StoryEditorOCM
DubrovnikZBOG ČEGA SE ORKESTAR JOŠ NIJE VRATIO U LJETNIKOVAC CRIJEVIĆ PUCIĆ?

Sveučilište ne zna kome bi vratilo ključ, pa čeka ishod sudskog spora

Piše Silvia Rudinović
12. rujna 2019. - 13:20
Na izmaku je četvrta godina otkako je Sveučilištu u Dubrovniku istekao ugovor o korištenju ljetnikovca Crijević-Pucić, ali se Rektorat ne da van. U toj zgradi od tisuću četvornih metara s dvorištem i preko dvije tisuće kvadrata šume, nekad je bio simfonijski orkestar, a danas radi 15-ero zaposlenika Sveučilišta.

- S obzirom da su u tijeku sudski postupci, koji imaju za cilj rješavanje imovinskopravnih odnosa oko ljetnikovca Crijević-Pucić, Sveučilište u Dubrovniku neće davati komentare na ovu temu – odgovara Sandra Buratović Maštrapa, glasnogovornica Sveučiliša.

Rektorat je ovaj ljetnikovac preuzeo 2004., na rok od deset godina bez plaćanja zakupnine. U zgradu su, nakon obnove, uselili 2006. godine. Kažu kako im je teško dati točan podatak o troškovima održavanja ljetnikovca, a prije dvije godine priznali su kako za njega godišnje plaćaju između pola milijuna i 600 tisuća kuna.

Radi Rektorata, iz te je zgrade iselio Dubrovački simfonijski orkestar koji 15 godina djeluje u prostorima Slanice, u tvrđavi Revelin. U vlasničkom dijelu zemljišnoknjižnog izvatka Općinskog suda u Dubrovniku, ljetnikovac Crijević Pucić i pripadajuća mu zemljišta vode se kao društveno vlasništvo, a nositelj prava korištenja je Gradski orkestar Dubrovnik. DSO se 2015., u skladu sa zakonom, uknjižio kao jedini vlasnik ljetnikovca i zemljišta, kaže ravnatelj Damir Milat, ali je po prigovoru Državnog odvjetništva, status ljetnikovca vraćen u prijašnje stanje. Dakle, opet se vodi kao društveno vlasništvo, a Gradski orkestar Dubrovnik ima pravo korištenja.

- Jesam, razgovarao sam s rektorom, koji mi je rekao da će Sveučilište napustiti prostore ljetnikovca kada budu imali kome predati ključeve, tj. kada DSO putem suda dobije pravo na iseljenje Sveučilišta – odgovara Milat na pitanje je li o ovome razgovarao s rektorom Nikšom Burumom.

Protiv Sveučilišta je podnesena tužba radi predaje ljetnikovca i pripadajućih zemljišta u posjed DSO-a.
- Prvostupanjskom presudom Trgovačkog suda u Dubrovniku naloženo je Sveučilištu da nam pod prijetnjom ovrhe preda u posjed ljetnikovac i pripadajuća zemljišta slobodne od osoba i tuženikovih stvari. Međutim, na navedenu presudu Sveučilište je uložilo žalbu, te se predmet sad vodi pred Visokim trgovačkim sudom i po istom još uvijek nije donesena drugostupanjska presuda. Dubrovački simfonijski orkestar ima podršku Grada Dubrovnika i vjerujemo da će se u svezi prostora za rad pronaći najbolje moguće rješenje kako bi Orkestar mogao nastaviti kvalitetno raditi – napominje Milat.

I dok su iz Sveučilišta kadri reći kako nemaju kome predati ključ, ravnatelj Orkestra govori o inače dobroj međusobnoj suradnji. Prošle su godine započeli projekt održavanja koncerata za studente i profesore na sveučilišnom Kampusu.

- Odaziv bude zaista velik i smatramo da je ovim projektom postavljen kamen temeljac za brojne druge, buduće zajedničke projekte. Činjenica da se DSO bori za prostor u kojemu bi mogao kvalitetno raditi, ne utječe da suradnju i međusobnu podršku rada Sveučilišta i Orkestra. Smatramo da bi izgradnja koncertne dvorane uvelike olakšala rad Orkestra, te drugih zainteresiranih i pozitivni smo glede toga – kaže Milat.

Na jednom od koncerata u okviru Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, koji je omelo nekoliko kapi kiše, šef dirigent Marc Tardue obratio se publici mantrom koju je, kako kaže, odlučio ponavljati uz svaki nastup: „Concert hall! Concert hall!“ Koncertna dvorana!

25. travanj 2024 18:11