StoryEditorOCM
DubrovnikHOTEL ADRIA

UZ SUDJELOVANJE PREDSJEDNIKA STRANKE Zajednička sjednica GO i ŽO HDZ-a o rekonstrukciji Vlade, predsjedničkim izborima, poreznoj reformi...

Piše Kristina Filičić
Foto: Tonči Plazibat/Cropix
28. srpnja 2019. - 21:11
Na zajedničkoj sjednici županijskog i gradskog odbora HDZ-a kojoj prisustvuje predsjednik HDZ-a hrvatski premijer Andrej Plenković raspravlja se o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji.

Prema riječima predsjednika županijskog odbora HDZ-a Branka Bačića biti će riječi i o rekonstrukciji Vlade, poreznoj reformi ali i predstojećim predsjedničkim izborima.

Na novinarsko pitanje radi li HNS pritisak na Vladu svojim prijedlogom za porezna rasterećenja Bačić je kazao:

- Predsjednik Vlade i ministar financija su predstavili prijedlog nove porezne reforme odnosno četvrtu fazu reforme kojom smo rasteretili građane i poduzetnike s gotovo sedam milijardi kuna. Smanjili smo prihode državnog proračun ali već drugu godinu za redom bilježimo suficit u državnom prorpačunu. Ova četvrta faza ide ka povećanju plaća prije svega mladih hrvatskih građana da one do 25 godina sto posto osobađamo poreza na dohodak a one do 30 50 posto. Kada se predlaže poreznu reformu vodi se računa o cjelovitosti i održivosti javnih financija. Prijedlog HNS-a ide ka novom dodatnom rasterećenju hrvatskih građana za oko dvije i pol milijardne kuna ali mislim da ne brine o cjelovitosti državnog proračuna s jedne strane a s druge to bi bio veliki udar na jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak isključivo njihov prihod. Kada bismo smanjili porez na dohodak znači da bismo gradove, općine i županije poprilično osiromašili kad je u pitanju njihov proračun. Vjerujem da će u razgovoru s ministrom i premijerom HNS odustati od tih prijedloga jer nisu do kraja osmišljeni. Mi to ne doživljavamo kao pritisak. Vladajuća većina je stabilna. To je bilo njihovo razmišljanje koje je u jednom trenutku dobrodošlo ali kada je Vlada izašla sa poreznom reformom nije moguće da u istoj vladajućoj većini budu dva prijedloga porezne reforme. Vjerujem da će naši prijatelji iz HNS-a povući prijedlog odnosno da ga neće uputiti u proceduru - kazao je Bačić i komentirajući HNS-ov prijedlog povećanja plaća na račun smanjivanja poreza na dohodak dodao:

- Više od milijun 800 tisuća naših sugrađana nisu u škarama poreza na dohodak. Oni najsiromašniji hrvatski građani koji imaju najmanje plaće već i sada ne plaćaju porez na dohodak, dakle bilo što napravili u sustavu poreza na dohodak plaće im ne možete povećati. Povećale bi se samo velike plaće a to znači osiromašenje jedinica lokalne samouprave kojima je to izvorni prihod.
20. travanj 2024 05:28