StoryEditorOCM
DubrovnikBUKNULE CIJENE U BUTIGAMA U POVIJESNOJ JEZGRI

VAPAJ KOLATERALNIH ŽRTAVA TURIZMA Nama nabubrili računi, a butigijerima špazi

Piše Kristina Filičić
15. srpnja 2019. - 17:40
- Bila sam u Konzuma u Hladnici, puna korpa a račun 140 kuna. Kažem ja 'mladiću, vi ste falili niste mi nešto naplatili'. Kako neću to promislit. Uvijek kupujem iste stvari. Tu bi istu korpu u Gradu platila skoro 300 kuna. Eto, toliko je jeftinije van zidina – kaže stanovnica jezgre Ankica Matković koju smo zatekli u blizini jedne od tri omanje trgovine unutar povijesne jezgre.


Nije 10, nego 18


Malo butiga pa nabijaju cijene, dodaje nam. Šokirana cjenovnom razlikom pitala je u Konzuma u zidinama zašto cijene, čim zatopli,divljaju?

- Objasnili su mi da je u Gradu, na Pilama i Pločama tzv. turistička butiga i zato su veće cijene. Ne vidim razloga jer kad gledate turisti u butizi zauzmu cijeli red a svaki kupi bocu vode ili soka. A što je s nama domaćima – pita se gospođa Ankica. Svoju omiljenu bocu Cockte u Hladnici plati 10,50 kuna, a 'ođe 18 '. Od prošle godine je u Hladnici, u Gradu su joj kćer i unuci i, kaže, preporodila se.

- U Gradu sam u Ulici Pobijana. Oko mene sedam restorana. Po cijelu noć smeće pa dostava. Ostavi im dostava smrznuto ispred vrata rano ujutro pa se ti lignji, škampi cijede po ulici. To niko ne pere, užas – pokušava dočarati sliku života unutar zidina dok mi vraćamo na temu cijena prehrambenih artikala.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovčakog vjesnika! 

19. travanj 2024 19:59