Županija Dubrovnik

TKO BI JOJ ODOLIO

PLOVEĆIH 400 MILIJUNA DOLARA LUKSUZA Jahta milijardera Andreja Meljničenka pred Gradom

TKO BI JOJ ODOLIO
Superluksuzna jahta, vlasništvo ruskog milijardera, industrijalca i filantropa Andreja Meljničenka jutros je viđena na sidrištu kod Lokruma.

Plovilo čudnovatog izgleda sa zakrivljenim jarbolima i trupom među najvećim je jahtama na svijetu, nosi naziv Jahta A. Vrijednost joj se procjenjuje na oko 400 milijuna dolara, a porinuta je 2015. s njemačkih navoza.

Slovo A u nazivu navodno simbolizira prvo slovo imena 47-godišnjeg Andreja Meljničenka i njegove supruge Aleksandre, bivše srbijanske pjevačice i modela. Meljničenkovi  često i rado posjećuju Jadran, a prije Dubrovnika obišli su crnogorski akvatorij.

Meljničenkovo bogatstvo procjenjuje se na 13,8 milijardi dolara i 97. je bogataš na Forbesovoj svjetskoj listi milijajdera, te deveti najbogatiji Rus.

Luksuznom plovilu na osam katova, dužine 143 metra, dizajn potpisuje Philippe Starck, cijenjeni francuski dizajner interijera i namještaja kojeg je 1980-tih tadašnji francuski predsjednik Francois Mitterand angažirao za uređenje unutrašnjosti privatne predsjedničke palače.

O 14 putnika koliko prima Jahta A u sedam raskošnih kabina, brine četrdesetak članova posade.

Proteklih ljeta još je jedna Meljničenkova jahta zapela za oko promatračima zbog velike sličnosti s podmornicom. Bila je to jahta imena A Hamilton, također dizajnerski rad Philippea Starcka. Vlasnika je stajala nešto manje od Jahte A, točnije 'samo' 300 milijuna američkih dolara. Meljničenko osim flote luksuznih 'brodica' u vlasništvu ima i Boeing 737.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Javna cesta privatnog interesa

Javna cesta privatnog interesa
Iz Gradske organizacije SDP Dubrovnik oglasili su se priopćenjem kojeg potpisuje predsjednik GO SDP Dubrovnik Ja...
Javna cesta privatnog interesa