StoryEditorOCM
DubrovnikEUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA

SIGURNOST U PROMETU Mladi na dobrovoljnom alkotestiranju, shvatili su koliko je opasan višak promila

Piše DV
20. listopada 2019. - 11:03
Europska noć bez nesreća i ove godine je godine tradicionalno obilježena u noći sa subote na nedjelju, 19. na 20. listopad,  treći put u Dubrovniku.

Cilj treće akcije bio je privoljeti prvenstveno mlade vozače između 18 i 26 godina na sudjelovanje u dobrovoljnom alkotestiranju ispred caffe bara Ludvig i a od 23 sata do 2 ujutro, uz podršku volontera Udruge Sigurnost u prometu, te pokazati što znači biti odgovoran vozač.

- Cilj ove akcije je podizanje razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola. Prošle godine u pozitivnom okružju i opuštenom dijalogu anketara i sudionika, na trenutke smo imali i veći obujam sudionika za testiranje nego što smo to mogli fizički obraditi tako da je podijeljeno ukupno 70 narukvica za prepoznatljivost, a testirano je ukupno 60 sudionika od čega je 14 sudionika imalo kocentraciju alkohola 0.00 g/kg, podjednako 7 muškaraca i žena. Tri žene i tri muškarca imali su koncentraciju alkohola ispod 0,5 g/kg, dok je ukupno 15 žena i 25 muškaraca imalo koncentraciju alkohola iznad 0,5 g/kg - podsjetili su iz Udruge Sigurnost u prometu.

Napomenuli su kako je tada većina sudionika pozitivnih na alkotest je bila u rasponu godina života od 19 do 24 godine, njih 28. Najveća koncentracija alkohola od 3,03 g/kg, izmjerena je kod muškarca starosti 23 godine, dok je najveća koncentracija izmjerena kod žena od 2,00 g/kg, starosti od 20 godina. Najveći uspjeh provedene akcije je taj što se za vrijeme provođenja nije dogodila nijedna prometana nesreća.

- Upravo ovi rezultati pokazuju kako je konzumacija alkohola od strane mladih vozača još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost ove i sličnih preventivno edukativnih aktivnosti - istaknuli su organizatori akcije, čiji se ovogodišnji rezultati s nestrpljenjem iščekuju.

 
20. travanj 2024 00:47