StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Smart parking za lakše parkiranje, sanacija Grabovice, gratis udžbenici...

Piše Grad Dubrovnikfoto: Grad Dubrovnik, VSP video
12. srpnja 2019. - 13:40

DUBROVNIK SMART PARKING

Jednostavnije do slobodnog mjesta

Pokrenut je jedinstveni sustav dubrovačkog Smart parkinga. Projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna, na realizaciji kojeg je Gradu i Sanitatu partner bio Hrvatski Telekom, implementiran je sustav pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika, zahvaljujući čemu je postavljeno ukupno 1.909 senzora s ciljem lakšeg pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i smanjenja prometnih gužvi.
A kako bi vozači u svakom trenutku imali informaciju koje je parkirno mjesto slobodno izrađena je i posebna aplikacija za mobilne uređaje koja je dostupna građanima Dubrovnika, ali i turistima.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Dubrovnik Smart parking važan zato što će građanima olakšati traženje parkirnog mjesta i uštediti im vrijeme, ujedno će smanjiti gužvu u prometu jer će biti manje automobila koji cirkuliraju i traže slobodno parking mjesto, a povećat će se kvaliteta usluge koju nudi Sanitat. –„Ovo je početak jedne transformacije, povećanje kvalitete života i rješavanje problema u prometu.
Nakon ovoga vrlo skoro dolazi Car Sharing sustav, a vjerujem da ćemo iduće godine po još jednom postati prvi grad u svijetu, grad koji ima isključivo električne automobile za autotaksi prijevoz“, kazao je također gradonačelnik.


S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog gradaa, riječ je o najvećem integriranom rješenju pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.

I OVE GODINE

Grad nabavlja udžbenike za osnovnoškolce, srednjoškolcima sufinanciranje

Učenici osnovnih škola čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika i ove će godine besplatno dobiti školske knjige. Sredstva za nabavu udžbenika prijašnjih je godina osiguravao Grad Dubrovnik, dok ove godine sredstva za nabavu obveznih udžbenika, sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok Grad Dubrovnik preuzima troškove za obrazovne materijale, kao što su radne bilježnice, tehnička kutija i likovna mapa. Za razliku od učenika osnovnih škola koji besplatno dobivaju komplet udžbenika i obrazovnih materijala učenici srednjih škola imaju pravo na sufinanciranje nabave udžbenika. Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu najviše do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te potvrdu o prebivalištu i potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole. Zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika dostavlja se na propisanom obrascu Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Zahtjevi će se zaprimati u kolovozu, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

NAKNADNI UPIS I U RUJNU

Dječji vrtići Dubrovnik bez liste čekanja

Upravno vijeće Dječjih vrtića Dubrovnik, nakon provedenog postupka upisa za pedagošku godinu 2019/2020, utvrdilo je listu prvenstva za upis djece u jaslice i dječje vrtiće.
Upisana su sva djeca koja ispunjavaju propisane uvjete za upis, njih 323, od čega je 224 djece u programu jaslica, a 99 djece u programu vrtića. Odbijen je 31 zahtjev zbog neispunjavanja potrebnih uvjeta. Upravno vijeće Dječjih vrtića Dubrovnik donijelo je odluku da će se u rujnu objaviti oglas za naknadni upis za možebitna slobodna mjesta koja se u međuvremenu pojave.

EKOLOGIJA

Započeli radovi na sanaciji odlagališta otpada Grabovica

Na odlagalištu komunalnog otpada Grabovica započeli su radovi na 1. fazi sanacije, a sukladno ugovoru potpisanom u svibnju izvodi ih tvrtka G.T. Trade d.o.o. Split. Ova, preko 12 milijuna kuna vrijedna, investicija prvi je preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine, za što će Grad značajno iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o iznimno važnoj investiciji jer se započinjanje ovog postupka odgađalo desetljećima. Nakon zatvaranja Grabovice komunalni otpad će se do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom odvoziti na drugu lokaciju. U tijeku je ispitivanje najbolje opcije za to, ali se paralelno radi i na osmišljavanju buduće javne namjene saniranog odlagališta.
 

24. travanj 2024 10:28