StoryEditorOCM
DubrovnikTEŠKA PROMETNA NESREĆA NA SV. HELENI I KAZNA DOKTORICI ODRAZILA SE I NA DUBROVAČKO PODRUČJE

Liječnici četiri puta više pacijenata prijavili policiji

Piše Silvia Rudinović
5. studenog 2019. - 16:34
Liječnici na dubrovačkom području su ove godine policiji prijavili četiri puta više pacijenata kod kojih je zbog promjene zdravstvenog stanja nužan izvanredni zdravstveni pregled za utvrđivanje sposobnosti upravljanja motornim vozilima. Prema podacima glasnogovornice Policijeske uprave dubrovačko-neretvanske Davorke Bečić, 2018. godine broj vozača upućenih na izvanredni zdravstveni pregled na području PU iznosio je 18, dok je do danas u 2019. godini već dostigao 79.
- U 2018. godini nije bilo prijave promjena zdravstvenog stanja vlasnika oružja na području cijele Policijske uprave, dok je u 2019. godini prijavljena promjena kod 26 vlasnika oružja. Svi vlasnici oružja, kao i vozači za koje je zaprimljena obavijest o promjeni zdravstvenog stanja, upućeni su na izvanredni zdravstveni pregled – navodi Bečić.
Do naglog povećanja broja prijava došlo je nakon što je s 5 tisuća kuna kažnjena liječnica koja MUP-u nije prijavila pogoršano zdravstveno stanje vozača odgovornog za tešku prometnu nesreću na naplatnoj postaji Sv. Helena kraj Zagreba u srpnju ove godine.

Liječnica kažnjena prije počinitelja

Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima propisuje sljedeće: "Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište".
Liječnici obiteljske medicine dužni su policiji prijaviti promjenu zdravstvenog stanja koja može utjecati na sposobnost vožnje. Osim što nije jasno definirano o kojim se točno bolestima radi, liječnici se žale kako se u javnosti stječe dojam da su oni ti koji oduzimaju vozačke dozvole, što ih dovodi u nezavidan položaj. Neki liječnici predlažu da prijava promjene medicinskog stanja bude obveza samoga pacijenta, što je dvojbeno. Drugi je prijedlog da se nakon 50. godine života uvedu redoviti pregledi svakih nekoliko godina.
Pregled inače stoji oko 500 kuna i u navedenim slučajevima, trošak će refundirati MUP utvrdi li se da je vozač sposoban za vožnju. U suprotnom, dobije li ograničenje ili se utvrdi kako pacijent ne bi smio voziti, platit će ga sam.
Liječnica Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine kaže kako ih ova tema narušava same temelje struke, a to je povjerljivi liječnički odnos s pacijentom i njegovom obitelji. Liječniku je na prvom mjestu dobrobit pacijenta, a to je moguće samo ako je zajamčeno pravo na povjerljivost, privatnost i individualni pristup.
- Iako se u zakonima spominje odgovornost „svih liječnika koji imaju spoznaju da je došlo do izmjene zdravstvenog stanja…“, u praksi se ta odgovornost svodi na obiteljskog liječnika, čemu smo svjedočili nakon nedavnog tragičnog događaja na naplatnim kućicama kod Svete Helene kad je osoba, netom otpuštena s bolničkog liječenja, izazvala tešku prometnu nesreću, a jedina osoba koja je, dosad, prekršajno prijavljena, izvedena pred sud i brzopotezno osuđena, čak prije nego i sam počinitelj, bila je obiteljska liječnica počinitelja.
Slijedi joj dugotrajna procedura žalba, drugostupanjskog postupka, dokazivanja, vještačenja, mučnog iščekivanja, a možda i građanska parnica za nadoknadu štete osiguravatelju koja može uništiti i profesionalni i obiteljski život kolegice – kaže Krolo.

Sigurnost u prometu vs. pravna nesigurnost doktora

Kako niti jedan od zakona točno i nedvojbeno ne definira stanja i bolesti koja se moraju prijaviti MUP-u, liječnici obiteljske medicine, kaže predsjednica KoHOM-a, dovedeni su u položaj krajnje pravne nesigurnosti i zbog toga su se strogo počeli pridržavati članka 233. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa i članka 14. Zakona o posjedovanju i nabavi oružja građana.
- Nigdje u zemljama EU nije obiteljski liječnik doveden u ovako tešku situaciju uz tako visoku razinu odgovornosti za javnu sigurnost. Možemo prihvatiti nužnost obavještavanja MUP-a o točno definiranim dijagnozama u kojima pacijent ne može imati uvida u svoje stanje (teške psihijatrijske bolesti), ali naglasak mora biti na osobnoj odgovornosti svakog pojedinog pacijenta. Prilikom liječničkog pregleda, liječnik će upozoriti pacijenta o mjerama opreza oko rukovanja oružjem i upravljanja vozilom te to zabilježiti u zdravstvenom kartonu pacijenta koji će potom preuzeti odgovornost za vlastite odluke i postupke. Stoga molimo zakonodavce - ne dovodite nas u sukob s pacijentima, ne narušavajte naš stručni rad! - poručuje Krolo.
U ČITAVOJ DRŽAVI Šest puta više
Jutarnji list nedavno je objavio kako su liječnici ove godine 6764 puta obavijestili MUP o promjeni zdravstvenog stanja svojih pacijenta vozača, što je bio razlog i za izvanredne liječničke preglede. Radi se o šest puta više prijava nego u cijeloj prošloj godini, kad je na izvanredni liječnički pregled poslano samo 1022 vozača.

20. travanj 2024 06:24