StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Zatonu veći vrtić i sportsko-rekreacijska zona, Lazareti ugostili izložbu o stradanju i obnovi Grada

Piše Grad Dubrovnik
5. listopada 2019. - 11:32
RADOVI GOTOVI DO KRAJA GODINE

Kreće proširenje vrtića u Zatonu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predstavnik tvrtke Lapad graditelj d.o.o. Damir Blažević potpisali su ugovor o izvođenju radova adaptacije dječjeg vrtića Zaton. Time će se dobiti još jedna vrtićka grupa s pripadajućima sanitarijama i garderobom. Ugovor je ukupno vrijedan 960.901,17 kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

U dječjem vrtiću u Zatonu Malom trenutačno su smještene dvije odgojno obrazovne skupine – jedna vrtićka i jedna jaslička. Adaptacijom dijela prizemlja postojećeg objekta, a prema projektu koji je izradila je tvrtka Crta d.o.o. za arhitektonske i inženjerske djelatnosti, formira se prostor za još jednu odgojno obrazovnu skupinu s pripadajućim sanitarijama te se uređuje prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja.

Unutar povećanog ulaznog prostora uredit će se zajednička garderoba za sve odgojne skupine, a najvažnije, zahvaljujući ovoj investiciji, broj djece u odgojnim skupinama uskladit će se s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

-„U idućoj godini nas čeka velika investicija izgradnje potpuno novog vrtića u Mokošici, odnosno rušenje postojećeg i izgradnja potpuno novog. Tu nećemo stati, ispred nas je veliki projekt vrtića u Gružu kojeg planiramo realizirati nakon što kupimo zgradu od HEP-a koja je sada izvan namjene.

Nastavljamo naravno prema Komolcu, što je također jedan od projekata koji je iznimno bitan za Grad Dubrovnik, a s time bi se onda vjerujem gotovo u potpunosti zadovoljile potrebe svih predškolskih ustanova i postigli pedagoški standardi koji su nužno potrebni predškolskom odgoju“, najavio je gradonačelnik Franković na potpisivanju ugovora.


Otvaranjem nove „Palčice“ i vrtića „Put na more“ u Mokošici, a uključujući i novu grupu u Zatonu, samo u 2019. godini bit će otvoreno 13 novih vrtićkih grupa.
 
POTPISAN UGOVOR

Na darovanom zemljištu u Zatonu uredit će se sportsko-rekreativna zona


Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković s Ministarstvom državne imovine zaključio je Ugovor o darovanju zemljišta u Zatonu za potrebe uređenja nove rekreacijske zone. Na ustupljenom zemljištu oznake zk.č.br. 688/1 površine 872 metara kvadratnih, a sukladno ranijim najavama, planirana je izgradnja sportsko-rekreacijske zone.

Podsjetimo, radi se o zemljištu koje su mještani prethodno koristili kao parkiralište, a bilo je predmet prodaje Ministarstva državne imovine. Nakon što je Grad Dubrovnik još na proljeće iskazao interes za izgradnju sportsko-rekreacijskog igrališta na predmetnoj čestici, Ministarstvo je prihvatilo zahtjev Grada kao opravdan te se nekretninu obvezalo darovati Gradu, a postupak je finaliziran zaključenjem Ugovora o darovanju. 

 Navedeni prostor planira se privesti novoj svrsi u 2020. godini. 


POTRESAN PODSJETNIK NA RANJENI GRAD

U Lazaretima otvorena izložba o stradanju i obnovi Dubrovnika

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je u utorak navečer u drugoj lađi obnovljenog kompleksa Lazareti, u sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik.


Otvaranju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik pokroviteljice izložbe predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ratni zapovjednici obrane Dubrovnika, predstavnici udruga poginulih branitelja, djeca poginulih branitelja i brojni drugi uzvanici.

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih.

Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

Izložbu su otvorili djeca, roditelji, udovice poginulih branitelja, predstavnici civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, dubrovački branitelji: Magdalena Aerlić, Antun Matana, Lucija Obad, Niko Vuković, Marin Soče, Marija Obad, Pero Kristić, Stijepo Matković, Stjepan Gudelj, Marija Lukšić, Ane Bokun, Zvonko Koštro, Petar Mirošević, Dubravko Čikor, Niko Grljević, Ričard Milun, Zlatko Bagoje, Robert Anđušić, Nikša Ucović i Dragan Klepo.

Izložba je od 17. do 28. prosinca 2018. uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a nakon toga i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu gdje je izazvala veliki interes diplomatske javnosti.



U Lazaretima će za građane i širu javnost biti otvorena do 15. veljače 2020., s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati te subotom od 10 do 14 sati, uz besplatan ulazak.



 
18. travanj 2024 11:16