StoryEditorOCM
DubrovnikFESTIVAL DONATORSKOG KARAKTERA

Evo što je na programu Sentimento festivala 2019.!

Piše DV
21. svibnja 2019. - 16:24
Festival Sentimento 2019. u sklopu svog kulturno-umjetničkog programa predstavlja renomirane glazbenike koji svojim talentima donose jedan novi pristup umjetničkom izričaju. Na jedinstven način putem glazbe festival daje poseban doprinos društvu i omogućuje ranjivim skupinama rehabilitaciju i integraciju u zajednicu. Festival Sentimento potiče socijalnu inkluziju i međugeneracijsku solidarnost kao važan segment kulturnog bogatstva Dubrovnika.
Tijekom festivala provodi se kulturni edukacijsko-rehabilitacijski program u koji su aktivno uključeni stručnjaci iz područja glazbene rehabilitacije. Poseban gost ovogodišnjeg šestog Festivala Sentimento je proslavljeni svjetski pijanist Josip Joe Meixner. Međunarodna priznanja dobio je kao producent i skladatelj za Disney i Fox Channel a svjetsku pozornicu dijelio je sa velikim glazbenim imenima poput Elthona Johna i Lise Stansfield. Piano doktor jedinstven je pseudonim za ovog vrsnog glazbenog znanstvenika koji daje veliki doprinos u glazbenoj medicini i terapiji glazbom kao začetnik „piano medicine“.
Ovogodišnji festival Sentimento započinje nizom zanimljivih nastupa i predavanja:

Koncert „A life for music“, Knežev dvor - 01.06.2019. u 20:30 sati
Publika će moći uživati u jedinstvenim i originalnim aranžmanima u kojima svjetski proslavljeni pijanist Josip Joe Meixner stvara novu umjetničku formu, sjedinjujući elemente klasične, jazz i soul glazbe. Postoje veliki klavirski virtuozi i glazbeni inovatori, ali način na koji Josip Joe Meixner interpretira glazbu nije samo jedinstven, već i emocionalno vrlo snažan. Bez obzira svira li "Clair de Lune" od Debbusyja ili "Fragile" Stinga, uvijek je riječ o soulu s elementima klasike i jazza u Meixner stilu. Za prodaju ulaznica kontaktirati ured Dubrovačkog simfonijskog orkestra (020/417-110) www.dso.hr
Predstavljanje knjige „Glazba kao lijek“, Dubrovačka knjižnica (Saloča od zrcala) - 03.06.2019. u 19 sati
Pijanist Josip Joe Meixner se, potaknut potrebom da poboljša svoje zdravlje, pozabavio terapijskim učinkom opuštajuće glazbe i upravo na temelju tih spoznaja razvio „piano medicinu“. Znanstvenici sa Sveučilišta u Beču mjerili su funkcije organizma uz učinak glazbe koju je skladao Meixner i rezultati su se pokazali učinkoviti, njegova glazba zaista pomaže kod bolova, nesanice, anksioznosti, pa i visokog krvnog tlaka. Ovo je prvi poznati primjer profesionalnog pijaniste koji je svoje stručno glazbeno znanje spojio sa spoznajama medicinskih istraživanja. Meixner će predstaviti svoju knjigu „Glazba kao lijek“ i održati predavanje o utjecaju glazbe na ljudski organizam. Tijekom predavanja demonstrirati će na koji način piano medicina poziva na opuštenost pružajući akustično utočište u stresnim vremenima. Ulaz je slobodan.
„Koncert za spavanje“, hotel Valamar Lacroma
Pitanje je koja glazba uspijeva doista čovjeka izvući iz stalne napetosti, užurbanosti i stresnog života te izazvati dobre emocije. Josip Joe Meixner otkrio je prave harmonije uz nježni pianissimo kojim zaustavlja um od neumornog razmišljanja o problemima i vodi slušatelje prema skladu sa samim sobom. Od laganog do dubokog opuštanja i sna, jedini akustični podražaj tijekom ovog posebnog koncerta je tihi zvuk glasovira. Posjetitelji leže u udobnim ležaljkama i slušaju medicinsku glazbu za opuštanje punih 60 minuta. Ograničena prodaja karata u hotelu Valamar Lacroma.

Koncert Tri tenora, Knežev dvor - 18.06.2019. u 21 sat
Tri tenora Stijepo Gleđ Markos, Max Hozić i Saša Jakelić osvajaju srca publike šarmantnim i suvremenim izvedbama najpoznatijih canzona, evergreena i arija. U njihovim zajedničkim nastupima osjeća se zaigranost, prijateljstvo i spontanost kojom na svoje koncerte privlače raznovrsnu publiku i osvajaju simpatije svih generacija. U pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pijaniste Vladimira Babina pripremaju vrlo atraktivan glazbeni program pod vodstvom maestra Noormana Vidjaje, indonezijskog dirigenta koji je ravnao najpoznatijim svjetskim orkestrima. Ova snažna glazbena kombinacija ponuditi će koncert za pamćenje. Za prodaju ulaznica kontaktirati ured Dubrovačkog simfonijskog orkestra (020/417-110) www.dso.hr

Koncerti i glazbene radionice s korisnicima domova
U sklopu festivalskog programa održati će se i niz glazbenih radionica, nastupa i edukacijskih seminara u kojima će uz glazbene goste sudjelovati korisnici domova za starije i nemoćne te osobe s poteškoćama u razvoju. Piano doktor, Josip Joe Meixner dobrobiti glazbe će donijeti korisnicima i osoblju domova te u praksi primijeniti pozitivni učinak piano medicine na one kojima je to najpotrebnije.
Planiran je i zajednički nastup u Katedrali gdje će se održati Sveta Misa za korisnike domova koji će zajednički izvesti nekoliko prigodnih pjesama tijekom i nakon Svete Mise.
Kao posebni gosti na festivalu će nastupiti i zbor Unison koji je u sklopu „Unison World“ projekta pokrenuo domaćin i začetnik festivala Sentimento, Stijepo Gleđ Markos. Ovaj jedinstveni zbor okuplja vrlo raznoliku skupinu, od malenih do starijih, korisnika domova, osoba s poteškoćama, građana različitih profesija i ljudi otvorenog srca. Zbor Unison promiče zajedništvo putem glazbe te njeguje i ujedinjuje različitosti svojih članova.
Festival Sentimento je donatorskog karaktera i pomaže razvoju glazbenog projekta „Unison World“.
Ravnatelj festivala Sentimento, Stijepo Gleđ Markos posebno se zahvaljuje Gradu Dubrovniku na podršci i pokroviteljstvu kao i ostalim pokroviteljima: Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Dubrovačka biskupija, Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački muzeji, Dubrovačke knjižnice, Dubrovačke ljetne igre, Valamar Hotels & Resorts, Hoteli Maestral, ZAMP, Restoran Kopun te medijski pokrovitelji: Dubrovački vjesnik i Libertas Televizija.
19. travanj 2024 06:48