StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON TEKSTA O REKTORU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU DAMIRU BORASU

REAGIRANJE NA TEKST DUBROVAČKOG VJESNIKA "Zgrada i apartmani su vlasništvo Sveučilišta u Zagrebu pa rektor radi ekonomičnog raspolaganja sredstvima boravi tamo"

Piše DV
31. listopada 2019. - 12:08
Na tekst objavljen na portalu Dubrovačkog vjesnika  naslova "Novac Sveučilišta zagrebački rektor Damir Boras iskorisito za obnovu luksuznih apartmana koje koristi u privatne svrhe" reagiralo je u ime rektora Borasa odvjetničko društvo Mihočević i Bajs, zahtijevajući ispravku netočne informacije. Reagiranje prenosimo u cijelosti.

"S obzirom da se u predmetnom članku u odnosu na naše stranke iznose neistinite i tendenciozne tvrdnje i insinuacije, temeljem čl. 2. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijima, ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

„Nije točno da je zagrebački rektor Damir Boraš novac Sveučilišta iskoristio za obnovu luksuznih apartmana koje koristi u privatne svrhe.
Nije točno da je Sveučilište u Zagrebu zadnjih dvadesetak godina vlasnik impresivne zgrade u centru Dubrovnika.
Nije točno da su javnim novcem uređena tri apartmana u koje bez privole rektora Borasa nitko ne smije ući.
Nije točno kako rektor tamo ljeti redovito dolazi privatno, i to s obitelji.
Nije točno da je rektor Boras izjavio da je vlasnik zgrade.
Nije točno da se rektor Boras prema zgradi ponaša kao da je njezin privatni vlasnik.
Nije točno da je rektor dao luksuzno urediti dvosobni apartman koji ne smije koristiti nitko osim
njega, njegove obitelji i prijatelja.
Nije točno da je rektor Boras uredio još dva luksuzna apartmana na istom katu zgrade za prorektore.
Nije točno da je rektor Damir Boras ovo ljeto proveo minimalno 15 dana u spomenutom luksuznom apartmanu.
Nije točno da obitelj Boras ljetuje u predmetnom luksuznom apartmanu.
Nije točno da ova tri apartmana veći dio godine zjape prazna jer u njih ne smije nitko osim ljudi zbog kojih su obnovljeni.
Nije točno da se radi o turističkim dolascima rektora i članova njegove obitelji.

Apartmani koji su obnovljeni nisu luksuzni niti po jednom kriteriju. Zgrada Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku (nastavno: Centar) u vlasništvu je Sveučilišta više od četrdeset godina. Rektor Boras koristi prostore Centra isključivo radi ostvarivanja službenih zadaća koje za potrebe Sveučilišta u Zagrebu mora obavljati na području Grada Dubrovnika. Svako putovanje u Dubrovnik pri kojem su korišteni prostori Centra bilo je ostvareno u poslovne svrhe te su o istom sačinjeni putni nalozi.

Razlozi boravka u zgradi Centra ne moraju biti isključivo vezani uz djelovanje Centra. Rektor je zbog službenih obveza prisustvovao Dubrovačkim ljetnim igrama. Kako se radilo o ispunjavanju službenih obveza, rektor je boravio u zgradi Centra sa suprugom koja je rektoru bila službena pratnja.

Zgrada i apartmani su vlasništvo Sveučilišta u Zagrebu pa rektor upravo radi ekonomičnog raspolaganja sredstvima boravi tamo, umjesto da bude smješten u nekom od dubrovačkih hotela.“
19. travanj 2024 22:47