StoryEditorOCM
DubrovnikBITI RADNIK S EX-YU PROSTORA U DUBROVNIKU

Jesu li Dubrovčani neprijateljski nastrojeni prema radnicima iz bivše Juge?

25. lipnja 2019. - 14:22

Nakon što je nedavno, zbog prijetnji "više osoba maskiranih fantomkama", trebinjski konobar Nenad Asanović (34) morao napustiti Dubrovnik, dio medija s područja bivše države raspisao se o tome kako je teško biti radnik iz Srbije u Hrvatskoj. Nije ih pri tome omela ni tvrdnja samog Asanovića kako je samo tetovaža "Delija", odnosno Crvene Zvezde, zasmetala grupici dubrovačkih navijača. Asanović je, valja i to reći, naglasio kako Dubrovčani nisu nacionalisti i pohvalio više nego korektan odnos njegovog gazde koji ga je zaposlio i primio kao člana obitelji.

Povratak trebinjskog konobara kući bio je povod i nama da potražimo te razgovaramo s ugostiteljskim radnicima srpske i crnogorske nacionalnosti, koji su iz susjednih država došli raditi u naš Grad tijekom sezone. A njih doista nije malo. Nakon radnika iz Hercegovine i Slavonije, predstavljaju treću po veličini grupaciju radnika na 'privremenom radu' u Dubrovniku.


Marljivi i ljubazni


Najveća koncentracija tih radnika u hotelu Pucić Palace, gdje hotelski direktor hrane i pića Erdinc Seferoglu i voditelj hotelskog wine bara Zlatko Čerić za njih imaju samo riječi hvale:

- Ovo je prva godina da smo angažirali radnike iz neke susjedne države i vjerujte, vrlo su dobri radnici! Mi smo hotel s pet zvjezdica i stalo nam je da imamo prave radnike na svakoj poziciji. S njima smo se sprijateljili i stalo nam je da im pomognemo da se što brže uključe u posao. Opravdali su naša očekivanja: nikad ne kasne na posao, uredni su i poslušni, odrade sve što im se kaže i ljubazni su s gostima. Ti su mladi radnici stvorili pozitivno ozračje i s njima je užitak raditi. Vjerojatno ćemo koncem sezone odlučiti one najbolje od njih zadržati za sezonu 2020. godine - ističe Seferoglu koji je, razgovor počeo s "Volim Hajduk!"

Čerić dodaje kako svih šest radnika, bez obzira jesu li iz Federacije ili Republike Srpske slušaju nadređene, po potrebi pomažu i kad je gužva uskaču na svako radno mjesto.

Jedan od šestorice takvih radnika je ekonomist Nebojša Mihajlović (25) iz Doboja koji radi kao konobar...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkovg vjesnika! 

 

24. travanj 2024 17:48