StoryEditorOCM
DubrovnikHDZ: KONFERENCIJA ZA MEDIJE

BRANKO BAČIĆ Izbori za Europski parlament jednako su važni za građane Hrvatske kao izbori za nacionalni parlament, kao izbori za lokalnu i područnu samoupravu!

Piše PSD.
24. svibnja 2019. - 14:17

Predsjednik ŽO HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, član predsjedništva ŽO HDZ-a i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik GO HDZ-a Dubrovnik i dubrovački gradonačelnik Mato Franković održali su konferenciju za medije na temu realizacije projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- U ovoj kampanji koja je bila iznimno duga i koja traje već četrdesetak dana Hrvatska demokratska zajednica ponovno je pokazala da je najjača politička stranka i snaga ne samo u Hrvatskoj, nego i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Mi smo proteklih 40 dana htjeli prije svega voditi afirmativnu kampanju, govoriti o sadržajima, o značaju, o važnosti nedjeljnih izbora za Europski parlament. Naša kampanja nije bila negativistička niti smo se sukobljavali s nijednom drugom političkom strankom, a kao što znate, bili smo često puta meta napada drugih političkih stranaka – kako onih iz krajnje desnice tako i onih s lijevog političkog spektra. Nismo se na to obazirali i držim da smo našom kampanjom koja je započela upravo iz Čilipa, iz juga Hrvatske, obilazeći čitavo to vrijeme naše gradove i općine predstavili taj program i govorili o onome što HDZ planira svojim programom „Hrvatska za generacije“ u Hrvatskoj, a i ono što je za nas kao Županijsku organizaciju i naše gradske i općinske organizacije bilo još i važnije – što u svakom dijelu Županije HDZ svojim programom planira realizirati u novom mandatu Europskog parlamenta, koja je svrha, dužnost zastupnika u Europskom parlamentu i približiti se svakom građaninu DNŽ-a rad Europskog parlamenta.

- Htjeli smo poslati poruku kako su izbori za Europski parlament jednako važni za građane Hrvatske kao izbori za nacionalni parlament, kao izbori za lokalnu i područnu samoupravu. Naime, Europski parlament je ujedno i hrvatski parlament i važno je da nas tamo zastupaju zastupnici koji znaju europske poslove, zastupnici koji su u sve vrijeme hrvatsko društvo koje zastupaju vrijednosti hrvatskog društva, prije svega demokršćanske vrijednosti - one vrijednosti koje zastupa najjača politička stranka u Hrvatskoj – HDZ. Nakon sjednice Vlade za Svetoga Vlaha u Dubrovniku, mimo i pored odluka Vlade koje su podrazumijevale realizaciju projekata u vrijednosti od gotovo 5 milijardi kuna, a zahvaljujući projektima koji dolaze iz gradova i općina naše Županije, proteklih dana od sjednice Vlade, Vlada je realizirala i potpisala, ugovorila i donijela odluku za nove projekte u vrijednosti od gotovo 120 milijuna kuna, kazao je Bačić te nabrojao sve projekte koji su financirani na temelju sredstava iz europskih fondova ukazavši još jednom na važnost članstva Hrvatske u EU i važnost rada Europskog parlamenta i pozvavši sugrađane da u nedjelju u što većem broju izađu na izbore za EU-parlament te da podržu HDZ-ov program „Hrvatska za generacije“.

- Mi smo u ovoj Županiji kao stranka, ali i kao pojedinci i u cijeloj državi shvatili da su ovi izbori vrlo važni za našu Županiju, za cijelu Hrvatsku i naravno za Europsku uniju. Zbog toga smo imali vrlo opsežnu kampanju, obišli smo sva naselja u našoj Županiji, imali smo također predstavnike s naše liste u dva navrata u našoj Županiji i u razgovoru s našim sugrađanima možemo reći da i oni razumiju tu važnost i vjerujem da će u velikom broju izaći na ove izbore. Mi smo im, dakako, preporučili i očekujemo glasovanje za HDZ zbog toga što naša stranka doista ima najbolji program za ove izbore, ima najkvalitetniju listu i mogu reći da najbolje razumije Europu, najbolje razumije što to znači „Hrvatska u Europi“, „Europa za Hrvatsku“. Nažalost, imamo u kampanji i one koji se natiču za EU-parlament, a ne znaju što bi tamo radili i neki od njih ne bi htjeli Europu, oni bi očito htjeli da se vratimo na Balkan, a mi znamo da već tisuću godina želimo biti za istim stolom s najmoćnijim državamau Europi i u svijetu, a to je Europska unija i sad jesmo za tim stolom, želimo za tim stolom ostati – sa svim pravima koja imaju svi za tim stolom, a to znači da sukreiraju europsku politiku, ali isto tako da mogu braniti svoje nacionalne interese jer se većina odluka donosi konsenzusom u europskom Vijeću.

- Osim što u ovoj Županiji shvaćamo koliko nam Europa znači za unapređenje našega sustava vrijednosti, za naše slobode, za našeg sustava vrijednosti, za pravnu državu, shvatili smo da je Europa velika prilika za razvoj naše Županije, ali i cijele Hrvatske. Tu su europski fondovi, sve ono što Europa pruža manje razvijenima kroz kohezijsku politiku mi shvaćamo kao našu šansu, to smo do sada shvatili i realizirali jer kao što je poznato, naša Županija je proglašena najuspješnijom županijom u korištenju europskih fondova. Ugovorili smo protekle dvije godine 4,4 milijarde kuna što je najviše po glavi stanovnika i cijeloj Hrvatskoj. Budući da imamo brojne projekte za budući razvoj naše Županije, o tome smo se jasno izjasnili u našoj razvojnoj strategiji, u našim planovima. U tome imamo podršku Vlade RH kroz zaključke, ali i na druge načine. Nama i dalje trebaju europski fondovi da bismo imali na raspolaganju te fondove moramo imati ozbiljne, odgovorne zastupnike u EU-parlamentu. Nadamo se i želimo da čelnik Europske pučke stranke Manfred Weber bude novi predsjednik Europske komisije, dakle, da bude iz naše političke obitelji. Smatramo i uvjereni smo da je to ostvarivo, očekujemo pobjedu u ovoj Županiji i pobjedu na razini Hrvatske i većinu EPP-a u EU-parlamentu pa tako i Manfreda Webera za čelnika EU-komisije, kazao je župan te pozvao sve sugrađane da izađu na izbore i da podrže listu broj 9, listu HDZ-a koja ovaj put izlazi samostalno na izbore.

- Mislim da je iznimno važno poslati jasnu poruku svim našim sugrađanima u nedjelju 26. svibnja svojim izlaskom ili neizlaskom definirat će se, odlučit će se o onima koji će odlučivati o proračunskom rasporedu Europe, o budućem mandatnom razdoblju 2021. i samim tim će se odlučiti o onim zastupnicima koji će odlučiti o visini sufinanciranja europskih projekata koji su od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik. Treba reći da glasajući u nedjelju na izborima mislite i glasajte lokalno, a mislite na globalnu poziciju. Zašto kažem lokalno? Pa 85 milijuna kuna je Grad Dubrovnik povukao u dvije godine iz Europskih fondova, a to je samo jedan dio od onoga koliko je Grad uistinu mogao povući da je koristio EU-fondove. Veliki razvojni projekti na području Grada Dubrovnika su nešto što je ispred nas i zato nam je važno da oni koji će nas predstavljati u EU-parlamentu vode računa o tome – prije svega koji će izvor sufinanciranja biti za određeni projekte i koliko će novaca pripasti Republici Hrvatskoj. Mislim da je važno napomenuti činjenicu kako je HDZ odnosno naši predstavnici su autmatski predstavnici naše sestrinske organizacije – EPP-a – koja je vodeća stranka u Europi i vjerujemo da će u budućnosti zadržati tu vodeću ulogu. Zato je važno da što više naših sugrađana izađe na izbore, ali i prepoznaju HDZ i njene predstavnike kao one čiji će se glas u Europi moći čuti upravo preko EPP-a. Zato, dragi sugrađani, još jednom vas pozivam u nedjelju izađite na izbore, odlučite o tome koga želite da vas predstavlja u Europi idućih pet godina, kazao je Franković poručivši kako čeka investicijski ciklus vrijedan 680 milijuna kuna.

- Što se tiče Ministarstva poljoprivrede, na sjednici Vlade početkom veljače u Dubrovniku spominjali su se projekti koji su do sada ugovoreni iz programa Ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede i tada je to iznosilo približno 170 milijuna kuna. Obuhvaćao je niz potpora za naše maslinare, voćare, mlade poljoprivrednike, one koji se bave ruralnim turizmom, dječje vrtiće u Stonu, Blatu, Pločama, Konavlima, projekte vodoopskrbe, odvodnje, a danas je ova brojka nakon nešto više od 3 mjeseca premašila 200 milijuna kuna. Od tih projekata, istaknut ću društveni i kulturni centar u Trpnju za koji je potpisan ugovor vrijedan 4 milijuna kuna i vrlo značajan Vatrogasni dom – projekt vrijedan više 12 milijuna kuna za koji je Općina Konavle dugo tražila sredstva i sad uspijeva dobiti potporu nešto veću od 10 milijuna kuna preko programa Ruralnog razvoja. Itekako znamo koja je važnost europskih strukturnih fondova i pokazali smo da znamo na koji način treba njima upravljati.

- Svjesni smo da se razvojan politika ne može samo voditi europskim sredstvima zato koristimo i nacionalna sredstva kako to dosad to nije rađeno pa ću sa zadovoljstvom istaknuti novi program potpore proizvođačima mandarina vrijedna 20 milijuna kuna koji će se uskoro početi isplaćivati po hektaru. Po našim procjenama, ta će potpora po hektaru iznositi 10 ili 11 tisuća kuna i vjerujem da će proizvođači mandarina u pripremi sezone berbe dobro doći. Osim ove potpore, radimo još neke korake i aktivnosti koji bi trebali donijeti dobro našim proizvođačima, radimo na jednom cjelovitom akcijskom planu koji bi uključio izgradnju distribucijskih centara ako nedostaju, izgradio nacionalni sustav označavanja koji bi pripomogao prepoznatljivosti i brendiranju naših proizvoda i to će isto tako uskoro krenuti prema javnosti u savjetovanja, a onda i na Vladu.

- Na kraju, vrlo je važno spomenuti jedan zakon koji prije svega ima ogroman značaj za Ploče, ali i za druge dijelove Neretve, a to je Zakon o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest i Plobest u stečaju. Naime, svi znate da je u Pločama desetljećima radila tvornica „Azbest“ koja je prestala sa svojim radom što se tiče korištenja azbesta početkom 2000. i rad u toj tvornici uzrokovao je strahovite zdravstvene probleme i poteškoće tisućama ljudi iz doline Neretve i šire, najviše iz Ploča. U 2007. donesen je paket zakonskih prijedloga kojim se rješavala problematika oboljelih od azbesta, ali dio radnika nije bio obuhvaćen takvim rješenjima i nakon dugo godina, razgovora, pregovora, iniciranja, obećavanja – ova Vlada je vrlo brzo reagirala na te zamolbe i zahtjeve i u proceduru predložila nacrt ovoga Zakona koji je sada upućen prema Saboru i koji je vrijedna čak 111 milijuna kuna i kojima su predviđene isplate radnicima trgovačkog društva Plobest, onoga koje je nastalo nakon društva Azbest i koji su bili izloženi azbestu najmanje pet godina u razdoblju od 1991. do 2002. Takvima će se omogućiti isplata na brz i jednostavan, učinkovit način u tri godine u jednakim godišnjima ratama od 73 tisuće kuna, objasnila je Vučković. Dv

19. travanj 2024 22:01