StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠILA OBNOVA LAZARETA

Ovdje će prostor naći institucije i udruge u kulturi ključne za život grada 

Piše kf; Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
29. srpnja 2019. - 01:07
Prigodnom svečanošću obilježen je završetak projekta 'Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika'. Riječ je o prvom projektu kojem je nositelj Grad Dubrovnik a u kojem su europska sredstva uložena u obnovu kulturne baštine, rečeno je tijekom prigodnog kulturno – umjetničkog programa kojim je obilježen završetak obnove kompleksa.

Čestitavši svima koji su bili uključeni u projekt obnove Lazareta predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako su 'Lazareti koji su sa gradom praktički od sredine 17. stoljeća fantastično obnovljeni kao kreativni dio ukupne bogate kulturne baštine grada'.
- Obnovljeni i izvrsno opremljeni prostori Lazareta daju novu dimenziju brojnim nevladinim i kulturnim udrugama koje djeluju u gradu i u kulturnoj ponudi Dubrovnika. Posebno mi je drago da smo ovo financirali europskim sredstvima. Projekt od 33 milijuna kuna izveden je u kontekstu angažmana gradonačelnika i u partnerstvu s Vladom da napravimo one iskorake koji su u Dubrovniku bili potrebni a to je apsorbcija europskih sredstava. Dakle, uz projekte infrastrukture poput Pelješkog mosta i Zračne luke, EU daje dodatnu vrijednost i promicanju, obnovi i razvoju kulturne baštine – kazao je premijer Plenković. Divno je, dodao je, da se već desetljećima u Lazaretima isprepliću dvije iznimne vrijednosti - očuvanje kulturne baštine i naslijeđe suvremenog kulturnog umjetničkog stvaralaštva i društvenog djelovanja.

Projekt “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” financiran je iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' 2014. - 2020. i trajao je od studenog 2015. do srpnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 33,7 milijuna kuna od čega je 26 milijuna kuna sufinancirano europskim novcem.
- Ponosna sam i iskreno se veselim jer sam i sama prije ove funkcije bila dijelom tima koji je osmišljavamo programe u ovim prostorima i drago mi je da se u Dubrovniku potvrđuje da grad uz našu pomoć ima snagu ovakve reprezentativne baštinske prostore obnoviti i staviti u funkciju. U prvom redu za potrebe svojih građana jer ovdje će naći prostor institucije i udruge u kulturi koje su ključne za život ovog grada tijekom cijele godine – kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te dodala kako se 'u ovoj financijskoj perspektivi uspjelo obnoviti veliki broj spomenika europskim sredstvima.
- Očekujemo da ćemo uz dobru pripremu u sljedećoj financijskog perspektivi napraviti taj veliki iskorak i pokazati koliko financiranje europskim sredstvima pomaže da bismo održivo upravljali našom baštinom.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako su Lazareti konačno, nakon dvije godine, po prvi put obnovljeni europskim sredstvima.
- Grad Dubrovnik, poznato je, prije toga nije koristio europska sredstva. Ono što će Lazareti u budućnosti imati je sigurno mogućnost disperzije ili boljeg rasporeda gostiju jer jedan dio će sigurno ići i u Lazarete. Nastavljamo dalje s obnovom, s kulturnim projektima na području Grada Dubrovnika. Trenutno smo u fazi pripreme obnove dva ljetnikovca i siguran sam da će se financirati iz europskih sredstava. Pripremamo se za to i veselimo se 2021. godini i novom programskom razdoblju kada ćemo to sve i prijaviti. Ono što je ključ i budućnost je obnova naše kulture baštine i na taj način pružanje i otvaranje novih mogućnosti posjeta za naše goste – kazao je gradonačelnik Franković.

Na svečanosti završetka obnove Lazareta, među brojnim uzvanicima bili su i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, ravnatelj središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, saborski zastupnik Branko Bačić, europarlamentarka Dubravka Šuica te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.
Cilj projekta Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika je unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika.

Obnovljene su tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti i nabavljena je oprema potrebna za izvođenje brojnih novih kulturno-turističkih programa prvenstveno za lokalno stanovništvo, ali i za turiste. Kompleks je prilagođen potrebama osoba s invaliditetom, a zbog brige o okolišu u cijelim Lazaretima instalirana je LED rasvjeta te su postavljene pametne klupe. Spomenimo još, u novoobnovljenim prostorima Lazareta idući tjedan održat će se Dani otvorenih vrata Lazareta.
25. travanj 2024 12:54