StoryEditorOCM
DubrovnikNa ulazu u Lazarete jedinstvena kamena maketa povijesne jezgre za slijepe i slabovidne

Čudo Grada vidjeti jagodicama prstiju

Piše Maja Rilović Koprivec/SD
11. kolovoza 2019. - 16:29

Mjeseci rada, stotine sati strujne i ručne obrade kamena bili su potrebni da se izradi i na ulaz u novoobnovljene Lazarete postavi jedinstvena maketa za slijepe i slabovidne osobe. Maketa je izrađena od domaćeg kamena sivca, ključni dijelovi označeni su brajicom, a pravi je dokaz je kako je potrebno tek malo da napravimo mnogo za one koji nemaju privilegij doživjeti svijet oko sebe svim osjetilima.
Postavljanje makete za slijepe dio je projekta "Lazareti kreativna četvrt Dubrovnika" tijekom kojeg je obnovljen ovaj vrijedan kompleks. Na nedavnom otvorenju istaknuto je kako je vrijednost projekta 33,8 milijuna kuna, od čega je 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Jedan od zadataka toga projekta je i inkluzivnost svih zbog čega se najprije planirala izraditi maketa za slijepe samo kompleksa Lazareta, no Pero Mrnarević, voditelj umjetničkog programa Lazareta imao je ideju napraviti maketu cijeloga Grada kako bi se, kaže nam, vidjelo u kojem su odnosu arhitektonski volumeni Lazareta i zidina, odnosno grada unutar zidina s Lovrjencem.



- To je bila osnovna ideja, kako bi se pokazalo da Lazareti ne stoje sami izvan gradske jezgre, već smo htjeli prikazati cjelinu, dati drugačiji uvid i u Lazarete i u Grad jer slijepe osobe nemaju tu privilegiju kao mi koji vidimo kako naš grad izgleda, pa se popeti na zidine ili Srđ i vidjeti ga sa svih strana. Ideja je da budemo svi inkluzivniji i da se pruže jednake šanse svim građanima, govori Mrnarević.

Na projektu izrade makete radilo je nekoliko tvrtki, Marina Mršić, arhitektica iz Zagreba napravila je projekt, a nositelj je bila tvrtka Flinstones, obitelji Klaić iz Konavala, dr. Miho Klaić koji predaje na Sveučilištu u Zagrebu i kipar Petar Čujo koji je radio završnu obradu. Arhitekti, inženjeri i kipari radili su zajedno na izradi ove jedinstvene makete u kamenu sivcu, a reakcije su kaže Mrnarević, listom pozitivne.

23. travanj 2024 04:50