StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKA UPRAVA ODLUČNA

Prve novčane kazne za nepropisno postavljene bankomate

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
19. kolovoza 2019. - 16:31
Nakon što su istekli rokovi po upravnom postupku čijim rješenjem je naloženo uklanjanje postavljenih bankomata s otvora zgrade, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika izdalo je za sedam objekata u povijesnoj jezgri rješenja o izvršenju putem novčane kazne, u iznosu od 10.000 kuna.
 
Nakon što isteknu rokovi za plaćanje, a ako korisnici prostora bankomate ne uklone, izdat će se novo rješenje o izvršenju putem novčane kazne, s iznosom koji će svaki naredni put biti duplo veći (20.000 kuna, potom 40.000 kuna, pa 80.000 kuna…) i može ići do milijun kuna. U međuvremenu, već sutra i svakog narednog dana, Komunalno redarstvo prekršitelje će kažnjavati izdavanjem obveznih prekršajnih naloga, u iznosu od 10.000 kuna dnevno za pravne osobe + 2.000 kuna dnevno za odgovornu osobu, dok će iznosi za prekršitelje fizičke osobe biti u iznosu od 2.000 kuna dnevno.
 
Podsjetimo, korisnici prostora u Širokoj ulici, koji su također dobili rješenje o uklanjanju, prošli su tjedan sami uklonili sporne bankomate prije isteka roka i tako izbjegli plaćanje visokih novčanih kazni.
 
Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, kojima je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri, Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu.
16. travanj 2024 18:39