StoryEditorOCM
DubrovnikODGOVOR NA UPIT DUBROVAČKOG VJESNIKA O PROBLEMU NEDOSTATKA LIJEČNIKA

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA PORUČILO Hitni slučajevi u Dubrovniku neće dolaziti u opasnost, natječaji za nove liječnike stalno su otvoreni 

Piše DV
18. listopada 2019. - 22:40
Slijedom dopisa koji je Ministarstvu zdravstva i HZZO-u uputio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, a u kojem se navodi kako od 15. listopada Zavod više nije u mogućnosti organizirati 24-satni rad s dva stalno prisutna liječnika u timovima T1 ispostave Zavoda (navodi da su 3 od 10 ugovornim doktora medicine u timu otkazala ugovor radi novih radnih mjesta, te dva isto to najavila), Dubrovački vjesnik zatražio je očitovanje o mogućim mjerama koje će se poduzeti za rješavanje novonastale situacije.

"Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o problemu organizacije rada izvanbolničke hitne medicinske službe u ispostavi Dubrovnik sukladno Mreži hitne medicine (NN 49/2016), a uslijed nedostatka liječnika na tržištu rada te njihovog odlaska na specijalizaciju ili drugo radno mjesto. Nadležne institucije upoznate su s navedenim problemom te aktivno rade na njegovom dugoročnom rješenju. Natječaj za radno mjesto liječnika u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije stalno je otvoren, a pružanje hitne medicinske skrbi na području Grada Dubrovnika provodi se temeljem sklopljenog ugovora o funkcionalnoj integraciji između Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Opće bolnice Dubrovnik i domova zdravlja s područja Dubrovačko-neretvanske županije te hitni pacijenti neće biti ugroženi.

S ciljem zaštite stabilnosti zdravstvenog sustava koji svim građanima jamčiti kontinuiranu i kvalitetnu zdravstvenu skrb na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i depriviran područja kroz ulaganje u specijalističko usavršavanje doktora medicine pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini, uz rasterećenje bolničke zdravstvene zaštite, Ministarstvo zdravstva je u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.” u 2017. godini donijelo Odluke o financiranju pet vrsta deficitarnih specijalizacija i to u domovima zdravlja i zavodima za hitnu medicinu.

Specijalizacija iz hitne medicine uz specijalizacije iz obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i opstetricije te kliničke radiologije, je jedna od specijalizacija koja se financira iz navedenog operativnog programa. Rok za provođenje specijalizacija je 5 godina. Financijska sredstva osigurana su u iznosu od oko 186.000.000,00 kuna (po modelu ESF sufinanciranje u iznosu od 85 %, te nacionalno sufinanciranje 15 % što je osigurano u Državnom proračunu na poziciji Ministarstva zdravstva). Slijedom navedenog u tijeku je 212 specijalizacija koje se financiraju iz navedenog projekta od toga 99 specijalizacija iz obiteljske medicine, 39 specijalizacija iz područja pedijatrije, 37 specijalizacija iz hitne medicine, 27 specijalizacija iz područja ginekologije i opstetricije, te 11 specijalizacija iz kliničke radiologije.

Za područje Dubrovačko neretvanske županije prema prijedlogu zaprimljenim od zdravstvenih ustanova financiraju se 4 specijalizacije iz obiteljske medicine, 1 specijalizacija iz pedijatrije,1 specijalizacija iz hitne medicine, 1specijalizacija iz ginekologije i opstetricije, te 1 specijalizacija iz kliničke radiologije.

U cilju osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite, temeljem zahtjeva ustanove, Ministarstvo zdravstva dalo je u 2019. godini Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije suglasnost za zapošljavanje 2 doktora medicine/ doktora medicine specijalistu hitne medicine za potrebe rada u timu T1 u ispostavi Dubrovnik, i jednog vozača za potrebe rada u timu T2 u ispostavi Slano2".
25. travanj 2024 14:06