Županija Dubrovnik

DUBROVAČKI VATROGASCI DOBILI SVOJ VATROGASNI BROD

"Orlando" će se koristiti za brze intervencije i u svim hitnim slučajevima na moru

DUBROVAČKI VATROGASCI DOBILI SVOJ VATROGASNI BROD
Prvi dubrovački vatrogasni brod „Orlando“, izgrađen u Istri za potrebe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, svečano je predstavljen u petak poslijepodne u starom gradskom portu.
 
Prigodnoj svečanosti prisustvovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika, ujedno predsjednik gradske Vatrogasne zajednice Mato Franković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe „Dubrovački vatrogasci“ Stijepko Krilanović, a uz njih prisutnima se obratila i dobrotvorka, gospođa Olga Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga, koja je imenovana kumom broda. Ova humanitarka, koja je vodila i osobno sudjelovala u brojnim projektima vezanim uz pomoć dubrovačkom vatrogastvu poput izgradnje vatrogasnog doma na Osojniku, uplatila je sredstva za godišnju premiju osiguranja. Svečanost su uveličali i Meinhard Matern, zamjenik gradonačelnika Bad Homburga i Daniel Guischard, tamošnji vatrogasni zapovjednik.
 
Prvi vatrogasni brod, u Orlandovoj godini nazvan po ovom velikom svjetovnom simbolu Dubrovnika, blagoslovio je rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić, a u prigodnom programu nastupila je klapa Ragusavecchia. Po završetku svečanosti "Orlando" pred portom izveo i pokaznu vježbu.
 
Gradonačelnik Mato Franković za svog je obraćanja uputio zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ove vrijedne investicije, koja će umnogome Elafite približiti Dubrovniku u pitanjima vatrogasne, ali i zdravstvene zaštite jer je „Orlando“ izgrađen i za plovidbu u zahtjevnijim vremenskim uvjetima, a vatrogascima je poželio uspješno obavljanje službe.
 
- „Kroz čitavu povijest vatrogastva, koje se na području Dubrovnika počelo spominjati još u 12. stoljeću, nismo imali pravi vatrogasni brod“, kazao je gradonačelnik istaknuvši da ne nosi slučajno ime srednjovjekovnog viteza čiji je stup u Dubrovniku podignut prije 600 godina.
 
Nabava vatrogasnog broda, podsjetimo, posljednja je investicija Grada Dubrovnika u bolju opremljenost interventnih službi. Preduvjet je za ustrojavanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca. Brod je u ugovorenom roku izgradila istarska tvrtka Marservis d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji plovila. Investicija je stajala četiri milijuna, a financirana je sredstvima Grada Dubrovnika i JU Rezervat Lokrum.
 
Polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije prvenstveno će se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru. Omogućit će žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života.
 
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Sutra bez vode je...

Sutra bez vode je...
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 19. lipnja bez vode će biti dio Nuncijate uz magistralu u vremenu od 8.30 do...
Sutra bez vode je...