StoryEditorOCM
DubrovnikIMA IH POSVUDA, I TAMO GDJE IH NAJMANJE OČEKUJETE

Hoće li Dubrovnik riješiti bazne stanice kao što rješava bankomate?

Piše Silvia Rudinović
24. kolovoza 2019. - 10:58
Dok se čitava država 'zabavlja' pričama o prometnim gužvama i 'najezdi' bankomata na Stradunu, Dubrovnik preplavljuju bazne stanice teleoperatera, često skrivene od očiju javnosti reklamnim panoima. Osim što ih skrivaju iza maski, vlasnici antena često nemaju potrebnu dokumentaciju. Na nekontrolirano postavljanje antena, najprije tražeći objašnjenje od gradske uprave a potom i pismima javnosti, upozorila je Lana Šegetin. Fotografirala je šest baznih stanica u gusto naseljenim dijelovima Dubrovnika, pored škola, vrtića i bolnice, koje malo tko uočava ako se uopće mogu vidjeti od 'kamuflaže'. U Gradu Dubrovniku kažu kako uistinu većina nema nikakvu dokumentaciju.

Za bazne stanice zapravo ne treba građevinska dozvola, jer ih je država svrstala u tzv. jednostavne građevine. Sve to stoji u Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja upozorava kako smo jedina europska zemlja u kojoj se bazne stanice mobilnih mreža podižu bez građevinske dozvole. Međutim, pri projektiranju i građenju te izvođenju radova investitor, projektant i izvođač radova dužni su se pridržavati svih propisa i pravila struke koji se odnose na njihovo građenje. Tako je za podizanje antene potrebno imati glavni projekt kojega trebaju potvrditi nadležna javnopravna tijela. U gradskoj upravi pojašnjavaju kako je temeljem glavnog projekta potrebno u zakonom određenom roku prijaviti početak građenja nadležnom upravnom tijelu.

Od šest antena koje je snimila ova stanovnica Dubrovnika, prema podacima gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, samo dvije imaju prijavljen početak izvođenja radova temeljem glavnog projekta, u Uvali Lapad i pored Opće bolnice. Ipak, za lapadsku antenu teleoperater je priložio glavni projekt, ali ne i spomenute potvrde javnopravnih tijela. Grad Dubrovnik je taj glavni projekt uputio nadležnim tijelima, među ostalim i građevinskoj inspekciji, rekli su u Gradu Dubrovniku.

Velika buka digla se oko prekobrojnih bankomata, pa su gradski oci donijeli akte kojima, prvi u državi, rješavaju to pitanje. Za razliku od bankomata, antene nisu estetsko pitanje, pa se očekuje da Dubrovnik bude predvodnik u propisivanju uvjeta za postavljanje baznih stanica tako da zaštita građana bude na prvom mjestu.

- Grad Dubrovnik radi na pripremi nove Odluke o komunalnom redu kojom bi se nastojalo regulirati i postavljanje antena teleoperatera u dijelu koji se odnosi na uređenje naselja. Konkretnije, propisali bi uvjete za njihovo postavljanje, kao i nadzor i kazne u slučaju nepridržavanja odredbi Odluke. Nadamo se da bi se nova Odluka, nakon svih pravnih procesa koji tome prethode, mogla naći na Gradskom vijeću do kraja ove godine – kažu u Gradu Dubrovniku.

Prostorni plan uređenja Dubrovnika donesen 2005. godine priječio je postavljanje baznih stanica ispod turističke magistrale, odnosno unutar užeg naseljenog dijela grada. U Planu je pisalo da se antene postavljaju „izvan obalnog pojasa na kopnu koji tvori prostor između Jadranske turističke ceste i obale,…“. Izmjenama PPU-a 2014. godine, u mandatu gradonačelnika Andra Vlahušića, ukinuta je zabrana a magistrala više nije bila granica. U Planu sad stoji kako je potrebno postići kvalitetnu pokrivenost područja mobilnom telefonijom, tj. sustavom baznih postaja, a „bazne stanice mobilne telefonije se postavljaju izvan užeg obalnog pojasa namijenjenog rekreaciji, na udaljenosti od postojećih građevina u skladu s propisima i normativima, i izvan zona zaštite prirode i spomenika kulture“.

Najveća baza antena u srcu grada nalazi se u Hebrangovoj ulici, u Gružu, na krovu zgrade Hrvatske elektroprivrede. Zgrada je desetljećima zna i jedina joj je funkcija stativ za bazne stanice. Nedavno je dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio kako su HEP-u poslali pismo namjere za dugoročni najam zgrade u koju bi smjestili novi, prijeko potrebni dječji vrtić.
- Optimistični smo vezano za očekivane rezultate odluke, a svakako ostajemo pri tome da će se, po preuzimanju prostora, ukloniti antene s krova ove zgrade – kaže Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada.
O prijedlogu gradske uprave, koji je naišao na odobravanje Gružana, treba raspravljati HEP-ov Nadzorni odbor.
19. travanj 2024 20:33