StoryEditorOCM
DubrovnikIZRAĐENO KRAJOBRAZNO RJEŠENJE

Pogledajte kako će izgledati budući park oko platane na Brsaljama

Piše Foto: GD
30. srpnja 2019. - 13:10
Izrađeno je idejno rješenje krajobraznog uređenja prostora oko platane na Brsaljama. Izrađivač rješenja je Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu, a naručitelj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, poručuju iz gradske uprave.

Krajobrazno uređenje za ciljeve ima poboljšanje stanišnih uvjeta za platan (Platanus orientalis L., azijska platana), koji nosi status zaštite kao spomenik parkovne arhitekture, njegovu prezentaciju te formiranje novog javnog prostora za građane i posjetitelje.

Na temelju konzervatorskih smjernica i uvjeta Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije izradit će projekt, dok će izvođenje radova, koji se očekuju u 2020. godini, financirati Grad Dubrovnik.

Smjernice oblikovanja platoa uz zadržavanje postojećeg obuhvata predviđaju kreiranje nove oaze za odmor, a budući suvremeno oblikovani javni prostor dovest će i do rasterećenja posjetiteljima zagušenog šireg prostora Brsalja. Prema izrađenom krajobraznom rješenju park će se opremiti urbanom opremom poput klupa za odmor i sjedalica na skalinima, a od materijala koristit će kamen, šljunak, drvo i corten. Prostor će se hortikulturno oplemeniti biljnim vrstama poput lovora i stinolistne mirte.

Prostor oko stabla platane sada je okružen betoniranim ostacima nekadašnjih staza. Sjeverni dio parcele je zatrpan i zarastao dok su južni i zapadni prilazi platou zakrčeni motorima. Čitav plato je neprimjerenog izgleda i nesiguran za boravak. Inače, ovaj plato ostatak je nekadašnjeg povijesnog vrta zdanja na adresi Brsalje 15, podignutog u 18. stoljeću. Platan je najveće stablo na području PIla, a pod preventivnom zaštitom je od 2007. godine. Od 2012. godine stekao je zaštićeni status Spomenika parkovne arhitekture.
18. travanj 2024 11:06