StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Prve novčane kazne za bankomate, Sustjepanu novi tereni i igralište, Ulici Od Maslinate LED rasvjeta

Piše Grad Dubrovnik
23. kolovoza 2019. - 13:27
KOMUNALNI RED U POVIJESNOJ JEZGRI

Izdane prve novčane kazne za bankomate

Nakon isteka 30 dana po primitku rješenja o uklanjanju nepropisno postavljenih bankomata u povijesnoj jezgri, dubrovački komunalni redari u ponedjeljak su započeli s očevidom i naplatom kazni prekršiteljima koji su se oglušili na izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu. Zakupci prostora koji za bankomat nemaju dozvolu Konzervatorskog odjela novčano su kažnjeni u iznosu od 10 tisuća kuna. Istekom roka za plaćanje prve kazne, ako korisnik prostora bankomat ne ukloni, izdat će se novo rješenje s iznosom koji će svaki naredni put biti dvostruko veći (20 tisuća, 40 tisuća kuna itd.) i može ići do najviše milijun kuna.

Kako bi izbjegli ove rigorozne sankcije, korisnici prostora započeli su s uklanjanjem bankomata iz svojih izloga te ih je kroz protekli tjedan u gradu svakim danom bilo sve manje. Do zaključenja teksta u četvrtak, uklonjeno ih je ukupno devet. Komunalno redarstvo prekršitelje će svakodnevno nastaviti kažnjavati izdavanjem obveznih prekršajnih naloga, u iznosu od 10 tisuća kuna dnevno za pravne osobe plus dvije tisuće kuna dnevno za odgovornu osobu, dok će iznosi za prekršitelje fizičke osobe biti u iznosu od dvije tisuće kuna dnevno.

Podsjetimo, Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, kojima je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri, Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu.


- Nastavljamo s naplatom kazni, dan po dan. Vjerujem da će svi oni koji nemaju rješenje radije ukloniti bankomate nego plaćati visoke kazne koje se kreću od 10 tisuća prema 70 tisuća kuna, a kasnije se računaju i ti iznosi po danu - pa može doći i do milijun kuna kazne. Dubrovnik je prvi grad koji je ovo uveo, a vjerujem da će svi slijediti naš primjer - izjavio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.


GRAD ZA DJECU

Obnovljen sportski teren i dječje igralište u Sustjepanu

Na sportskom terenu i dječjem igralištu u Sustjepanu dovršeni su radovi uređenja. Teren je asfaltiran te je postavljeno novo žičano pletivo na konstrukciji ograde. Na mjestima iza golova konstrukcija je ojačana sajlama od nehrđajućeg čelika, a izvedeno je i betonsko ojačanje temeljnog zida na dijelu ograde. Izvršeni su popravci i bojanje ogradne konstrukcije te koševa i golova na koje su također postavljene mrežice, a nanovo su obojeni zidovi i tribine. Na tribinama je postavljena i zaštitna ograda.
Na dječjem igralištu su popravljene i učvršćene sprave, zamijenjene su letvice na ogradi igrališta te je postavljena anti-stres gumena podloga kod tobogana. Vrijednost ulaganja ukupno iznosi 244.989,01 kuna s PDV-om.


KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Nova javna rasvjeta u ulici Od Maslinate

Završeni su radovi na rekonstrukciji javne rasvjete u ulici Od Maslinate na području gradskog kotara Ploče iza Grada. Položena je nova podzemna instalacija duga 130 metara te su postavljena četiri nova stupna mjesta s energetski učinkovitim svjetiljkama u LED izvedbi, a demontirana je dotrajala zračna mreža. Na ovaj je način ujedno povećana vidljivost noću u ovoj do sada jako loše osvijetljenoj ulici. Radovi vrijedni 100 tisuća kuna s PDV-om provedeni su u sklopu godišnjeg plana investicijskog održavanja sustava javne rasvjete Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika.
25. travanj 2024 15:18