StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK

Predstavljen projekt „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ vrijedan 15.5 milijuna kuna

Piše DV
29. svibnja 2019. - 11:42
Projekt "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja" predstavljen je danas u gradskoj vijećnici na konferenciji za medije. O projektu su govorili Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma Trsteno Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti koja provodi projekt te predstavnici projektnih partnera - Javne ustanova Rezervat Lokrum, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Dubrovačke udruge ART bez granica.  Cilj je pridonijeti društveno-gospodarskom razvoju i podizanju svijesti o važnosti zaštite prirodne baštine i okoliša.
 
Trogodišnji projekt vrijedan 15.5 milijuna kuna započeo je 1. prosinca 2018. a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 70 posto, naglasio je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Ivica Grilec. Najavio je i niz projektnih aktivnosti.
 
- Cilj je stvoriti novi turistički proizvod na temelju dvije krajobrazne prirodno baštinske vrijednosti – Arboretum Trsteno i Botanički vrt na Lokrumu. Uspostavit ćemo novu liniju između ove dvije lokacije novim brodom s hibridnim pogonom, kapaciteta 50 putnika i vrijednosti 2.2 milijuna kuna, s ciljem povećanja broja posjetitelja u Arboretumu. – izjavio je ravnatelj Grilec.
 
Pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, Zrinka Raguž istaknula je vrijednost najavljenih aktivnosti u kontekstu gradskog projekta Poštujmo Grad.
 
- Ova gradska uprava dokazala je svoju orijentiranost ka korištenju europskih sredstava, koja se proširila i na naše ustanove. Veseli me što je u pitanju JU Rezervat Lokrum i što će se ovaj projekt nasloniti na gradski projekt Respect the City jer će nam omogućiti disperziju turističke ponude. Vjerujem da će realizacija biti  uspješna na dobrobit domaćeg stanovništa, ali i brojnih gostiju koji posjećuju naš Grad. – naglasila je pročenica Raguž.
 
Upravitelj Arboretuma Trsteno Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ivan Šimić naglasio je kako je povezivanje ova dva povijesna područja izuzetno važno za povećanje broja posjetitelja u Arboretumu. Od projektnih aktivnosti izdvojio je uspostavu tematsko-poučne staze u povijesnom masliniku Arboretuma Trsteno i obnovu zgrade Pojate u kojoj će biti smješten Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju, kao i radionice uzgoja vinove loze, maslina i aromatičnog bilja uz pomoć udruge DART.
 
Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić objasnila je ulogu TZ-a u projektu, kroz osmišljavanje tri turistička paketa koja će se ponuditi turističkim agencijama, a koji će sadržavati sve projektne aktivnosti.
 
Projekt će obuhvatiti i korištenje suvremenih tehnologija za interpretaciju i praćenje sastavnica prirodne baštine, kao što je web aplikacija koja posjetitelje upućuje u najpovoljnije klimatske zone otoka Lokruma, omogućuje komunikaciju s upravom te edukativne radionice uz aktivno sudjelovanje posjetitelja. Ulaganjima će doći do izravnog povećanja broja novozaposlenih, jedna osoba će se zaposliti u Arboretumu Trsteno i tri u Rezervatu Lokrum.
 
20. travanj 2024 05:59