StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Vrtićima energetska obnova i slikovnice, uređuju se igrališta i ulice...

Piše DV
5. srpnja 2019. - 11:14

PREDŠKOLSKA INFRASTRUKTURA

Za energetski učinkovitiji Ciciban i Izviđač 75 posto EU sredstava

U vrtićima Ciciban i Izviđač započeli su radovi energetske obnove zgrada. Na Cicibanu se demontira krov, nakon čega će se ugraditi solarni kolektori za toplu vodu. Radovi će obuhvatiti i toplinsku izolaciju 903 kvadratna metra s unutarnje i s vanjske strane. U vrtiću Izviđač ugradit će se potpuno novi sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalica topline te će se postojeći toplovodni sustav grijanja zamijeniti elektro kotlovima.

U tijeku je toplinska izolacija vanjskih zidova i stropa na novoj zgradi vrtića. Za oba vrtića naručena je nova PVC stolarija s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja. Dječji vrtići Dubrovnik osigurali su polaznicima vrtića smještaj u drugim objektima za vrijeme trajanja radova, prema prethodnom dogovoru s roditeljima.


Po završetku obnove znatno će se povećati energetska učinkovitost obje zgrade i smanjiti izdaci za utrošak energije te podignuti kvaliteta infrastrukture predškolskog odgoja. Za sufinanciranje vrijedne investicije, Grad Dubrovnik je iz EU fondova osigurao 75 posto od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 4.163.097,87 kuna.

GRADSKI KOTAR PLOČE IZA GRADA

Dovršeno uređenje Grudske i Pelješke ulice

U Gradskom kotaru Ploče iza Grada završeni su radovi na sanaciji Grudske i Pelješke ulice. U ovim pješačkim ulicama koje spajaju Zagrebačku ulicu i Gornji Kono popravljene su stepenice i odmorišta u cijeloj širini, što je ulicu učinilo sigurnijom i pristupačnijom. Ukupno je uređeno oko 600 kvadratnih metara obuhvata, a vrijednost radova iznosi 220 tisuća kuna s PDV-om.


UREĐENJE GRADSKIH KUPALIŠTA

Novi tuševi na plažama

Aktivnosti na uređenju i sanaciji javnih kupališta i plaža Grada Dubrovnika nastavile su se postavljanjem novih tuševa za kupače. U Vrbici, Štiklovici, u Malom Zatonu na Bunici i u Solinama te u Velikom Zatonu na plaži u Solinama, na rivi kod crkve sv. Stjepana i kupalištu na Malom Batu postavljeno je ukupno sedam tuševa, a u planu je i ugradnja na kupalištu u Lozici. Troškove vode snosi Grad Dubrovnik.

PROJEKT ReDu

Najmlađi kroz slikovnice uče o zbrinjavanju otpada

Grad Dubrovnik izradio je slikovnice i bojanke za djecu „I ja brinem za svoj Grad“, kako bi najmlađima približio tematiku recikliranja i odvajanja otpada. Dio je to projekta “ReDu - provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika”, a posebnost je u tome što je slikovnica pisana dubrovačkim dijalektom. Gradonačelnik Mato Franković podijelio je u srijedu polaznicima Dječjeg vrtića Pile nove slikovnice i bojanke, istaknuvši pritom važnost edukacije o gospodarenju otpadom i očuvanja okoliša od najmlađe dobi.


Projekt ReDu je vrijedan je 1,4 milijuna kuna, od čega je više od milijun kuna bespovratnih sredstava. Provedbom niza aktivnosti želi se doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta i izgradnji svijesti o važnosti gospodarenja komunanog otpada.

SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uređuje se sportsko i dječje igralište u Sustjepanu

U Sustjepanu je započela obnova sportskog terena i dječjeg igrališta. Na terenu će radovi obuhvatiti skidanje starog žičanog pletiva na ogradnoj konstrukciji i postavljanje novog, popravke i bojanje ograde, ojačanje mreže iza golova, betonsko ojačanje temeljnog zida ograde te bojanje zidova i tribina. Popravit će se i obojati koševi i golovi, a na tribinama će se izraditi zaštitna ograda. Mještani Sustjepana dobrovoljno sudjeluju u radovima košnjom zaraslog bilja i korova na sportskom terenu, nakon čega će se asfaltirat čitavi teren.


Radovi obnove dječjeg igrališta uključuju popravak i učvršćivanje sprava, zamjenu letvica na ogradi igrališta, izradu betonskih temelja i postavljanje anti stres gumene podloge kod tobogana. Investicija na sportskom terenu ukupno je vrijedna 130.218,38 kuna, a na dječjem igralištu 4.770,63 kuna, sve s PDV-om. Nakon završetka ovih radova, slijedi obnova sportskog terena Zaton – Soline, a u tijeku je završetak radova i na dječjem igralištu Lopud.


Na sportskim terenima OŠ Lapad te na dva igrališta u Novoj Mokošici, u Ulici Marina Kneževića i u Našem domu nedavno su obavljeni manji popravci opreme.

19. travanj 2024 16:03