StoryEditorOCM
DubrovnikRAZGOVOR S DUBROVAČKIM ARHITEKTOM

MARIN TOŠIĆ Svi se bune zbog kopanja, ali treba vidjeti finalni rezultat

22. srpnja 2019. - 11:43
Prostor je najvredniji resurs Dubrovnika koji ne smijemo stihijski potrošiti, rekla je nedavno u razgovoru za Dubrovački vjesnik ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Dok u krajoliku investitori 'sade' sve veće i više zgrade, zanimalo nas je kako nove trendove promišljaju mladi pripadnici arhitektonske struke. Jedan od njih je naš sugovornik i sugrađanin Marin Tošić.

U zadnje vrijeme svjedoci smo prekomjerne gradnje u Dubrovniku. Kako gledate na to kao mladi arhitekt. Je li ona izmakla kontroli?
Ono što Dubrovnik nema, a što ga možda i čini posebnim, jest prostor. Zato taj prostor, koji je jako ograničen i dragocjen,moramo puno složenije promišljati. Svi sanjamo o finoj i nenametljivoj arhitekturi, kaskadnoj, prilagođenoj terenu, zelenilu i ukopanoj garaži ispod objekta. Arhitektura je pokazatelj ekonomske razvijenosti i kulture života. U tom smislu je privatni kapital puno senzibilniji i brže reagira nego što se tome može prilagoditi GUP i sustav. Ono što se događa nije nužno loše, nego je odgovor na potrebe tržišta. Mišljenja sam da vizija ekonomskog razvoja i GUP grada Dubrovnika moraju dugoročno biti jedinstvena strategija. Zgrade koje nastaju kao posljedica velike potrebe za stanovima i razvoja tržišta nisu a priori loše ali sigurno da selektivno rješavanje nije rješenje. Zato je ključno sagledati širu sliku, a ne pojedinačnu situaciju. Pokraj tolikog nedostatka prostora ne možemo si dopustiti luksuz poput nadzemnih parkirališta i katnost po principu 'prizemlje i jedan kat'. Nismo jedini u takvoj problematici, takvih primjera možemo naći svugdje. Važno je znati se nositi sa zadanim situacijama...

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

19. travanj 2024 13:12