StoryEditorOCM
DubrovnikSANITAT DUBROVNIK

Larvicidna dezinsekcija od 12.do 23. kolovoza

Piše DV
9. kolovoza 2019. - 13:06
Gradsko komunalno poduzeće  Sanitat Dubrovnik obavještava građane da će ta tvrtka od 12. kolovoza obavljati larvicidnu dezinsekciju, odnosno sprječavanje razvoja i uništavanje razvojnih oblika komaraca (jajašaca, ličinki, kukuljica).

Tako će se 12.8. dezinsekcija obavljati na području Gruža i Nuncijate, a 13.8. na području Lapada.
Područje Gorice Sv. Vlaha i Montovjerne na redu su 14.8. a Pile i Kono 16.8. da bi 19.8. uslijedila dezinsekcija područja Ploča, a 20.8. i područje otoka Lokruma te stare gradske jezgre.

Larvicidna dezinsekcija parka Gradac, Danača i Sustjepana slijedi 21.8. a područje Komolca, Rožata i Mokošice 22. kolovoza, da bi akcija dezinsekcija završila 23.. kolovoza s tretiranjem područja Lozice, Štikovice, Velikog i Malog Zatona.

Iz Sanitata navode kako će na javnim površinama ovlašteni DDD koncesionar larvicidnu dezinsekciju provoditi obrađivanjem potencijalnih legla komaraca koja se ne mogu ukloniti iz uličnih slivnika oborinske vode, s manjih nakupina vode na javnim površinama (fontane i slično) te s nakupina kišnice koje se ne mogu ukloniti (u gumama, različitim kontejnerima) na zapuštenim javnim površinama.
Na privatnim površinama, a nakon prijave građana, lokacije pojedinih žarišta tigrastog komarca se provjeravaju i upućuju DDD koncesionaru radi tretmana. Na površinama oko kuća, u okućnicama, u dvorištima i u vrtovima treba obraditi legla koja se ne mogu ukloniti: slivnike oborinske vode, druge odvodne sifone u dvorištima kuća, legla u i oko septičkih odnosno crnih jama, vodospremnike i bačve za zalijevanje u vrtovima, druge nakupine zaostale vode (u gumama, dekorativnim bazenima i fontanama, brodicama i dr. različitim kontejnerima). Obrada se mora obaviti uz pristanak vlasnika ili predstavnika vlasnika. Prije provedbe kemijskih mjera potrebno je fizički ukloniti legla ako je to moguće.

Iz sanitata posebno naglašavaju kako navedeno tretiranje NIJE štetno niti opasno za ljude ili za životinje.
20. travanj 2024 08:59