StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Mokošici podzemna garaža i vrtić, školama energetska obnova, sufinanciranje udžbenika...

Piše Grad Dubrovnik
6. rujna 2019. - 12:40
UZ DRUŠTVENE SADRŽAJE

Mokošici podzemna garaža s 206 parkirališnih mjesta

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, u Ulici Bartola Kašića u Mokošici predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje. Gradnja je planirana na mjestu postojećeg parkirališta, kod nekadašnjeg okretišta autobusne linije 1A.

Zbog prirode nagiba terena, građevina će se sastojati od suterena, četiri podzemne etaže i prohodnog krova. Vanjski i ukopani gabariti armiranobetonske konstrukcije su 35,26 i 43,70 metara, dok je visina od najniže točke pod zemljom 7,5 metara. Kolni pristup će biti moguć samo s Ulice Bartola Kašića, a pješački pristup odvijat će se i s Ulice od Izvora.

Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirana su dva stubišta i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajem, dok će se na njenom sjevernom dijelu urediti manji sportski otvoreni sadržaji za košarku i dječje igralište. Ovaj dio će se i hortikulturno urediti, što će vizualno zaokružiti cjelinu.

SVE PO PLANU

Gradonačelnik Franković u obilasku škola u energetskoj obnovi

Uoči početka nove školske godine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji suradnika obišao je radove na energetskoj obnovi zgrada OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića. U Osnovnoj školi Marina Držića obnova napreduje sukladno utvrđenom vremenskom planu, a u tijeku su završni radovi na krovu i fasadi zgrade.

Učenici škole na Ilijinoj glavici će 9. rujna neometano krenuti u novu nastavnu godinu, a naknadno je predviđeno još postavljanje brisoleja i demontiranje građevinske skele, što neće utjecati na održavanje nastave i sigurnost djece. Zbog opsežnijih radova u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, u ovoj gruškoj školi i dalje traju svi ugovoreni radovi.

Do početka nastave izvođač će završiti većinu radova unutar zgrade, nakon čega će se obnova nastaviti na fasadi i krovu. Od unutarnjih prostorija, preostat će još postavljanje podne obloge u nekoliko učionica i zamjena stolarije na katu škole. Izvođenje nastave će se do okončanja obnove prilagoditi prostornim mogućnostima.


Za ove dvije škole osigurano je bespovratno sufinanciranje iz EU fondova u ukupnom iznosu od 3.023.589,26 kuna, odnosno 35% od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 8.689.040,28 kuna.

NAKON ADAPTACIJE

„Put na more“ novi je gradski vrtić

Grad Dubrovnik u novu je pedagošku godinu danas ušao s novim vrtićem „Put na more“, uređenim za četiri skupine u sklopu samostana sv. Vinka u Mokošici.

Nakon funkcionalne adaptacije, vrtić je već primio prve polaznike, a svečano je otvoren u ponedjeljak. Vrtić se nalazi na adresi Put na more 11 u Mokošici. Radove adaptacije prostora vrijedne 2.904.350,81 kuna izvela je tvrtka Tonikom d.o.o., dok je na opremanje prostora utrošeno 571.025,70 kuna, a što uz sav potreban namještaj i opremu za kuhinju, uključuje i igračke za unutarnje prostore te za vanjsko igralište. –„
''Imamo puno djece i pozitivan prirast, ove godine otvaramo i nove razrede i, za razliku od cijele Hrvatske koja je u minusu, mi imamo plus od četiri razreda. Ono što nam je preostalo i na čemu predano radimo je uvođenje svih naših vrtića unutar pedagoških standarda i da broj djece u skupinama bude adekvatan“, istaknuo je prilikom otvaranja vrtića gradonačelnik Mato Franković.



Do sada je u 2019. godini otvoreno 12 novih vrtićkih grupa, dok je u kolovozu pokrenut i postupak javne nabave za uređenje i dogradnju dječjeg vrtića u Zatonu, koji će dobiti još jednu vrtićku grupu. Značajan je to korak prema strateškom cilju ove gradske uprave - uvesti pedagoški standard u sve vrtiće i stvoriti uvjete da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

DO TISUĆU KUNA

Zahtjevi za sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce do 31. listopada


Grad Dubrovnik će i ove godine sufinancirati kupnju udžbenika za srednjoškolce u iznosu do 1.000 kuna pa se stoga pozivaju roditelji učenika srednjih škola, s prebivalištem na području Grada, da podnesu zahtjeve za sufinanciranje nabavke udžbenika.

Zahtjevi se mogu podnijeti do zaključno 31. listopada 2019. a dostavljaju se na propisanom obrascu Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo s tim da je uz zahtjev potrebno priložiti i račun za kupnju udžbenika.

Naime, sukladno Pravilniku o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola Grad Dubrovnik će sufinancirati udžbenike uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika i potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole. Ujedno je potrebno priložiti potvrdu o prebivalištu na području Grada za oba roditelja, ne stariju od 6 mjeseci.

 
25. travanj 2024 06:17