StoryEditorOCM
DubrovnikPOSLOVANJE LUKE DUBROVNIK

ŽELJKO RAGUŽ Pohvalio se s 30 milijuna kuna prihoda i nagradio jubilarce

Piše kf; Foto: Branka Mumalo
23. listopada 2019. - 13:25
Prihodi Luke Dubrovnik u prvih devet mjeseci iznose 29 milijuna 600 tisuća kuna, što je za 29 posto više nego lani kada je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvareno 24 milijuna i 900 tisuća kuna. Rashodi su 17 milijuna i 700 tisuća kuna iz čega proizlazi kako je dobit Luke 11 milijuna 900 tisuća kuna. Rezultati su to poslovanja Društva od početka godine kojima se pohvalio predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž na konferenciji za novinare.
- Prošla godina bila je rekordna a ove je ostvareno 19 posto više prihoda nego lani. Neki će reći lako vama dolaze vam kruzeri pa imate i odlične prihode. Od četiri glavna prihoda luke; privez i odvez, dovoz otpada, skladištarina i parking, samo jedan je direktno vezan za dolazak kruzera - privez i odvez. Sve ostalo je napor i Uprave i djelatnika kako bi došli do ovih rezultata – kazao je Raguž.

Broj kruzera podjednak je lanjskom, a u 2019. godini Luka bilježi povećanje prihoda odvoza otpada za 20 posto, što je milijun i 200 tisuća kuna više nego lani.
- Razlog su odlični odnosi s kruz kompanijama. Stalno sam na terenu jer posao direktora nije stati u kancelariji. Došli smo tako do kontakta s ljudima koji su taj otpad ostavljali negdje drugo na Mediteranu. Sada taj otpad ostaje ovdje, a prihod ide Luci. U zadnjih nekoliko godina preko 500 tona otpada nije odvezeno na Grabovicu nego diljem legalnih odlagališta na području RH. Po svim standardima poslujemo apsolutno jedan kroz jedan, na kraju krajeva i certifikat bonitet izvrsnosti kojeg smo dobili o tome govori – istaknuo je predsjednik Uprave LD.

Spomenuo je i skladišne prostore u luci te se pohvalio kako 'danas nema niti jedan metar kvadratni slobodnog prostora'.
- Kad sam došao na mjesto predsjednika Uprave iznenadilo me da u centru grada postoji dobar dio prostora koji još nisu iznajmljeni, otprilike preko 800 kvadrata slobodnog prostora. Danas više nije tako i jako sam ponosan što smo 450 kvadrata iznajmili Gradu Dubrovniku za udruge mladih – kazao je Raguž te se osvrnuo i na parking koji ostvaruje odlične prihode – ostvareno je 507 tisuća kuna prihoda od parkinga više nego lani.

Luka nema dugovanja, a ove godine su završeni i svi sporovi koje je Luka imala poput spora s tvrtkom Šipad Eksport Import iz Sarajeva koja je tužila grad, državu i luku zbog drva koje su tada nalazilo na prostoru luke a bilo je potrebno za obranu grada u Domovinskom ratu.
- Luka je oslobođena u tome sportu a grad i država trebaju riješiti glavnicu na što je uložena žalba. Tu je i spor koji se jednostavno nije trebao ni dogoditi. Neki dan smo dobili presudu od 450 tisuća kuna plus kamate što je 650 tisuća kuna na teret luke. Nakon što je Luka konkurirana za marinu na lapadskoj obali koju je dobio drugi koncesionar marina Frapa tadašnja Uprava Luke uložila je žalbu. To je lijepo ali na osnovu toga je nastao spor u plaćanju s tadašnjim odvjetničkim društvom koje je Društvo angažiralo. Tadašnja Uprava nije htjela platiti određeni iznos, odvjetnik je to zahtijevao i na kraju imamo iznos od 650 tisuća kuna koji je dočekao mene i kojeg ćemo morati platiti što smatram jednim dijelom neodgovornog poslovanja u tom trenutku – kazao je Željko Raguž.

Dodijeljene su jubilarne nagrade i zahvalnice dugogodišnjim djelatnicima Društva. Za 30 godina rada u Luci plakete su dodijeljene djelatnicima: Senad Dilberović, Danijel Bulat; za 35 godina Margarita Pecotić, Pero Đamarija, pravnik luke Zoran Zec, Ramiz Hebib, Šaban Stovrag, Edin Hebib, a za 40 godina rada zahvalnicu su primili: Mare Svalina, predsjednik Radničkog vijeća Senad Škaljić, Mujo Muratagić, predsjednik Sindikata Emir Hadžimahović.

Predsjednik Sindikata Emir Hadžimahović zahvalio se na plaketi i naglasio:
- Ponosan sam što sam član ovog kolektiva već 40 godina. Zahvaljujem svima njima na predanom i poštenom radu i drago mi je da je luka Dubrovnik prepoznata kao respektabilna firma i još mi je draže da se zapošljavaju novi mladi kadrovi na kojima počiva budućnost Luke.
Predsjednik Radničkog vijeća Senad Škaljić zahvalio je predsjedniku Uprave na zahvalnici i naglasio kako 'nije vazda u luci bilo bajno'.
- Bilo je teških trenutaka. U poslijeratnom razdoblju čak godinu dana bili smo bez plaće. Bila je tada u pitanju i opstojnost za održanje luke jer su ovdje bili dovedeni ljudi koji su željeli rasturit sve. Na sreću sve je to prošlo. I ovi 'teškaši' kako ste ih nazvali koji su u firmi 40 godina su spasili ovu firmu- kazao je Škaljić.
Također, na konferenciji za novinare predstavljena je i nova web stranica Luke Dubrovnik.
23. travanj 2024 14:36