StoryEditorOCM
DubrovnikODRŽANA 11. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Usvojen rebalans proračuna: Županija kupuje radne bilježnice za osnovnoškolce, bolnici novi dijagnostički uređaji

Piše DV
8. srpnja 2019. - 19:32
Na Županijskoj skupštini održanoj u ponedjeljak u Dubrovniku usvojen je rebalans proračuna Dubrovačko-neretvanske županije pa umjesto dosadašnjih 698,9 milijuna kuna on sada iznosi 757 milijuna kuna. Povećaje iznosi  58,1 milijuna kuna od čega je 20,3 milijuna kuna iz izvornog proračuna, a 37,8 su proračunski korisnici koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.
Pročelnica UO za financije Dragica Stanić istaknula je uvodno kako je povećanje izvornog proračuna prvenstveno povećanje prihoda od županijskih poreza 2,2 milijuna kuna, potom sredstva iz EU fondova 2,1 milijun kuna, sredstva iz državnog proračun 4,2 milijuna od čega su 3,9 milijuna kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za projekte koji se financiraju iz fondova EU. Također,  prenesen je i višak iz prošle godine od 10 milijuna kuna.

Županija kupuje radne bilježnice za osnovne škole

Župan Dobroslavić je istaknuo kako se ovim rebalansom otvaraju mogućnosti za nove projekte i inicijative.
”U Županijskom proračunu u sklopu ovog rebalansa predviđena je kupnja radnih bilježnica za sve učenike osnovih škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. To je iznos od 2.4 milijuna kuna. Vlada je prihvatila doniranje udžbenika, a mi ćemo ostalo tako da roditelji nemaju troškove na tom području. Osim toga ovim rebalansom osigurat će se i kupnja dva suvremena dijagnostička uređaja za Opću bolnicu Dubrovnik. Riječ je o ultrazvučnom radiološkom uređaju i digitalnom radiološkom uređaju ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna”, rekao je župan Dobroslavić.

”Nastavljamo naše korištenje EU sredstava, ali moramo imati osigurana sredstva za predfinanciranje i sufinanciranje i tu stavku povećavamo na 9,5 milijuna kuna. Imat ćemo velike zahtjeve za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a tu je i projekt prekogranične suradnje Interreg s Italijom vrijedan 36 milijuna kuna”, rekao je župan te istaknuo kako u proračunu ostaju stavke koje su bile prvotno predviđene.

”Nabrojat ću samo neke,  tu je učenički dom na Korčuli sa 1,5 milijuna kuna, brana za sanaciju onečišćenja na moru 0.9 milijuna kuna, umirovljenički standard 2 milijuna kuna, produženi boravak u školama 0.7  milijuna kuna, stipendiranje 0.8 milijuna kuna itd.”, kazao je župan te zaključio kako je rebalans napravljen promišljeno i odgovorno.

Novi uređaji za bolnicu

Na sjednici je prihvaćen i Prijedlog Strategije osobe sa invaliditetom, prihvaćene su izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a, te Odluka o raspodjeli iskazane dobiti Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik. Naime, Zdravstvena ustanova Ljekarna Dubrovnik iskazala je višak sredstava od 3,1 milijuna kuna od čega će dva milijuna kuna prebaciti osnivaču – Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Preostalih pola milijuna kuna potrebnih za uređaje osigurala je Županija u svom proračunu.
Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović pohvalila je ovu odluku.

”Nabava ovakvih uređaja je potvrda da svi naši sugrađani i gosti da imaju zdravstvenu skrb kao i svugdje u Europi. Osim kvalitetnog kadra neophodno je imati ovakve dijagnostičke uređaje za postizanje adekvatne dijagnoze. Ono što je sada neophodno je rješavanje pitanja liječničkog kadra. Potrebno je hitno iznaći zemljište za izgradnju stanova liječnicima kako bi se podigla razina zdravstvene zaštite odnosno zadržao liječnički kadar”, rekla je Kosović.

Koncesije

Na sjednici je dodijeljeno i nekoliko koncesija za obavljanje djelatnosti akvakulture u Malostonskom zaljevu, a prihvaćeni su i prijedlozi Odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra ”Velika plaža” – istok, i ”Velika plaža” – zapad u naselju Saplunara na otoku Mljetu.

Na Skupštini su imenovani i članovi Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru.
Za predsjednicu je imenovana Nikolina Kraljević, članovi su Nikola Beusan, Marina Oreb, Ante Pejić, Stane Đivanović, Darko Knežević te Blaž Pezo. Tajnik je Ivo Klaić. Inače, na Skupštini je u vijećničke klupe umjesto Gordane Mustapić prisegnula zastupnica Made Mrčela.

Vila Rašica

U sklopu rasprave o pravu prvokupa Vile Rašice, odlučeno je da će se prekinuti sjednica bez usvajanja zaključka kako se ne bi konzumirao rok od 60 dana u kojem se potrebno očitovati za ovaj zahtjev privatnih vlasnika, a sve dok okolnosti eventualne kupnje ove nekretnine (sva stručna mišljenja, mišljenje DORH-a, ostala dokumentacija, izvadci itd.) ne budu potpuno jasne. Rasprava će se nastaviti na sljedećoj sjednici Županijske skupštine.
19. travanj 2024 08:18