StoryEditorOCM
DubrovnikRAVNATELJ DUBROVAČKE BOLNICE MARIJO BEKIĆ O SUDSKIM TUŽBAMA PROTIV BOLNICE

Prisiljeni smo plaćati 40 liječnika sa strane, da nije toga mnogi odjeli bi došli u pitanje

Piše d.v.
23. rujna 2019. - 11:50
– Ne mogu ni nabrojiti koliko je inspekcija prošlo kroz bolnicu kada je u pitanju angažiranje liječnika iz drugih ustanova.
Dolazili su razni inspektori, od Ministarstva rada do Ministarstva financija. To nas više ne uznemirava, jednostavno naše službe, od hitnih do redovitih, ne bi uopće mogle funkcionirati da nam ne dolaze liječnici iz drugih bolnica. To znaju i pacijenti i naš osnivač... Bez liječnika sa strane, uopće ne bi funkcionirali Odjeli ginekologije, pedijatrije, traumatologije, anesteziologije, ortopedije, interventne kardiologije – kaže nam doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice u Dubrovniku, komentirajući postupak na Prekršajnom sudu zbog angažiranja liječnika temeljem ugovora o djelu.
Problem je što ni jedna zdravstvena ustanova nije htjela – osim KBC-a Split i KBC-a Rijeka – potpisati ugovor o poslovnoj suradnji s dubrovačkom bolnicom.
U Dubrovniku je, kaže ravnatelj Bekić, na temelju ugovora o djelu angažirano 40 liječnika zaposlenih u drugim ustanovama na puno radno vrijeme i na ispomoć u Grad dolaze povremeno.
– Za to izdvajamo oko 450 tisuća kuna mjesečno i za taj iznos su uskraćeni dobavljači kojima dugujemo. To nije samo cijena njihova rada, nego i prijevoza. Nije tajna koliko dođe karta od Zagreba do Dubrovnika i da je jeftinije doći do Frankfurta nego do Zagreba – kaže ravnatelj Bekić.
Dubrovačkoj bolnici po sistematizaciji nedostaje 30 liječnika, skoro isto toliko i sestara. Najveći problem je stanovanje, s obzirom na cijene u Gradu. Stambeno zbrinjavanje će biti presudno za daljnji opstanak zdravstvenog sustava u županiji.
 
23. travanj 2024 14:08