StoryEditorOCM
DubrovnikINICIJATIVA "SRĐ JE NAŠ"

HAZU se brani šutnjom i ne progovara o malverzacijama na Srđu

Piše DV
12. rujna 2019. - 10:43
Prošlo je punih 10 godina otkada je stručnoj javnosti i građanima Dubrovnik na javnim raspravama predstavljena projektna dokumentacija „golfograda“ na Srđu, megalomanskog nekretninskog resorta planiranog na brdu iznad Grada koje je dio UNESCO-ve zaštićene baštine. Inicijativa Srđ je naš obratila se 2012. godine HAZU-u zatraživši od te ugledne institucije pomoć pri recenziranju napuhanih i pristranih ekonomskih studija koje su predviđale nevjerojatne prihode za proračune grada Dubrovnika i državni proračun te zapošljavanje više od 1200 građana. 

Odgovor koji je tada Dubrovčanima poslao HAZU glasio je: „HAZU se ne bavi procjenjivanjem komercijalnih projekata“.  Sijede glave u HAZU-u su zanemarile da se u to vrijeme, kao i danas, projekt na Srđu u prostorno-planskoj dokumentaciji vodi  kao sportsko-rekreacijski centar za građane Dubrovnika.  Komercijalnim projektom mudre glave su nazvale više nego očiti megalomanski nekretninski projekt novog Manhattana na Srđu  čija se infrastruktura trebala financirati javnim novcem, i odlučile da nije na njima da reagiraju.

Slično kao sa Srđem prije 10 godina tako je i danas HAZU procijenio da nije na njima da regiraju niti na tzv. zagrebački Manhattan. 

Kako je moguće da HAZU  arhitektima zabrinutima za Bandićevo pravno i prostorno nasilje nad prijestolnicom Republike Hrvatske odgovara:  „HAZU  se ne izjašnjava o pitanjima lokalnog karaktera. Njezina je funkcija štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini, kao i u globalnom kontekstu“ ?

Cijenjenim akademicima dužan sam postaviti pitanje: Zar je  devastacija svjetske baštine Dubrovnika, njegovih vizura i autentičnosti krajolika koje uokviruje UNESCO-v dragulj lokalni problem? Zar nije upravo ovdje riječ  o društvenim vrednotama na nacionalnoj razini i u globalnom kontekstu koje je HAZU dužan štititi?

Danas, nakon desetogodišnje šutnje HAZU-a o tom nasilju  nad svjetskom baštinom i nad građanima Dubrovnika, poznata je i posljedica šutnje koju bi mogli platiti hrvatski građani. Mešetari zemljištem na Srđu tužili su RH na arbitražnom sudu u Washingtonu tražeći odštetu u iznosu od 130 milijuna eura. Cijenjene akademike očito ne zabrinjava niti činjenica da je Memorandumom kojeg je neovlašteno potpisao gradonačelnik Bandić ugovoreno da će se eventualni sporovi između investitora iz Dubaija i grada Zagreba rješavati  opet na međunarodnom arbitražnom sudu, daleko od hrvatskih sudova i znatiželjnih medija i da će vjerojatnu odštetu masno platiti građani.

Zaključak koji se nameće glasi: HAZU ne progovara ni o kakvim štetnim malverzacijama koje korumpirane hrvatske političke elite proizvode, premda one uništavaju nacionalne, lokalne ili svjetske vrijednosti koje HAZU nominalno štiti.

Koordinator Inicijative Srđ je naš
Đuro Capor
 
24. travanj 2024 17:59