StoryEditorOCM
DubrovnikU SRIJEDU BESPLATNO VODSTVO IZLOŽBOM

Susret s umjetnikom Ivom Grbićem u Domu Marina Držića

Piše PSD.
20. kolovoza 2019. - 15:08
Dom Marina Držića poziva na razgledavanje izložbe „Marin Držić i Ivo Grbić: 70 godina zajedno na Dubrovačkim ljetnim igrama“ u pratnji autora radova izloženih na izložbi, najstarijeg dubrovačkog umjetnika, gospara Iva Grbića te kustosice izložbe Anite Ruso i kustosice Doma Marina Držića, Valerije Jurjević.
Besplatno vodstvo održat će se u srijedu, 21. kolovoza s početkom u 20:30 ispred Doma Marina Držića. Predviđeno trajanje je maksimalno 45 minuta.
Želja nam je da do kraja izložbe (25. kolovoza) izložbu posjeti što veći broj naših građana kojima ovo vodstvo može biti i lijep poticaj na zajedničko druženje, navode iz Doma. Provest ćemo vas kroz izbor djela nastalih tijekom sedamdeset godina Grbićeva praćenja Dubrovačkih ljetnih igara. U tom dugom razdoblju Ivo Grbić stvorio je, što na licu mjesta što u svom atelijeru, jedinstveni panteon Držićevih likova, ali i svih onih koji su Držića oživljavali kroz predstave: redatelji, glumci, domaća i strana te napose uvažena publika iz javnog života Grada, Hrvatske i svijeta, koja je dolazeći na Igre često odavala hommage velikanu Vidri. Poznati su i brojni njegovi portreti glazbenika, zborova i orkestara, dirigenata i mnogih solista koji su nastupili na Igrama… Za ovu izložbu odabrani su određeni crteži likova iz Dunda Maroja, Skupa, Novele od Stanca, Tirene i Plakira koji su nastajali većinom tijekom izvedbi.
Kustosica izložbe u kratkom uvodu pojasnit će kako je došlo do ideje o izložbi i prema kojem ključu su odabirani radovi dok će umjetnik približiti posjetiteljima svoja vlastita iskustva iz vremena kada je stvarao određene radove, ali i iz vremena kada je živio u kući u Širokoj ulici 7, gdje se danas nalazi Dom Marina Držića. Besplatno vodstvo će trajati do 45 minuta.
Ivo Grbić rođen je u Dubrovniku 25. X. 1931. Pohađao je večernju školu crtanja pod vodstvom Iva Dulčića te potom diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1956. gdje je još dvadeset i dvije godine predavao kao profesor na Grafičkom odsjeku Škole primijenjene umjetnosti. Djetinjstvo i mladost proveo je u kući za koju se pretpostavlja da je u njoj živio Marin Držić dok je bio rektor crkve Svih Svetih (Domino), a koja je 1989. pretvorena u memorijalni muzej, ustanovu u kulturi Grada Dubrovnika – Dom Marina Držića.
Umjetnik se, između ostaloga, istaknuo svojim grafičkim rješenjima službenog grba i službene zastave Grada Dubrovnika koji se koriste od 1993. godine. Autor je brojnih plaketa koje su Grad Dubrovnik i njegove javne ustanove poput Dubrovačkih ljetnih igara koristile u raznim prigodama. Svoj je autorski potpis stavio na brojne strate, liturgijsko ruho i barjake koji se koriste u našim župama, na grafička oblikovanja napravljena povodom posebnih crkvenih blagdana kao i na brojne zahvalnice i nagrade. Usto, kao vrsni grafički dizajner (bez pomoći suvremene tehnologije) izrađivao je plakate, naslovnice časopisa i knjiga, vlastite kataloge i razne prospekte. Rat, ta „pogube ljucke naravi“ Grbiću je posve uništio dom u Ulici od Puča. Dana 6. 12. 1991. izgorjela je palača u kojoj je živio zajedno s malom galerijom u prizemlju i cjelokupnim inventarom: slikama, crtežima i grafikama, keramikom, foto, audio i pisanom dokumentacijom, etnografskom i antikvarnom zbirkom i mnogim drugim stvarima. Bogatstvo i raznovrsnost njegova opusa donijeli su mu nekoliko priznanja i nagrada među kojima se ističe Nagrada za životno djelo Grada Dubrovnika iz 2002.
24. travanj 2024 02:39