StoryEditorOCM
DubrovnikSASTANAK FRANKOVIĆA S UGOSTITELJIMA

Najavljeno smanjivanje javnih površina, ugradnja mastolovca postaje obavezna

Piše DV
Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
16. listopada 2019. - 19:42
-Tijekom turističke sezone suspendirano i kažnjeno je 12 javnih površina, a zbog buke će biti izrečene dvije sankcije što znači da će još dva objekta izgubiti površine za 7 do 14 dana- rekao je gradonačelnik Franković na početku sastanka s dubrovačkim ugostiteljima na temu novih ugovora o zakupu javnih površina i turističke sezone na izmaku.

-Prvi put do početka rujna stanje je bilo idilično u segmenut puštanja glazbe, ali je od rujna sve "poludjelo" te je i policija morala postupati. Čak i nakon 1 sat ujutro zbog čega su se žalili stanovnoci stare gradske jezgre-, istaknuo je Franković. Gradonačelnik je podsjetio na anketu koju je Grad proveo u suradnji s agencijom Ipsos puls na osnovu koje su zaključili da sugrađani toleriraju glazbu na gradskim površinama ako se gasi u zadanom roku. 43% posto građana je za glazbu do 23:30 sati, a 43% za glazbu do 00:30.

Franković je naglasio kako i dalje postoje problemi s masnoćom i da će Grad inzistirati na ugradnji mastolovaca jer u suprotnom se neće moći dobiti javna površina, a rok za ugradnju je godina dana. Glede zime u gradu istaknuo je kako je prošla zima bila dobra i da će ova biti još bolja jer se uvelo više zrakoplovnih letova te najavio da objekti koji budu radili zimi neće plaćati javne površine. Okupljenim ugostiteljima pojašnjeno je kako gradska uprava ima prioritet u sređivanju stanja s gradskim površinama i najavljen je model "5+5+5" odnosno "Tri petice" što znači kako će grad raspisivati natječaje za dodjelu porstora i da neće postojati pravo prvokupa ni za objekte koji redovito plaćaju najam.

-Novi ugovori biti će na 5 godina te će se na taj način pružiti dodatna sigurnost ugostiteljiima i omogućitilakše poslovanje. Kada potpišete ugovor neće te više moći mijenjati površinu i borj stolova jer ne želimo pretjerano bujanje restorana u gradu. Ova odluka se neće odnositi na kontaktne zone-, rekao je Franković. Ugostitelji su s negodovanjem primili obavijest o odluci gradske upravu da se svim zakupcima javnih površina koje su veće od 25 metara četvornih površina smanji za 10 posto! - Do 25 kvadrata površine se neće smanjivati,a naš cilj je gradske ulice napraviti prohodnim i smanjiti gužvu. "Sve smo na svijetu preokenuli kako bi vas zaštitili  jer ugovori će sadržavati i kaluzulu o pravu prvenstva po isteku 5 goidna ugovora", zaključio je Franković.

Predsjednik dubrovačkog Ceha ugostitelja Ante Vlapić je za prijedlog "5+5+5" odnosno "tri petice" rekao da su ugostitelji zadovoljni iako nijemaksimum koji bi nam odgovarao. Ipak, to je ogroman korak naprijed i koristit će nam u daljem poslovanju. Mastolovce će ugraditi svi koji budu imali tehničke mogućnosti. Mi nismo jedini zagađivači ali uostalom, nemamo izbora i svi želimo da je to kako treba. Cijena im je 6 do 20 tisuća kuna. No to bije hedini trošak i mnogo košta a tehnički je i zahtijevno svako pražnjenje, osobitonu uskim ulicama Grada te ćemo gledazi s Vodovodom Dubrovnik to riješiti što je bolje moguće.
20. travanj 2024 03:13