StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK HEP-u POSLAO PISMO NAMJERE ZA ZGRADU U GRUŽU

Čuda se događaju: U Šipčinama skidaju prijeteće antene i otvaraju vrtić?

Piše Silvia Rudinović
21. svibnja 2019. - 12:20
Hrvatska je jedina europska zemlja u kojoj se bazne stanice mobilnih mreža podižu bez građevinske dozvole. Upozorila je na to Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja. Oporba u Hrvatskom saboru nedavno je izgubila bitku da se obveza ishođenja dozvole unesene u izmjene zakona o gradnji. Iz vladajućeg HDZ-a tumače kako se radi o jednostavnim građevinama, a svi izvoditelji moraju poštovati prostorne planove. Kažu i to da općine i gradovi traže suglasnost građana te da se kontinuirano mjeri zračenje.

Krajem travnja je u Dubrovniku mjerena izloženost elektromagnetskim poljima na Lapadskim dvorima, na Masarykovom putu. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) prije nekoliko dana je objavila rezultate. Izmjerene razine zračenja niže su od propisanih graničnih vrijednosti.

Čak i onda kad se antene postave nezakonito, mimo prostornog plana, što je svojedobno bio slučaj u Ulici Andrije Hebranga, u Šipčinama, ne dogodi se ništa. U tom slučaju su dvije od tri bazne stanice na krovu zgrade Hrvatske elektroprivrede postavljene ilegalno, prije osam godina je potpisano i jedno rješenje o uklanjanju koje nikad nije provedeno. I dok se čekalo da država odradi svoj posao, stvoreni su uvjeti da te antene, u gusto naseljenom prostoru Gruža, postanu legalne.

U siječnju ove godine podsjetili smo gradonačelnika Mata Frankovića na predizborno obećanje kako će tražiti trenutačno uklanjanje ovih baznih stanica. Tada je rekao kako prikuplja dokumentaciju da provede obećanje u djelo. Što je u međuvremenu napravio?

- Osim što je Grad Dubrovnik pribavio svu potrebnu dokumentaciju, otišli smo i korak dalje te smo poslali pismo namjere za dugoročni zakup cijele zgrade s pravom prvokupa. Naime, intencija nam je navedenu zgradu uzeti u zakup, kroz obnovu ukloniti antene, a zgradi dodijeliti namjenu prostora za vrtić, koji u Gružu kronično nedostaje, stoga se nadamo skorom odgovoru HEP-a – kaže ovog tjedna Mato Franković.

HEP je krov svoje zgrade u Gružu dao u zakup teleoperatorima T-Mobile, A1 i TELE2, a ugovori su se potpisivali tri godine, s mogućnošću obnavljanja. Pritom, HEP nikada nije htio otkriti iznose koje ubiru od zakupnina, a sama zgrada godinama stoji posve neiskorištena usred grada.

25. travanj 2024 10:29