StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANO OTVORENJE

FOTO Nakon šest godina Dubrovčani će ponovno na Peskariju

Piše DV
23. srpnja 2019. - 14:44
Otvorena je, nakon šest godina stanke, obnovljena ribarnica u Starom portu. Peskariju su svečano otvorili direktor Sanitata Tomislav Tabak i gradonačelnik Mato Franković.

- Nakon punih šest godina vratili smo Peskariju koja je stoljetno tu na istom mjestu. Projekt, iako mali, izuzetno je zahtjevan, a rađen je u skladu sa svim konzervatorskim uputama i sa svim uputama o trgovini hrane po najvišim standardima. Prvenstveno se želim zahvaliti arhitektonskom uredu Proto-Arch, izvođaču i cijelom konzervatorskom odjelu i odjelu za sanitarnu inspekciju s kojim smo tijekom šest mjeseci prolazi detaljno svaki dio ove ribarnice. Na zadovoljstvo građana otvorili smo Peskariju - istaknuo je direktor Tabak.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje u povratku važnog elementa života u Grad.

- Prije šest godina netko je ugasio svjetlo i zatvorio vrata re rekao 'adio, Peskarijo!' Činilo se nemogućim postoći tehničke uvjete, a iako je mali broj ribara, jako je važna Peskarija jer označava identitet grada. Bitno je da smo zajedno sa zakladom Blaga djela vratili cvjećaru u grad i zadržali, zajedno sa DPDS-om, kamenklesarski obrt. Bitno je da tradicijski obrti budu u gradu i žive u gradu. Ako sve urbane elemente izgubimo, izgubit ćemo ljude - zaključio je Franković.
 
25. travanj 2024 05:48