećim dijelom financirana iz fondova Europske unije.

Energetska obnova zgrade dječjeg vrtića "Ciciban" jedan je u nizu projekata u predškolskom odgoju kojim se podiže kvaliteta infrastrukture za najmlađe, istaknuo je jutros gradonačlenik Dubrovnika Mato Franković.
Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 1.477.699,25 kuna, a Grad Dubrovnik je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurao 1.017.837,44 kuna bespovratnih sredstava, što čini gotovo 70 posto vrijednosti projekta.
Radovima u dječjem vrtiću "Ciciban" posve je obnovljeno krovište zgrade vrtića, grijani prostor od 903 kvadratna metra toplinski je izoliran s unutarnje i s vanjske strane, a radovi su između ostalog obuhvatili i ugradnju nove PVC stolarije s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja, ugradnju solarnih kolektora i ostale opreme za pripremu tople vode.
Energetski razred zgrade dječjeg vrtića Ciciban izgrađenog 1974., a nadograđen 2003,. godine je D, a po završetku svih radova izradit će se novi energetski certifikat te se očekuje smanjenje izdataka za utrošak energije.
Gradonačelnik je najavio završetak radova i na obnovi vrtića Izviđač, a pohvalio se kako je u samo ovoj godini u tijeku energetska obnova četiri zgrade, od čega su dvije škole i dva vrtića.
- Grad Dubrovnik nije do 2017. godine povukao iz EU fondova niti jednu lipu, a mi se od tada do danas približavamo brojci od sto milijuna, a nadam se da ćemo do kraja mandata doći skoro do milijarde kuna. Vjerujem da ćemo to ispuniti. Jedino je otegotna okolnost novo poračunko razdoblje od 2021. godine kada se otvaraju i nove mogućnosti. Mi već radimo na projektima koje ćemo kandidirati od spomeničke i kulturne baštine, vrtića, škola, domova umirovljenika, a poseban naglasak stavljamo na promet i prometne projekte. Na prometnoj mobilnosti možemo povući značajna sredstva možda veća od milijarde kuna ako budemo spremni - rekao je Franković o pripremama projekata za financirenje iz EU Fondova. Najavio je energetsku obnovu sportske dvorane za koju je projekt spreman za natječaj. - Moramo biti potpuno spremni za trenutak otvaranja natječaja. Za projekt doma za beskućnike za koji smo dobili EU sredstva za socijelnu uključenost, uz nas je u prvih šest sekundi otvaranja natječaja je prijavljeno čak 140 projekata, što dovoljno govori kako se drugi gradovi i općine pripremaju za natječaje - dodao je. Franković je ovom prigodom najavio i kako uskoro kreće gradnja doma umirovljenika u Gružu no da je glavni fokus ove gradske uprave gradnja velikoga Doma umirovljenika na Medarevu koji će biti vrijedan najmanje 150 milijuna kuna za koje postoje najave da će se moći financirati iz Fondova EU.
16. travanj 2024 10:54