Županija Dubrovnik

PROFESOR I DOKTOR ZNANOSTI O RIZICIMA I LIJEČENJU POSLJEDICA MOŽDANOG UDARA

SPECIJALIST NEUROLOG TOMISLAV BREITENFELD Moždani udar pogađa sve mlađe i mlađe, brzina reakcije je ključna

PROFESOR I DOKTOR ZNANOSTI O RIZICIMA I LIJEČENJU POSLJEDICA MOŽDANOG UDARA
Prof.dr.sc. Tomislav Breitenfeld, specijalist neurolog na Klinici za neurologiju KBC-a Sestre Milosrdnice u suradnji s dubrovačkom poliklinikom MarinMed sukladno potrebama boravit će češće u Dubrovniku. Primarijus Breitenfeld, subspecijalist intenzivne medicine iz područja neurologije višegodišnjim će znanjem i iskustvom pomagati oboljelima od bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava.
- Ne znam ima li potrebe za još jednim neurologom koji će trajno stanovati u Dubrovniku, ali sam spreman dolaziti i pomoći kod neuroloških bolesti. Poznajem neurologe iz Dubrovnika, s nekima surađujem, neki su bili i na specijalizaciji u zagrebačkom KBC-u Sestre Milosrdnice gdje radim i stvarno moram priznati da se radi o vrsnim stručnjacima.
 

U Dubrovniku imamo, kako kažete, vrsne kolege neurologe. Je li u ovom gradu dovoljno 'pokriven' taj segment medicine?

- Stručno je pokriven sasvim sigurno a je li brojem pokriven, to ne mogu tvrditi. Poznavajući situaciju u hrvatskom zdravstvu, većinom potrebe nisu dovoljno pokrivene pa vjerojatno ni u Dubrovniku.


 

Za bolju skrb o pacijentima koji su doživjeli moždani udar važno je postojanje jedinica za liječenje moždanih udara. Međutim, nemaju ih sve hrvatske bolnice.

- Kao netko tko je od prvog dana aktivno uključen u organizaciju jedinica za liječenje moždanih udara i okolnost da sam sudjelovao u formiranju prve takve jedinice u Hrvatskoj u KBC Sestre Milosrdnice, mogu reći da smo uporno zagovarali otvaranje mreža jedinica za liječenje moždanog udara. Zašto? Tamo se liječi fokusirano na jednu bolest. Kad radite jedan specifičan posao, doznate mnoge stvari i fokusirajući se na specifičnosti bolesnika s moždanim udarom zapravo im klasičnim metodama liječenja pomognete puno drugačije. Primjerice, na običnom odjelu rehabilitacija se neće provoditi ili se neće provoditi dovoljno, a u jedinicama za liječenje moždanog udara rehabilitacija počinje 24 sata nakon udara i vrlo je aktivna. Studije su dokazale da, kad se cijeli medicinski tim fokusira na jednu bolest, rezultati liječenja s istim dostupnim metodama i lijekovima do 30 posto bolji, što je fenomenalno. Iz raznoraznih organizacijskih i financijskih razloga možda u svim regionalnim bolnicama u RH nisu osnovane posebne ustrojbene jedinice, ali se u svakoj od njih pacijenti liječe po principu kao u jedinicama, pa tako i u Dubrovniku. Cijeli tijek liječenja moždanog udara se u potpunosti primjenjuje uključujući moderne metode liječenja kao što je intravenska trombolitička terapija koja je promijenila općenito način liječenja ali i sudbinu bolesnika s moždanim udarom. Također i naš način razmišljanja, brži smo, kvalitetniji i pacijentima korisniji.

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije