StoryEditorOCM
DubrovnikRazgovor: LUKŠA MATUŠIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE VODOVODA DUBROVNIK

Cijenim građanski aktivizam, ali ne i širenje panike

Piše Anđelka Kelava Foto: Tonči Plazibat
4. kolovoza 2019. - 22:39
Ovog tjedna prvi put nakon velikog nevremena iz Vodovoda nije došla obavijest da voda nije za piće. Je li pročistač prošao prvi test?

Od 1437. godine koja se uzima kao godina osnutka dubrovačkog Vodovoda, otvaranje pročistača spada u red važnijih događaja za našu tvrtku. U zadnjih pedesetak godina radi se o važnijem uređaju koji je napravljen u Gradu pa i cijeloj Županiji. Na to možemo biti ponosni. Obavijest za javnost nije išla, voda je bila za piće, ali bih rekao da ova zadnja kiša nije ono što mi očekujemo u rujnu ili listopadu, kada će kiša u kontinuitetu padati nekoliko dana i kada možemo očekivati veće zamućenje. Tada će uređaj pokazati ono zbog čega je i projektiran. Neki dan nam je u posjetu bio direktor splitskog Vodovoda Tomislav Šuta s ekipom inženjera i impresionirani su uređajem. Gradu Splitu tek predstoji izgradnja uređaja u narednim godinama. Budući da ih čeka ono što smo mi prošli, traže pomoć i iskustva koja smo imali u zadnje četiri godine. Europska komisija uskoro za sve zemlje EU nameće još stroža pravila, primjerice jedinica zamućenja će pasti na 1, a to znači da će u našoj državi malo koji vodovod moći zadovoljiti te parametre. Mi ćemo to moći ispoštovati. Tijekom gradnje imali smo uspona i padova, ali to je iza nas.

Govorilo se kako je pogon pročistača riješio problem mulja, ali ne i bakterija u vodi?

Podržavam građanski aktivizam ako ćete time pomaknuti neke stvari u našem gradu. Ali ako ćete biti građanski aktivist tako što unosite paniku na društvenim mrežama i medijima, onda to smatram izuzetno opasnim. Informacije objavljene na društvenim mrežama tipa ' riješit će se zamućenje, a vi ćete i dalje piti zagađenu vodu',jednostavno nisu točne. Ne može Vodovod Dubrovnik kontrolirati ni Zavod za javno zdravstvo, niti Sanitarnu inspekciju,kao ni Državni inspektorat, onaj dio koji je zadužen za vodno gospodarstvo. Što se tiče toga, mi smo najviše kontolirana tvrtka u Gradu i Županiji. Pročistač otklanja svu mutnoću, bakterije i dio virusa. Nema bojazni da ćete iz vodoopskrbnog sustava piti nešto zdravstveno neispravno. Uvijek smo transparentno obavještavali javnost o tome kakva je voda i gdje su cisterne postavljene po gradu. Mnogi vodovodi nisu imali tu praksu.

Iako je rađena oborinska odvodnja u Vukovarskoj, za prve jače kiše ulica je poplutala?

Oborinska odvodnja je rak-rana ovoga grada i kao u svim gradovima u našoj zemlji, u nadležnosti je gradske uprave. Vodovod za Grad Dubrovnik održava oborinsku odvodnju i smatram da mi to korektno odradimo. Ranije je to za grad radila privatna tvrtka, što se pokazalo kao jako loše rješenje. Potrošeni su novci, a rezultat je bio nikakav. Što se tiče same Vukovarske, tu je izbio šaht ispred zgrade Atlantske plovidbe. Rekli smo gradonačelniku da je po našem mišljnju potrebno izjaružati dio ispred Radeljevića gdje je ispust i gdje se nataložio popriličan brijeg. Ta dionica koja nije rađena od Energopetrola do samog ispusta je dobrim dijelom začepljenja. Obveza je Grada da iza turisitčke sezone očisti ovu dionicu kako bi kompletna investicija u Vukovarskoj bila završena. Prema fotografijama koje su se objavljivale na društvenim mrežama od Inine benzinske postaje do šahta situacija je bila dobra. Treba napomenuti kako ne možete ogromne količine vode koje su išle od Tomyija i Pema primiti s obzirom da dionica nije odrađena do kraja. Isto tako treba znati da u zadnjih tridesetak godina od sve infrastrukture u oborinsku odvodnju je najmanje ulagano. Nakon Vukovarske Grad će rješavati oborinsku odvodnju u ulici Kardinala Stepinca. Nema čarobnog štapića za rješavanje oborinske odvodnje u Gradu, mora se raditi dionica od mosta dr. Franja Tuđmana do Ilijine glavice, gdje se nakon kiše stvaraju ogromne količine vode. Velika izgradnja na tom području uzela je danak jer nema više vrtova koji su bili na Konalu i koji su 'pili'svu tu vodu, nego leti po betonu i spušta se ovdje na Vukovarsku.

Ovoga ljeta Dubrovčani se posebno tuže na zagađenost mora fekalijama. Imali smo prvi put i crvene zastave na plažama. Što se događa?

Odgovorno tvrdim da smo zadnje dvije godine duplo povećali broj sati intervencija na svim našim crpnim stanicama. U više navrata smo bili pod kontrolom Državnog inspektorata, a kada se prošle godine dogodilo onečišćenje ispod restorana Nautika i hotela Libertas radilo se o neodgovornim pojedincima koji su se spojili instalacija na odvodnju Grada Dubrovnika. Nažalost, u više navrata smo rekli kako će Vodovod kod spajanja pojedinaca na sustav pomoći jer se ne radi o velikim iznosima. Nažalost, u trci za profitom u ovom gradu pojedinci svašta rade. Vodovod nije represivni aparat kao Državni inspektorat koji može pisati kazne koje bi po meni trebale biti poprilično visoke. Sve naše crpne stanice su uvezane u sustav daljinskim nadzorom i kad vidimo da se nešto dogodilo, brzo reagiramo. Što se tiče Lopuda, situacija je kristalno jasna, dakle unatrag dvadeset godina sustav odvodnje rađen je nekvalitetno i nestručno od grupe građana koji su gradili sustav odvodnje. Napravljen je mimo pravila struke. Kad se dogodilo onečišćenje, zvali su nas da interveniramo. Da je Vodovod za to odgovoran, vjerujete da bih ja kao odgovorna osoba i tvrtka dobili popriličnu kaznu. Ono što smo mogli jest poslati brodom tamo svoje vozilo, što smo i napravili. Ista je situacija i na Belvederu gdje se grupa pojedinaca prikopčala na sustav odvodnje za koji znaju da je privatan.

Ipak, Elafiti su posebna priča?

Treba znati da na Elafitima nemamo ni metar izgrađene kanalizacijske mreže. U kolovozu se otvaraju ponude za kanalizacijsku mrežu Lopuda koja će se početi graditi iza ove turističke sezone. Ukoliko bude teklo sve po planu radovi bi trebali biti gotovi do kraja slijedeće godine. Što se tiče Šipanske luke i Kalamote, tu smo ishodili lokacijske dozvole. Za Kalamotu je u nekim medijima pisalo da'Vodovod pere ruke'. Ma ne peremo mi ruke, odmah smo rekli da ćemo napraviti koliko možemo, poslati kamion i ljude. Ali ne može ta grupacija koja ima interni sustav izgrađen još za vrijeme bivše države upucati silne novce u uređenje hotela da bi dobila više zvjezdica, a ispred hotela raditi ekološku katastrofu.

I s Danača su nam dolazili nimalo lijepi prizori na fotografijama čitatelja. Radi li tamo crpna stanica?


Da. Mi smo na zahtjev jedne fizičke osobe odreagirali i nemamo što kriti. Istina je da samostan na Dančama nema riješen sustav odvodnje. Upravo zato bi aglomeracija Dubrovnika koja je najavljena trebala riješiti i takve probleme. Ali sada smo tu gdje jesmo. Mi na području Danača nemamo izgrađen sustav odvodnje otpadnih voda i s naše strane nije ništa moglo utjecati na samu plažu. Je li netko nešto ispustio teško mi je reći,ali svašta se na moru radi.

U okviru projekta aglomeracije u Dubrovniku očekuje se skoro rješenje pročistača fekalne odvodnje ispod Petke. Dokle se stiglo?

Kad smo došli, bili smo praktički na samoj nuli, ali smo uhvatili zadnji vlak i Aglomeracija je zadnja uvrštena za financiranje iz fondova Europske unije. Vrijednost je 650 milijuna kuna. Sam uređaj će se raditi ispod Petke gdje je postojeći uređaj odradio svoje i na njega se više ne može računati. Riješili smo imovinsko-pravne odnose, te ishodili sve građevinske i lokacijske dozvole da bismo uopće mogli prijaviti projekt. Do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora. Krajnji rok za povlačenje novca je 2023. godina, a ukoliko ga ne budemo ispoštovali, platit ćemo velike penale.

Je li točno da u turističkom Dubrovniku više od 70 posto kućanstava nema kanalizacijski priključak?

Nije to baš tako. Ako gledate područje Grada od Kantafiga do Sv. Jakova, onda vam je priključeno 82 posto kućanstava. Međutim kada se gleda šire područje Gornjih sela, Mokošice i Lozice do Elafita, dolazimo do te brojke.

Kakva je sad situacija s čišćenjem odvodnih kanala u povijesnoj jezgri. Nastavlja li se posao dalje?

Naravno. Ne čekajući ostatak Straduna koji je prijavljen u Aglomeraciji Dubrovnika, gdje je kompletna dokumentacija pod provjerom. Očekujemo da ćemo i ta sredstva refundirati, a ne radi se o beznačajnom iznosu. Procijenjena vrijednost sanacije je 4,5 milijuna kuna, istina s fazom koju smo već odradili. Dionica koja je ostala na Stradunu poprilično je zahtjevna, a i s prvom smo dionicom imali puno problema, morali smo čekati mišljenje Konzervatorskog odjela. Početkom iduće godine trebali bismo krenuti s čišćenjem ostatka, a dotad čistimo sve poprečne ulice i klončine. Zadnjih dana smo čistili ulicu Iza roka i Široku ulicu gdje smo nažalost ponovo izvukli velike količine masnoće. Stalno smo isticali da, ako Grad Dubrovnik u suradnji sa inspekcijskim službama nadležnim za rad tih objekata, ne učini nešto i ne prisili odgovorne na način da im se zatvore objekti ukoliko ne budu poštivali pravila igre, nećemo stići nigdje. Veliki broj objekata nema separatore masnoće. I dalje se pušta štošta u sustav odvodnje Grada. Valjda netko propisuje minimalne tehničke uvjete za rad u Gradu i ako ih nema, ne može se raditi. Svake godine se otvore dva ili tri nova ugostiteljska objekta u povijesnoj jezgri. Sličimo na Sizifa, dok svake godine ulazimo i čistimo unutar zidina. Radimo mi svoj posao, ali do kada na ovaj način? Moraju postojati pravila igre, napravili su to i drugi gradovi u Europi. Netko će reći za dionicu koju smo očistili 'pa očistili ste je, a ponovo vam je ispunjena?' Siguran sam da nismo očistili početkom ove godine, imali bismo danas u povijesnoj jezgri ekološku katastrofu. Dakle, ugradnja separatora u sve objekte i bez iznimke, inače objekt ne bi smio raditi.
Vodovod nije represivni aparat!
Gradonačelnik Franković je na ovotjednoj konferenciji za novinare za fekalno onečišćene akvatorija Uvale Lapad prozvao neodgovorne pojedince koji su se nelegalno priključili na oborinsku odvonju. Najavio je i sankcije?


Vodovod ne može nikoga sankcionirati. Informaciju je li netko platio kaznu ne znam. Kaznu može naplatiti Državni inspektorat ili Sanitarna inspekcija. Posao tih institucija je utvrditi tko je spojio kanalizaciju na oborinsku odvodnju. U Gradu u kojem veliki broj stanovnika živi od turizma, pojedinci sebi dopuštaju da rade nešto što je neshvatljivo. Vodovod, ponavljam, nije represivni aparat i ne može takve pojedince sankcionirati Odgovorno tvrdim da smo uložili sve napore da sve crpne stanice dobro funkcioniraju. Nismo imali nikakvih incidentnih situacija koje bi mogle bilo čime zagaditi bilo koju plažu.

Grad se ne voli samo da se od njega ubiru prihodi od apartmana nego da se fer i korektno ponašamo prema njemu, tako da ne bacamo svašta uokolo. Sto puta sam isticao da nije sustav kanalizacije Grada crna rupa koja će sve progutati. Prilagođavamo se novim trendovima, kupujemo nove pumpe, jer nažalost još uvijek nemamo svijest kao građani.

19. travanj 2024 21:10