StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Groblje Dubac ide dalje, hrvatskim braniteljima ugovori za otkup gradskih stanova, savjetovanje o javnim površinama i kućnim ljubimcima...

Piše DV
25. listopada 2019. - 04:57

GROBLJE DUBAC

Počinju radovi na izgradnji unutarnje ceste, parkirališta i infrastrukture
Radovi na gradilištu groblja Dubac nastavljaju se početkom studenog i to izgradnjom ceste unutar obuhvata groblja u dužini od cca 900 metara s dva velika parkirališta, trafostanicom i svom potrebnom infrastrukturom na koju će se priključiti groblje u kasnijoj fazi.

Istovremeno, provodi se postupak javne nabava za izradu glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima za 2. etapu, a koja se odnosi na grobna polja i objekte u obuhvatu groblja, projekt za sve tipove grobnica i projekt za tzv. Biblijski vrt. Buduće groblje raspolagat će i sa svom potrebnom infrastrukturom, uključujući kapelicu, poslovne objekte i dvoranu za ispraćaj.


Trenutačno je zaprimljeno 1840 zahtjeva, što je brojka prema kojoj će se i ravnati u ovoj fazi izgradnje, a ukupno je na ovom prostoru moguće smjestiti 3.550 grobnih mjesta, što će se sukladno potrebama i zahtjevima, dograđivati u narednim razdobljima.
otvoren put za ulaganja


DRUŠTVENI DOM ORAŠAC

Grad Dubrovnik preuzeo vlasništvo nad zgradom društvenog doma i DVD-a Orašac

Temeljem odluke Ministarstva državne imovine Grad Dubrovnik postao je vlasnikom nekretnine u Orašcu ukupne površine 1493 metra kvadratna u kojoj je smješten društveni dom, ali i Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašac. Zgrada površine 735 metara kvadratnih (bez dvorišta) od velikog je značaja za mještane Orašca i šireg područja jer se koristi kao društveni dom za brojna događanja, dok je drugom dijelu zgrade smješten vatrogasni dom kojim upravlja DVD Orašac. Prijenosom vlasništva s Republike Hrvatske na Grad Dubrovnik konačno je otvoren put za dugoročna ulaganja kako bi se navedeni prostor šire društvene namjene adekvatno uredio te bio od najveće koristi mještanima Orašca.

STANOVANJE

Trojici hrvatskih ratnih vojnih invalida uručeni ugovori o kupoprodaji stanova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je braniteljima Peru Ćoriću, Peru Sutiću i Božu Pavloviću ugovore o kupoprodaji stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika. Riječ je o hrvatskim ratnim vojnih invalidima iz Domovinskog rata, koji će stanove otkupiti od Grada Dubrovnika po posebnim uvjetima, propisanim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i Uredbom o njihovom stambenom zbrinjavanju.

„Radi se o braniteljima koji već dugi niz godina žive u gradskim stanovima, temeljem određenog prava, međutim nisu bili vlasnici nego su im stanovi dani na korištenje“, pojasnio je gradonačelnik Franković. Grad Dubrovnik time nastavlja stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja, u suradnji s nadležnim ministarstvom, što je jedan od prioriteta ove gradske uprave.

NATJEČAJI U TIJEKU

Značajno povećani iznosi svih učeničkih i studentskih stipendija

Grad Dubrovnik raspisao je natječaje za učeničke i studentske stipendije za školsku godinu 2019./2020. Stipendije se kao i ranije dodjeljuju u pet područja, no najveća novost ovogodišnjih natječaja jest u povećanju iznosa svih stipendija. Naime, za učenike koji se školuju u Dubrovniku iznos mjesečnih stipendija povećava se sa 320 na 500 kuna, dok će za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika stipendije „skočiti“ sa 640 na 1000 kuna.

Povećavaju se iznosi i studentskih stipendija tako da će za studente koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku one iznositi 800 umjesto dosadašnjih 600 kuna, dok će studenti koji studiraju van grada umjesto 1.000 kuna mjesečno primati 1.500 kuna. Stipendije se isplaćuju 10 od 12 mjeseci u godini, odnosno ne isplaćuju se za mjesece srpanj i kolovoz.

KUĆNI LJUBIMCI I JAVNE POVRŠINE

Pokrenuta javna savjetovanja o načinu držanja kućnih ljubimaca i o zakupu javnih površina


Grad Dubrovnik pokrenuo je 21. listopada 2019. postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Uređuju se minimalni uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca koje im njihovi posjednici moraju osigurati, način kontrole njihova razmnožavanja, način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, način postupanja s divljim životinjama pronađenima izvan prirodnog staništa na području Grada Dubrovnika te ovlasti komunalnih redara u okviru Zakona o zaštiti životinja.

Postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina pokrenut je 23. listopada. Neke od promjena u predloženoj Odluci u odnosu na raniju je izmjena roka na koji se mogu dati u zakup javne površine (s 3 na 5 godina), kao i krajnji datum do kojeg ugovori mogu biti zaključeni (31. prosinca 2024. godine). Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 22. studenog 2019. godine.






 

20. travanj 2024 00:24