StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKI SDP O OTKUPU MANDARINA

-Županija ne brine o proizvođačima, svjedočimo nekontroliranom i bezrazložnom spuštanju cijena otkupa-

Piše DV
1. listopada 2019. - 11:44
U protekla dva dana svjedoci smo jedne podle igre otkupljivača mandarina nauštrb proizvođača mandarina. Mandarina se praktički tek počela plasirati na tržište, no mi već svjedočimo nekontroliranom i bezrazložnom spuštanju cijene otkupa kod većine otkupljivača.

Smanjenje cijene otkupa mandarine sigurno nije uzrokovano stanjem na tržištu tj. odnosom ponude i potražnje već je to čista samovolja otkupljivača, koji očito mogu što hoće.

Mogu što hoće, jer s jedne strane imamo regionalnu vlast koju je tobože briga za proizvođače mandarina, pa je čak i formirala Povjerenstvo za mandarine, no ono se tek sastalo pred samu berbu, kada je već bilo kasno za bilo što napraviti za ovu godinu. S druge strane imamo nepovjerljive proizvođače, koji strahuju da neće uspjeti plasirati svoje proizvode, i želeći ih što prije uputit na tržište daju ih pošto po to otkupljivačima, pa čak i kada nisu dovoljno sazrele.

Nesloga i nepovjerenje proizvođača jednih prema drugima, nedovoljno angažiran Župan i  Županijska vlast omogućuju otkupljivačima manipuliranje cijenom kojom sebi podižu maržu, a sve nauštrb proizvođača. Jedino rješenje da se zaustavi ova praksa je ujedinjenje proizvođača  kroz Zadrugu pokrenutu od strane Županije, koja bi financirala prvih 5 godina upravljački tim Zadruge. Zadruga bi zastupala proizvođače mandarina te bi u ime svih dogovarala cijenu otkupa.

Nažalost, Županijske vlasti zanemaruju probleme proizvođača sa otkupom mandarina, reagiraju prekasno i nedovoljno odlučno.
 
Županijski odbor SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije
 
23. travanj 2024 01:51