StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO JE S KURIKULOM INFORMATIKE?

JAVNI PROSVJED PRED EKONOMSKOM I TRGOVAČKOM ŠKOLOM U DUBROVNIKU<br /> "Na opravdane pritužbe još nemam odgovor, ali imam upozorenje pred otkaz!"

Piše Tekst i foto: Ahmet Kalajdžić
12. rujna 2019. - 14:22
Dubrovački profesor informatike Ivo Kraljević izašao je s učenicima matične Ekonomske i trgovačke škole u školsko dvorište i prosvjedovao zbog, kako je rekao "grozota koje se tamo događaju". Povod prosvjeda je činjenica da ravnateljica škole Suzana Đurđević profesorima informatike ni nakon početka školske godine još nije predala nastavni plan i program za drugi i treći razred zanimanja poslovni tajnik za predmet "Informatika i informatički poslovni sustavi" za novu školsku godinu.

Za navedeni plan i program Kraljević kaže: -To je temeljni dokument kojeg se nastavnik strogo treba pridržavati u svom radu i može se reći kako ima gotovo zakonsku snagu. Bez tog dokumenta nastavnik ne smije izvoditi nastavu! Sredinom kolovoza, na sastanku Stručnog vijeća, dok ste nastavnicima dijelili zaduženja za novu školsku 2019/20 godinu, zamolio sam je da na školskoj web stranici postavi nastavni plan i program informatike poslovnim tajnicima drugog i trećeg razreda, da bi mi kategorički pred svima odgovorila da je on već postavljen, što je bila notorna laž. Jer, provjerio sam: program nije bio postavljen. O tome sam joj javio i SMS-om, ali je to ignorirala, iako svi planovi moraju biti javno dostupni- ističe Kraljević i tvrdi kako njegov kolega koji budućim komercijalistima predaje isti predmet, umjesto prema utvrđenom nastavnom planu i programu, Informatiku predaje prema planu kojeg je on uobličio. Goran Ivanišević bi rekao "Ludilo brale!", a pokojni Mladen Delić bi samo dodao "Ljudi moji, je li to moguće?!" Ravnateljica je ustvrdlia kako ne ispunjavam uvjete za izvođenje nastave iz ovog predmeta, ali je prosvjetni inspektor Jurica Botić utvrdio kako ih nedvojbeno ispunjavam.-, kaže Kraljević.

Zbog javnog upozorenja na neizvršavanje dužnosti, ravnateljica ga je upozorila da primjeni njezine preporuke i ne ponavlja pogreške u poslu, osobito glede međuljudskih odnosa, naglasivši da je nakon 2012. godine, to za njega drugo upozorenje nakon kojeg će biti primorana pokrenuti postupak otkaza Ugovora o radu. Glede tog upozorenja, prosvjetni ga je inspektor, doznajemo, uputio na osobu zaduženu za zaštitu dostojanstva radnika u njegovoj školi, a Kraljević dodaje:

-Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odobrila je kurikul informatike za zanimanje ekonomist, a nastava se i dalje odvijala po programu iz 1996. godine. Osobno, tu katastrofu nazivam edukocid, a sustav ne reagira! Godinama se učenicima prvog i četvrtog razreda u ovom predmetu uskraćuje satnica: imaju samo dva, a ne tri sata tjedno, što znači da je u prethodnih devet godina svaka generacija uskraćena za 70 sati informatike! I nastavni predmet Ljudska prava tjedno se radio samo jedan, a trebalo je dva nastavna sata, pa se pitam je li profesor tog predmeta fiktivno plaćen za neobavljeni posao? Kad o svemu govorim na sastancima Stručnog vijeća, kolege šute i gotovo drhte, ali mene nije strah i dalje na ovo upozoravam! Na moje pismene predstavke iz nadležnog Ministarstva uopće ne odgovaraju, pa ni na opasku da su prije par godina kupljene tzv. pametne ploče za ogroman novac, iako su se one prave mogle kupiti samo za trećinu novca! Javno pitam zašto se ne provjere te moguće financijske malverzacije?"

Obratili smo se i ravnateljici Ekonomske i trgovačke škole, ali unatoč obećanju da će nas kontaktirati još uvijek nismo u prilici čuti i drugu stranu ove priče.
17. travanj 2024 02:25