StoryEditorOCM
DubrovnikPREIMENOVANA HVARSKA ULICA

VELIKA POČAST MAESTRU Đelo dobio ulicu u gradu

Piše Tekst: Antun Masle Foto: Branka Mumalo, Antun Masle
10. srpnja 2019. - 12:33
Na Pločama je jutros u nazočnosti predstavnika obitelji Đela Jusića te predstavnika grada, županije, prijatelja i štovatelja dubrovačkog maestra, otkrivena je ploča 'Ulica maestra Đela Jusića' kojom sej u čast pokojnom skladatelju preimenovana bivša Hvarska ulica.
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako mu je posebna čast otvoriti ulicu posvećenu velikom Dubrovčaninu.
- Još ga i danas vidim kao s lulom prolazi preko Ploča prema Gradu, a upravo iz ove ulice vidi se sve što je maestra Jusića zanimalo Ploče, Grad, Revelin. Njegovo djelo je veliko i nikad mu se nećemo do kraja odužiti za sve što je napravio za Grad Dubrovnik, posebno u Domovinskom ratu – zaključio je gradonačelnik Franković.
U ime obitelji riječi zahvale uputio je Đelo Jusić mlađi. Kazao je kako je obitelj dirnuta gestom gradskog vodstva i cijelog grada. Također, dodao je kako je za pokojnim maestrom ostalo ogromno djelo u svim glazbenim žanrovima.

Maestro Đelo Jusić rođen je 26. siječnja 1939. godine u Gradu, gdje je odrastao i školovao se, da bi glazbeno školovanje završio kod Lovra pl. Matačića. Počeo je skladati 60-ih godina, kad je utemeljio ansambl Dubrovački trubaduri s prijateljima vršnjacima, glazbenicima, koji su vrlo brzo stekli poštovanje i popularnost, i s kojim je nastupajući obišao zemlju i svijet. Vesele, mediteranske melodije iznenadile su tadašnji glazbeni svijet, i vrlo brzo Trubadure pozivaju u glazbene emisije, na nastupe, festivale... Jedan od dojmljivijih nastupa, i za publiku i za njih same, bio je onaj u Tommy Showu u Berlinu, gdje su nastupali Beatlesi, Animalsi i Frank Sinatra. Već 1967. godine pobjeđuju na Splitskom festivalu s Đelovom pjesmom "Ulicama moga Grada", dok na Euroviziji u Londonu nastupaju 1968. godine s pjesmom "Jedan dan" i osvajaju sedmo mjesto, ni više od plasmana na Euroviziji značila je popularnost koja je eksplodirala nakon toga. Đelo jusić i samostalno i s Trubadurima koji su ga obilježili snimao je za domaće i strane diskografske kuće - Jugoton, CBS, Columbia, Parlophone, postigavši za naklade svojih ploča brojne platinaste, zlatne i srebrne ploče. Njegova diskografija broji 80 gramofonskih ploča i 20 CD izdanja, snimio je 60 LP ploča i 5 CD-ova na kojima je skladatelj, aranžer i dirigent. Laureat je većine domaćih festivala popularne glazbe, a neke od njegovih melodija izvodili su brojni kolege glazbenici, većina ih se i danas smatra hitovima čime je zadužio glazbeni svijet. Od 1975. bio je predsjednik Udruženja mužičkih radnika Hrvatske Croatia Concert, četiri je godine bio selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te umjetnički direktor mediteranske glazbe u Budvi. Kao dirigent Đelo Jusić nastupao je na mnogim festivalima u zemlji i inozemstvu, vodeći velike revijske i simfonijske orkestre po gradovima Berlinu, Dresdenu, Lenjingradu, Moskvi, Varni, Vatikanu, Splitu, Zagrebu, Sarajevu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Dirigiranje je izučio kod maestra Lovra von Matačića. U skladateljskom radu imao je velikog uspjeha u oratorijskoj, kazališnoj, filmskoj i dječjoj glazbi, te je osnovao i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik u kojemu su pjevale brojne generacije Dubrovčana. Od 1975. do 1990. živi i radi u Zagrebu, a potom se vraća u rodni Grad, gdje djeluje kao dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Autor je više od tisuću skladbi i dobitnik brojnih glazbenih i diskografskih nagrada i priznanja. Preminuo je u Zagrebu, 31. svibnja 2019.
22. travanj 2024 19:02