StoryEditorOCM
DubrovnikSTARIJIM OD 65 BESPLATAN, A UČENICIMA LIBERTASOV POKAZ 50 ILI 80 KUNA MJESEČNO

Što priječi bogati grad da se svi učenici oslobode plaćanja javnog gradskog prijevoza?

Piše Silvia Rudinović
23. listopada 2019. - 15:23
Vrijedi li učenički pokaz i ljeti, pitanje je na koje roditelji dobiju različite odgovore u pojedinim biljetarnicama gradskog poduzeća Libertas. Neki kažu, nema škole pa nema ni abonamenta, ali suvislog razloga zbog kojeg bi učeniku bio uskraćen prijevoz za 50, odnosno 80 kuna mjesečno u srpnju ili kolovozu ne postoji. Štoviše, s obzirom na financijsku moć Grada Dubrovnika, koja je prepreka da se svi učenici oslobode plaćanja javnog gradskog prijevoza?

- Učenici i ljeti mogu koristiti pokaznu kartu za 50 kuna mjesečno na užem ili 80 kuna na širem gradskom području, i taj iznos, za razliku od ostatka godine, nitko ne subvencionira – kaže Nikša Grljević, glasnogovornik javnog prijevoznika Libertas Dubrovnik.
Jasan je to odgovor na ovoljetno iskustvo roditelja koji je na jednom kiosku bio odbijen, a na drugom uredno potvrdio mjesečnu pokaznu kartu za svoje dijete.
 

Umirovljenici jednaki, djeca baš i ne

Djeca s užeg gradskog područja i iz Mokošice mjesečno plaćaju 50 kuna za pokaznu kartu, a ostali, primjerice iz Štikovice, Osojnika ili Brsečina, 80 kuna. Iz gradske uprave se pozivaju na veće troškove prijevoznika na tim relacijama, što je nesporno iako bi u Gradu prijatelju djece, s proračunom od 800 milijuna kuna, djeca trebala imati jednake uvjete kao što imaju svi dubrovački umirovljenici s navršenih 65 godina. Njima je grad osigurao potpuno besplatan prijevoz Libertasovim autobusima, živjeli na Stradunu ili u Riđici.

- Grad Dubrovnik za svoje učenike već ima besplatne pokazne mjesečne karte i to sukladno kriterijima Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama – napominju u gradskoj upravi.
Naime, zakonska je obveza svih jedinica lokalne samouprave, pa tako i Grada Dubrovnika, učenicima nižih razreda osnovne škole koji žive u naseljima udaljenima tri kilometra, te učenicima od 5. do 8. razreda koji žive pet kilometara od škole, osigurati besplatan prijevoz. Takvih, besplatnih pokaza u čitavom gradu je oko 250, kažu u gradonačelnikovu uredu. Međutim, ako roditelji iz nekog osobnog razloga svoje dijete upišu u školu izvan upisnog područja, primjerice dijete s adresom u Lapadu šalju na Ilijinu glavicu, moraju plaćati prijevoz.


Besplatno aktivnoj djeci?

Nadalje, srednjoškolci kojima je mjesto stanovanja od škole udaljeno više od pet kilometara, što su primjerice učenici s područja Mokošice, za pokaz izdvajaju 12,50 kuna mjesečno, dok resorno ministarstvo pokriva razliku cijene. Učenici koji mjesto stanovanja imaju dalje od Mokošice, kao što su Gornja sela, u svom pokazu sudjeluju s 20 kuna, dok im razliku iznosa također pokriva resorno ministarstvo. Ovakve cijene dio su tarifnih uvjeta i cjenika Libertasa, ujedno sastavni dio ugovora koji su odobreni od strane svih jedinica lokalne uprave i samouprave koji su u vlasničkoj strukturi Libertasa.

- Gradonačelnik je već javno iznio ideju o besplatnom pokazu za sve građane, a postoji i inicijativa od Odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo da se u cenzus besplatnih pokaza uključe i djeca koja se bave nekom izvanškolskom aktivnošću kao što su sport, glazbena škola i slično, kako bi se na taj način potakla takva vrsta aktivnosti. No, prije donošenja konačne odluke pričekat će se završetak i rezultati studijske analize Libertasovih linija, koja je u tijeku – odgovaraju iz ureda gradonačelnika Mata Frankovića.
19. travanj 2024 22:31