StoryEditorOCM
DubrovnikPALAČA RANJINA

MINISTRICA BEDEKOVIĆ I ŽUPAN DOBROSLAVIĆ Sigurna kuća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do kraja godine

Piše PSD.
18. listopada 2019. - 16:42
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković održala je u petak u palači Ranjina u Dubrovniku sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem i zamjenicom Žaklinom Marević te čelnim ljudima socijalnih ustanova s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanku su nazočile i pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić i ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić. Ministrica je istaknula kako su se teme sastanka odnosile na poboljšanje sustava socijalne skrbi, a u tu svrhu Ministarstvo je osmislilo paket od pet mjera koje će pomoći ostvariti dobro ustrojen i optimalan sustav socijalne skrbi.



- Tragedija u Đakovu je bila pokretač promišljanja uvođenja sigurnosnih mjera u sustav socijalne skrbi. Jedino socijalni radnik koji se osjeća sigurno i zaštićeno može kvalitetno obavljati svoj posao. Prva mjera je uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve Centre za socijalnu skrb i podružnice Centara na razini Hrvatske, sljedeća mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima i radnicima u sustavu socijalne skrbi i svaki napad će se tretirati kao kazneno djelo. Treća mjera je osnaživanje profesije i tu idemo u sustavno stručno usavršavanje kroz pet modula. Potom to je omogućavanje zaštite za vrijeme izlaska na teren kada socijalni radnici svoje poslove obavljaju izvan centara, dok je peta mjera jačanje međuresorne suradnje, istaknula je.

Ministrica je rekla kako je kadrovska popunjenost u Centrima za socijalnu skrb u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na dobroj razini, te kako će se u dogledno vrijeme raditi i na osnaživanju Obiteljskog centra. Napomenula je kako je suradnja s Dubrovačko-neretvanskom županijom jako dobra, poglavito u smislu rješavanja pitanja sigurne kuće.

- Do kraja ove godine Dubrovačko-neretvanska županija će imati sigurnu kuću, naravno o detaljima ne mogu govoriti”, rekla je ministrica.

Župan Dobroslavić također je ustvrdio kako će sigurna kuća na jugu Hrvatske biti riješena do kraja godine zahvaljujući naporima Ministarstva i Županije, a dodao je kako je ministricu upoznao s dva projekta iz sfere socijalne politike koje je Dubrovačko-neretvanska županija prijavila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.



- To je projekt poboljšane verzije sigurne kuće, za jedno dulje razdoblje, a drugi je Centar za rane intervencije u Neretvi. Oba projekta su krucijalna i vjerujem da će oba proći na natječaju te kako će biti realizirani jako skoro”, rekao je župan Dobroslavić.

Na novinarski upit župan je odgovorio kako su naši demografski pokazatelji u dubrovačko-neretvanskoj županiji dobri što pokazuje i povećan broj prvašića ove godine, no Studija koju je svojedobno izradila Županija pokazala je kako je starosna dob na jugu Hrvatske relativno visoka.

- Treba nam povećan prirast, nadam se da će poticajne mjere koje je radila Županija kao i gradovi i općine dati rezultate jer moramo makar održati ako ne i povećati broj stanovnika”, zaključio je župan Dobroslavić.
19. travanj 2024 04:10