StoryEditorOCM
DubrovnikTKO BI JOJ ODOLIO

PLOVEĆIH 400 MILIJUNA DOLARA LUKSUZA Jahta milijardera Andreja Meljničenka pred Gradom

Piše dv
7. rujna 2019. - 14:37
Superluksuzna jahta, vlasništvo ruskog milijardera, industrijalca i filantropa Andreja Meljničenka jutros je viđena na sidrištu kod Lokruma.

Plovilo čudnovatog izgleda sa zakrivljenim jarbolima i trupom među najvećim je jahtama na svijetu, nosi naziv Jahta A. Vrijednost joj se procjenjuje na oko 400 milijuna dolara, a porinuta je 2015. s njemačkih navoza.

Slovo A u nazivu navodno simbolizira prvo slovo imena 47-godišnjeg Andreja Meljničenka i njegove supruge Aleksandre, bivše srbijanske pjevačice i modela. Meljničenkovi  često i rado posjećuju Jadran, a prije Dubrovnika obišli su crnogorski akvatorij.

Meljničenkovo bogatstvo procjenjuje se na 13,8 milijardi dolara i 97. je bogataš na Forbesovoj svjetskoj listi milijajdera, te deveti najbogatiji Rus.

Luksuznom plovilu na osam katova, dužine 143 metra, dizajn potpisuje Philippe Starck, cijenjeni francuski dizajner interijera i namještaja kojeg je 1980-tih tadašnji francuski predsjednik Francois Mitterand angažirao za uređenje unutrašnjosti privatne predsjedničke palače.

O 14 putnika koliko prima Jahta A u sedam raskošnih kabina, brine četrdesetak članova posade.

Proteklih ljeta još je jedna Meljničenkova jahta zapela za oko promatračima zbog velike sličnosti s podmornicom. Bila je to jahta imena A Hamilton, također dizajnerski rad Philippea Starcka. Vlasnika je stajala nešto manje od Jahte A, točnije 'samo' 300 milijuna američkih dolara. Meljničenko osim flote luksuznih 'brodica' u vlasništvu ima i Boeing 737.
21. travanj 2024 07:25