StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠENA JE 24.SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DUBROVNIKA

Paušal u povijesnoj jezgri 1500 kuna po krevetu, turistička pristojba za kruzere maksimalno 40.000 kuna, Nikša Matić novi/stari ravnatelj Doma Marina Držića

Piše DV
24. rujna 2019. - 10:45
24. sjednica Gradskog  vijeća  Grada  Dubrovnika, ponedjeljak 23. rujna  2019., s početkom u 11:00 sati

Na početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Marko Potrebica, pozdravio je nazočne vijećnike i utvrdio kako je od 25 vijećnika prisutno njih 20 te da je ostvaren potreban kvorum za donošenje pravovaljanih odluka. Jednoglasno je usvojen zapisnik s 23. sjednice Vijeća te se prešlo na vijećnička pitanja.

Ivan Jelčić (DDS) upitao je gradonačelnika Mata Frankovića radi li Grad nešto po pitanju besplatnog prijevoza autobusima te ima li kakve planove u Parku Pile, pošto se zatvara noću? Franković:“Imat ćemo besplatan prijevoz autobusima nakon što se stanje u Libertasu konsolidira. Potrebno je napraviti detaljnu analizu svih potreba kojeg radi Prometni fakultet u Zagrebu i mislim da će se na taj način ostvariti dodatne uštede. Što se tiče parka u Pilama po noći se zatvara i imali smo određena negodovanja ali se park nalazi u očajnom stanju i u njega ćemo staviti šetnice, zelenilo i sve što je potrebno da vizualno dobro izgleda i da građani budu zadovoljni“, odgovorio je gradonačelnik.

Goran Špero (HDZ) od gradonačelnika je zatražio odgovor o stanju u Ulici Josipa Bana Jelačića jer je zaprimio brojne prigovore građana kako je stanje lako loše te da radovi traju predugo. Također je pitao kada će doći do izgradnje javnog WC-a u povijesnoj jezgri? Gradonačelnik Franković odgovorio je kako je stanje u Ulici Bana Josipa Jelačića loše te da postoje elementi na koje Grad ne može utjecati jer je odgovorni vještak potvrdio da je stanje zadovoljavajuće. Napomenuo je kako je angažiran Građevinski fakultet u Zagrebu kako bi se postigli najbolji rezultati. Istaknuo je kako je imovina Grada na ovaj način ugrožena i da je on kao gradonačelnik podnio kaznenu prijavu protiv izvođača radova. Po pitanju javnog WC-a u povijesnoj jezgri, gradonačelnik je odgovorio kako planovi postoje te da će biti predstavljeni u nadolazećem periodu.

Ivo Lučić (HDZ) pitao je Frankovića kako komentira reakciju Vida Bogdanovića na najavu koncerta Thompsona na Stradunu? Gradonačelnik: „Thompson će pjevati na Stradunu. Očito je da gospodin Bogdanović ne sluša Thompsona i ne zna da njegove pjesme ne pozivaju na mržnju. Da nije bilo branitelja ne bi bilo ni Dubrovnika kakav je danas i Thompson je potreban na Stradunu.

Jadran Barač (SDP) pitao je Frankovića zašto nije suspendiran ugovor o dodjeli taksi stajališta na Paščari jer se trenutnim stanjem omogućava da pojedinci javnu površinu koriste u privatne svrhe? Također je zatražio odgovor kako je dopušteno da se radovi u Ulici Bana Jelačića nastavljaju unatoč svim nepravilnostima i zašto se nitko nije pritom pobunio? Franković je rekao da se parking ispod Minčete koristi prema zakonu i da se u ovom trenutku poštuje odluka Upravnog suda. Po pitanju radova u Ulici Bana Jelačića, gradonačelnik je rekao da su radovi tu prema građevinskom planu i da će vjerojatno trebati čekati idući saziv Gradskog vijeća kako bi se promijenio GUP, a da on sam osobno ne može utjecati na izdavanje građevinskih dozvola. „Da imam ovlasti, sutra bi zabranio gradnji od Kantafiga do Zlatnog potoka“, istaknuo je Franković i naveo kako postoje druge lokacije u okolici grada na kojima bi se mogli izvoditi veliki radovi. Barač je u nastavku replicirao: „Ugovor o taksi prijevoznicima je protuzakonit i zakon se primjenjuje jedino kada nekome to odgovara, a na Pilama se događa komunalni kaos i vi gradonačelniče uzrokujete kolaps vašim odlukama.“ 

Emilio Puljizević (HDZ) pitao je Frankovića da li se nešto radi po pitanju normaliziranja stanja opskrbe električnom energijom na prostoru Štikovice i u kojoj su fazi radovi na proširenju vrtića u Zatonu?  Gradonačelnik je odgovorio kako je sve dogovoreno s HEP-om i da se kreće u polaganje novih kablova i izgradnje trafostanice u Štikovici. Po pitanju obnove vrtića gradonačelnik je naglasio kako Grad u vrtiće ulaže dosta sredstava i da se intenzivno radi na demografskoj obnovi u svim segmentima.

Miho Obradović (HNS) tražio je od Frankovića odgovor zašto se vijećnicima i građanima nije dostavila odluka i račun o financiranju koncerta Tom Jonesa na Stradunu jer su financije premašile okvir u kojem Grad sam financira koncert, bez odobrenja od strane Vijeća? Franković: „Koncert Tom Jonsa bio je spektakl koji će ostati upisan kako veliki događaj u Dubrovniku i ova, za razliku od prethodne vlasti, je uspješno dovela tak veliku zvijezdu u naš grad. Koncert je koštao 2.5 milijuna kuna i plaćen je iz proračuna Ljetnih igara, a ne izravno iz proračuna Grada.“ Obradović je dalje rekao da koncert nije bio za građane jer je ulaznica bila skupa i da je stekao dojam da je koncert bio za Gradsko vijeće, a ne za sve.

Marija Ivanković (HDZ) upitala je gradonačelnika što se događa s domom umirovljenika u Gružu i kada će radovi krenut te koliko će koštati? Franković: -Paralelno smo radili dva projekta i idejna rješenja su predstavljena i u ovom trenutku je u procesu javna nabava nakon koje će se aplicirati za   građevinsku dozvolu. Dom umirovljenika u Gružu stao je na dokumentaciji jer je projektant otišao u mirovinu i trebali smo iznova krenuti u novu izradu. U ovom trenutku se provodi ispitivanje tržišta nakon čega će se analizirati potrebe i krenuti u izradu projekta.-

Nikša Selmani (Srđ je Grad) smatra da se uređenjem igrališta kod OŠ Ivana Gundulića paralelno pogodovalo i privatnim interesima uređivanjem sanitarnog čvora  u obližnjem ugostiteljskom objektu, te je pitao gradonačelnika zašto se nije dala veća pozornost djeci i javnim potrebama? Franković je odgovorio: „Tamo nema nikakav ugostiteljski objekt i nemam pojma da ima ikakvih  problema tamo. Dio igrališta se dao u koncesiju kako bi ga netko održavao, a donji dio igrališta je ostao kao parkiralište jer energetska obnova još uvijek nije gotova. Kad obnova završi, automobili će se pomaknuti“, odgovorio je Franković. 

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) pitala je Frankovića bili podržao kriterij da Grad stipendira sve studente koji imaju izvrsne prosjeke na Sveučilištu bez obzira na prebivalište jer smatra da Grad ima sredstava? Franković je odgovorio kako će se povećati iznos za stipendije za iduću godinu i da će prebivalište na području grada Dubrovnika i dalje biti obavezno kao uvjet, a da će se ostali prijedlozi razmatrati ukoliko se otvore mogućnosti u proračunu.

Krešimir Marković (HRAST) postavio je pitanje gradonačelniku je li realno da Grad ostvari ideju o prijevozu putnika iz Gruža na Pile isključivo Libertasom jer su rokovi izuzetno kratki, a nabava „harmonika“ autobusa još nije realizirana? Franković: “Nikome Grad Dubrovnik neće ništa onemogućiti. Svatko tko do iduće sezone plati i bookira svoj dolazak na Pile moći će neometano doći“. U nastavku je gradonačelnik rekao da će se na ovaj način bolje kontrolirati situacija i onemogućiti malverzacije od strane agencija. „Briga me tko će na kraju za mene glasati, trebamo uvest rada i to je cilj ove uprave“, zaključio je Franković.

Patricija Mage Vidak (DDS) pitala je gradonačelnika kada će se antene koje su postavljene u Gružu od strane telekomunikacijskih operatera ukloniti jer se građani bune i smatraju da je štetan za njihovo zdravlje? Franković jer rekao da je to sve potrebno ukloniti ali da Grad nije direktno nadležan za zgradu već da je ona u vlasništvu HEP-a i da se čeka da se od njihove strane poduzmu prvi koraci u otklanjanju problema.

Blaž Pezo (HDZ) pitao je Frankovića zašto dva bankomata koja i dalje stoje u prostorijama udruge Blaga djela nisu uklonjeni i radi li se o dvostrukim mjerilima pošto vijećnik Kristić sjedi u upravnom vijeću udruge? Franković je odgovorio: „Puno je bilo skeptičnosti po pitanju bankomata ali smo uspjeli u našim namjerama i jedini smo grad u Hrvatskoj koji je uspio djelomično izbaciti bankomate. Ostao nam je problem bankomata kod Algoritma i uputit ću zahtjev udruzi Blaga djela da se jedan bankomat ukloni iz njihovih prostora“, odgovorio je gradonačelnik. 

Pod drugom točkom dnevnog reda vezanu za Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine., Franković je istaknuo kako Grad trenutno ima aktivno 58 projekata koji se nazale u različitim fazama i da Grad ulaže u sva područja pod njegovom nadležnosti. „Može to ići brže ali nemamo novaca“, naglasio je Franković jer smatra da sve skupa treba isfinancirati na vrijeme što je za upravu jako težak zadatak.

Za raspravu je javio Jadran Barač koji smatra da su točke u Izvješću slabo obrazložene, a od velike su važnosti za građane. Istaknuo je da je Franković pokleknuo ispred građevinskog lobija i da nema snagu zaustaviti devastaciju. Pomorsko dobro za Barača nije dobro obrazloženo te smatra da su određene stavke neuvrštene i neobrazložene te smatra da postoji mogućnost da se nekome pogodovalo. Gradonačelnik je odgovorio Baraču da postoji ciljana izmjena GUP-a na kojoj radi cijeli tim i da će biti gotova u listopadu, a koja će biti temelj za kasniju generalnu promjenu GUP-a. Smatra da je projekt Belvedera već odavno ispričana priča i da se situacija rješava. „Uspjelo nam je što nikome nije, uspješno smo naplatili sva dugovanja od Excelsa nekretnina“, odgovorio je gradonačelnik vijećniku Baraču. Barač se javio za riječ uz iznošenje obrazloženja o ugovaranju prostora za postavljanje bankomata i da postoji određeno pogodovanje u cijelom procesu. „Provodi se velika samovolja po pitanju bankomata i radite za privatni interes. Od Ministarstva kulture tražio sam dostavljanje devet obrazloženja, a ispalo je kao da im vadim devet zubi pa sam na to čekao predugo“, zagrmio je Barač. Franković je odgovorio Baraču kako ispada da je on kao vijećnik apsolutno protiv svega što se radi u gradu i da smatra kako SDP nema dobru političku akademiju za obrazovanje političara. „Mi smo bili ravnopravni prema svakome i izuzetno dosljedni u našim potezima“, zaključio je Franković.

Barač se javio za repliku u kojoj je oštro rekao Frankoviću kako Konzervatorski odjel nije odradio posao kako treba i da postoje određeni previdi u kriterijima te da ne postoji ni R od Respect the City projekta jer se grad svakodnevno devastira. 
Željko Raguž se osvrnuo na promociju grada za koju smatra da je loša te da je u gradu boravio jako veliki broj poznatih osoba do kojih se nije došlo niti odradilo bilo kakav razgovor koji bi podigao popularnost grada. Gradonačelnik je rekao kako Grad nastoji u svoju ponudu ubaciti i međunarodne programe kako bi se privukla pozornost i na međunarodnoj razini.

Tatjana Šimac Bonačić smatra da je Franković svim projektima koje je naveo možda i uspio fascinirati javnost, no da je grad i dalje talac mnogih lobija i da treba jasan plan kako to riješiti. Vučković Matić u raspravi se osvrnula na koncert Tom Jonesa istaknuvši kako su građani Dubrovnika platili koncert 3000 kuna po osobi kad se izračuna trošak proračuna, a da koncert nije bio za sve. Franković je odgovorio: „Vi is HNS-a najbolje znate kako nešto platiti i od toga ne napraviti ništa. Jones je svjetska zvijezda i potreban je gradu i za našu kulturu je izuzetno važno da smo ga ugostili.“ Miho Obradović je rekao kako Dubrovnik ne treba „skidati gaće“ pred trendovima koje svijet donosi jer smo ime sami za sebe i da Grad treba imati čvrstinu u zauzimanju stavova. Nadalje Obradović se požalio kako nije dobio određene stranice vezane za Financijsko izvješće JU Rezervat Lokrum i da postoji mogućnost da je došlo do manipulacija jer fali 5 stranica izvješća. Franković je upozorio Obradovića da ne sumnja u rad gradskih institucija i da ne postoji mogućnost da je došlo do nekih muljanja s papirologijom. 

Maro Kristić se javio za raspravu u kojoj je pohvalio Izvješće gradonačelnika i osvrnuo se na stanje u prometu i infrastrukturi. Nije zadovoljan trenutnim GUP-om i smatra kako ima puno prostora za napredak i podizanje kvalitete samih projekata u gradu. Na temu POS-a Kristić smatra da mlade obitelji u gradu nisu uopće dobro informirane o samim cijenama i stadiju u kojem se projekt nalazi. Također je upitao gradonačelnika hoće li se pročistač financirati iz europskih sredstava ili će past u potpunosti na teret građana zbog netransparentnosti i kašnjenja dokumentacije? Gradonačelnik je odgovorio kako se trenutni GUP radio 2014. godine i da ga je nemoguće mijenjati u tako kratkom roku. Mišljenja je kako je Kristić dosta ogorčen trenutnim stanjem jer nije uzeo pozitivne stvari u obzir već se bazirao na propuste. Naglasio je kako se malo izvođača radova javlja na natječaje i da se jedino Tehnogradnja javila na pet natječaja te da ga cijela situacija zabrinjava. Na temu pročistača gradonačelnik je rekao kako vjeruje da će određena sredstva ipak uspjet povući iz EU fondova, unatoč prethodnim propustima koji su nastali i pozvao Kristića na veće povjerenje prema gradskoj upravi. Kristić je u replici rekao da nije stvar nepovjerenja već realnosti jer smatra da će infrastruktura za nekoliko godina postati premala. Franković je nastavio: “I ja bi kao Bandić uzeo bager pa počeo kopati, ali u što kad površine nisu izvlaštene?“, te je istaknuo kako jedino može ubrzati proceduru trenutnih radova. Oštro je odgovorio Kristiću istaknuvši kako je od njega skoro napravio kriminalca, a da je upravo Kristić taj koji je u prošloj vlasti sudjelovao u mogućim aferama. Kristić mu je ponovo replicirao i rekao da nema potrebe osuđivati se na osobnoj razini jer se u cijeloj priči spominje dosta netočnih činjenica. Nikša Selmani smatra da postoji opći konsenzus oko GUP-a i da je on glavni krivac za loše stanje u gradu i da se stalno kaska s rješenjima jer se čeka da se prvo nešto dogodi pa tek onda reagira. Nakon iscrpljene rasprave, uz 5 glasova protiv i jednim suzdržanim, usvojena je točka dnevnog reda.

Treća točka dnevnog reda donijela je pred vijećnike Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za prvo polugodište 2019. godine. Franković je rekao kako prihodi  za prvih 6 mjeseci iznose oko 319 milijuna kuna što je oko 30 posto planiranih  prihoda Grada. Pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Anita Burić rekla je kako je rađena određena preraspodjela sredstava unutar dva upravna odjela u Gradu, a da su se sredstva odnosila na vrtiće na prostoru grada. Jadran Barač se javio za raspravu zatraživši od pročelnice da mu obrazloži stavke vezane za 5 milijuna kuna rashoda za protokol i informiranje. Pročelnica je rekla da se taj dio odnosi za poseban dio proračuna i da može doći u Upravni odjel po sve račune koji će mu na zahtjev biti i prikazani. Za riječ se javio Franković rekavši da nema nikakvih tajni u radu i da je sve transparentno. U nastavku je Barač naglasio kako je primijetio da mediji u gradu jednom tjedno imaju jedinstvenu objavu koja promovira aktivnosti Grada te želi znati koliko se direktno sredstava na to troši? Potrebica se javio za riječ rekavši da nije ništa skriveno te da je predviđeno oko 4 milijuna kuna za promidžbu aktivnosti. Miho Obradović osvrnuo se na veliki trošak reprezentacije i broj zaposlenih rekavši kako je u prvih šest mjeseci potrošeno 780 tisuća kuna što za njega predstavlja veliki trošak. Gradonačelnik je odgovorio kako je veliki broj zaposlenih u gradskoj upravi radi na EU fondovima te se iz njih izdvajaju sredstva za plaću. Nakon završene rasprave s 14 glasova točka dnevnog reda je usvojena.

Točke dnevnog reda vezane za Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu objedinjene su te je uvodno gradonačelnik obrazložio kako je došlo do manjih korekcija u proračunu jer su određena sredstva prebačena radi osiguranja besplatnih udžbenika. Tatjanu Šimac Bonačić je zasmetalo što su se određena sredstva uzela iz azila za pse, a gradonačelnik je rekao kako sredstva azilu nisu oduzeta već samo prebačena radi kupovine zemljišta za azil. 

Pod točkom dnevnog reda vezanu za Prijedlog odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Libertas Dubrovnik d.o.o. za sklapanje Ugovora o operativnom leasingu za nabavku tri gradska niskopodna zglobna autobusa, Franković je rekao da će se ovim potezom povećati broj putnika koje autobus može prevesti jer će se u njega moći ukrcati njih oko 120. Direktor Libertasa Ante Vojvodić rekao je da Libertas treba nekoliko promjena po pitanju voznog parka te da su probne vožnje niskopodnih autobusa odrađene te da su ponude za nabavu autobusa već stigle. Matija Čale Mratović javila se za raspravu upitavši direktora zašto je dokumentacija o projektu na gotovo 600 stranica i da mnogo toga u njoj ne odgovara temi. Vijećnicu je zasmetalo to što je projekt u dokumentaciji opisan na prejednostavan način i da mnogi ugovori nisu prikazani u izvornom obliku. Nakon završene rasprave točka dnevnog reda je usvojena.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj uvodno je obrazložio gradonačelnik Franković i istaknuo kako je provedeno javno savjetovanje i da Grad nije imao nikakvu primjedbu na cijeli proces. „Diže se cijena na 1500 kuna paušala po krevetu, ne možemo na jednak način promatrati povijesnu jezgru i prostor izvan nje“, rekao je Franković i naveo kako smatra da je ovaj potez u potpunosti opravdan. Jadran Barač smatra da je to veliki nekretninski biznis te da postoje velike razlike i nepravda u socijalnim sferama. Velike poreze vidi kao glavni razlog nezadovoljstva ljudi na nacionalnoj razini i smatra da se paušal ravnomjernije raspodjeli i ne zahvaća toliko financijskih sredstava. Vido Bogdanović smatra da je paušalno oporezivanje element iz srednjeg vijeka i da on  ima idealno rješenje u obliku postotka koji bi bio jedinstven za cijelu državu. Paušal smatra diskriminirajućim prema gostima jer on u početku plaća porez državi i posebno paušal koji ga dodatno opterećuje. Nakon rasprave sa 6 suzdržanih glasova točka dnevnog reda je usvojena.

Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja „Koločep“ nazočnim vijećnicima obrazložila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Jelena Lončarić, rekavši kako u projektu nije potrebna studija utjecaja na okoliš. Vijećnica Marina Vučković Matić smatra da bi promjene mogle biti katastrofalne ako se napravi marina sa 100 vezova jer je infrastruktura i ovako prepuna i da nema mjesta za širenje bez štetnog utjecaja na okoliš. Također predlaže gradonačelniku da povuče sve što je sporno iz Odluke. Franković je odgovorio kako su marine u Hrvatskoj na visokoj razini i da je zaštita okoliša primarna u njihovoj gradnji. Vidi dobru priliku u tome da svaki elafitski otok ima manju marinu kako bi se proširio nautički turizam. Nikša Selmani složio se s gradonačelnikom da je nautički turizam jedan od najčišćih i da su najmanji zagađivači okoliša, no smatra da u dokumentaciji postoji propust jer se područje definira kao ugroženi okoliš, a na istome se planira marina sa 100 vezova. Uz tri glasa protiv točka dnevnog reda je usvojena

Pod točkom dnevnog reda vezanu za Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je Ministarstvo turizma izradilo novi pravilnik kojim su definirane maksimalne pristojbe u pomorskom dobru, a da iznose maksimalno 40.000 kuna po uplovljavanju i izravan je prihod gradskog proračuna. Odluka će stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine kako bi se kompanije mogle prilagoditi i troškove unaprijed predvidjeti. Nikša Selmani javio se za raspravu naglasivši da je prijedlog KLGB Srđ je Grad bio da pristojba iznosi 2 eura po putniku što Ministarstvo nije odobrilo. Gradonačelnik mu je rekao da njegova stranka nema nikakve veze niti zasluge u svemu i da po sto puta šalju izvješća, a za njih na izborima glasa „jedva šest ljudi“. „Postoji stara komunistička da sto puta ponovljena laž postaje istina i ne dičite se nekim uspjesima gospodine Selmani jer je sve ovo zasluga HDZ-a“, istaknuo je Franković. U nastavku rasprave Blaž Pezo se osvrnuo na priopćenje KLGB Srđ je Grad rekavši kako njihov prijedlog o naplati 2 eura po putniku nema smisla jer bi moglo dođi do toga da brodovi nisu do kraja popunjeni, a svejedno uplovljavaju te bi zarada bila manja, a prostor i sidrište bi se svejedno koristio. Također smatra da se njegova stranka ne vodi stvarnim analizama i brojkama jer ne službeni izvori nisu prikazani u punom obliku te je pozvao Selmanija da dođe u Lučku upravu Dubrovnik i da će mu se prikazati službene podatke. Povećanje lučke pristojbe, prema Pezu, dalo je doprinos Gradu, a nije naštetilo građanima. Prepreku u naplati po putniku vidi i u tehničkim razlozima jer može doći do toga da putnik prenoći na brodu bez da izlazi na kopno, odnosno uđe na teritorij RH te na taj način se ne bi mogla izvršiti naplata. 

Na redu je točka dnevnog reda koja se odnosi na Prijedlog zaključka o oslobađanju ugostitelja od plaćanja zakupnine za javne površine u zimskim mjesecima unutar povijesne jezgre. Gradonačelnik Franković rekao je kako Dubrovnik ima sve više letova zimi i da vidi priliku i u zimskom turizmu te da jedan dio gostiju zasigurno može potrošiti sredstva. Miho Obradović javio se za raspravu rekavši gradonačelniku kako postoje lokali koji nemaju javnu površinu te zašto Grad ne bi na neki način subvencionirao ugostitelje koji su u privatnom prostoru? Franković: „Vi vijećniče Obradović imate objekt u privatnom prostoru kojeg koristite kao da ste u javnom jer stavljate kušine ispred“, na što je Obradović odgovorio kako je uklonio kušine. Gradonačelnik ne vidi ništa sporno u ovom potezu uprave, a vijećnik Maslać pohvalio je ideju.

Pozornost vijećnika privukla je točka dnevnog reda koja se odnosila na Prijedlog zaključka kojim se ovlašćuje gradonačelnika Grada Dubrovnika da, u svrhu realizacije planiranog zahvata u prostoru, izgradnje nerazvrstane ceste oznake OS-3, pokrene postupak potpunog izvlaštenja dijelova nekretnine katastarskih oznaka čest. zem. 1065/6, 1065/8, 1085/1, 1085/2, 1092/2, 1092/3, 1092/4, 1092/6, 1092/7, 1092/9, 1262/4, 1324  i 1093/1, sve k.o. Gruž. Pročelnik Medović u uvodnom obrazloženju naglasio je kako je situacija oko ove ceste već dosta medijski i politički obrađivana i da Grad nema namjeru javnim novcem graditi privatne ceste te da se sve može provjeriti u postojećem GUP-u. Gradonačelnik Franković je u nastavku rekao kako je ova cesta samo jedan od problema Grada i da nema potrebe dizati toliku paniku. Maro Kristić se javio za raspravu rekavši kako cesta ipak vodi do određenih nekretnina te da tu postoji sporni element te da investitori moraju imati na umu da rade za javno, a ne privatno dobro. Za riječ se javio Jadran Barač: -Poduzimanje koraka na ovoj cesti je čisti kriminal i mislim da je do sada već netko uzeo novce u cijeloj situaciji-, oštro je izjavio Barač. Na njegovu izjavu reagirala je Terezina Orlić naglasivši kako ovakvi istupi nisu potrebni za govornicom. Većinom glasova ovaj prijedlog je odbijen.

Pod točkom dnevnog reda vezanoj za Prijedloga zaključka o sklapanju Ugovora o zakupu za kompleks Vile Čingrije s Dubrovačko-neretvanskom županijom Dubrovnik Maro Kristić je pohvalio projekt i podržao suradnji Grada s Dubrovačko – neretvanskom županijom, dok je Nikša Selmani rekao kako se nada ulaganju iz EU fondova te da se Grad u ovom slučaju treba na to bazirati.

Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na imenovanje ravnatelja/ice Ustanove u kulturi Dom Marina Držića. Marko Potrebica izvijestio je vijećnike kako je stigla samo jedna prijava i to od dosadašnjeg ravnatelja Nikše Matića te je većinom glasova Nikša Matić ponovo izabran za ravnatelja Doma Marina Držića. 

Nakon što je iscrpljen dnevni red, Marko Potrebica zaključio je sjednicu u 21:54.
 
20. travanj 2024 03:29