StoryEditorOCM
DubrovnikBISTRA VODA

Sva javnopravna tijela izdala potrebne potvrde, uskoro uporabna dozvola za pročistač

Piše Silvia Rudinović Foto: DV/ Božo Radić - CROPIX
22. svibnja 2019. - 13:33
Početkom lipnja istječe rok od 90 dana u kojem se moraju ukloniti svi nedostaci kako bi pročistač vode za piće u Komolcu konačno dobio uporabnu dozvolu. Ove godine, potrošači Vodovoda Dubrovnik četiri su puta ostali uskraćeni za pitku vodu sa špine zbog zamućenja različitih izvorišta, najdulje u travnju. Stoga ne čudi da se s velikim iščekivanjem očekuje puštanje u rad uređaja za pročišćavanje. Uprava Vodovoda vrlo je oprezna kad je u pitanju pročistač.

- Rok se bliži. Mnogo toga je već ispravljeno, ali ne bih volio komentirati postupak, jer ne mogu utjecati na ikoga od članova komisije, od protupožarnog inspektora nadalje. Osobito, nakon posljednjeg događaja u Hidroelektrani Plat, gdje se gleda tko je što potpisao, da idemo forsirati? Morate znati i činjenicu da u čitavom gradu imamo samo jednog protupožarnog inspektora. Koliko se gradi u Dubrovniku, čovjek je vjerojatno preopterećen – kaže Lukša Matušić, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

Bilo je, komentira Matušić, posve shvatljivih ali i nelogičnih primjedaba pojedinih članova komisije, no, Uprava Vodovoda očekuje da se do kraja svibnja sve okonča. Iz gradske uprave imaju dobre vijesti koje idu Matušićevim očekivanjima u prilog.

- Pročistač je složena građevina, pa tehnički pregled za takvu građevinu samim tim dulje traje.Potrebno je pregledati opsežnu dokumentaciju, unutar koje su atesti, potvrde svih javnopravnih tijela koja su sudjelovala u postupku koji je prethodio izdavanju građevinske dozvole i slično. Možemo reći da smo pred okončanjem ovog složenog postupka, da su sva javnopravna tijela izdala potrebne potvrde, te da uskoro možemo očekivati izdavanje uporabne dozvole – kaže Silva Vlašić, pročelnica upravnog odjela Grada Dubrovnika koji izdaje dozvole.

Ugovor o izgradnji pročistača, u lipnju 2016. godine, potpisali su ondašnji gradonačelnik ondašnji direktor dubrovačkog Vodovoda Valentin Dujmović i Marco Marchisio, regionalni direktor Degremont/SUEZ Enviroment. U ugovoru stoji kako će uređaj, nakon ishođenja uporabne dozvole, ostati u rukama izvođača na održavanju, tj na probnom roku godinu dana. U tom razdoblju će se zaposlenici dubrovačkog Vodovoda osposobljavati za rad na pročistaču kakvog nema nitko u Hrvatskoj.

- Nakon godinu dana, predviđeno je Vodovod preuzme potpuno upravljanje, održavanje i vlasništvo nad uređajem – iznosi Lukša Matušić.
Radovi u ove tri godine nisu tekli glatko. Zapinjali su zbog blokade podizvođača i prosvjeda tvrtke koja je tvrdila da je vlasnik pristupne ceste pa su zaustavili polaganje električnih kabela.
19. travanj 2024 22:45