StoryEditorOCM
DubrovnikPROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Ulaganjima doseći visoke standarde i kvalitetu života u Gradu

Piše DV
18. svibnja 2019. - 10:59

BRŽE I JEDNOSTAVNIJE DO SLOBODNIH PARKING MJESTA

Dubrovnik u cijelosti pokriven Smart parking tehnologijom

Tvrtka Sanitat Dubrovnik provodi posljednje pripreme za implementaciju Smart parking sustava.  Obuhvatit će sva parkirališta u vlasništvu grada postavljanjem ukupno 1.912 senzora koji će biti povezani s aplikacijom dostupnom za mobilne uređaje. Sam projekt s održavanjem na tri godine vrijedan je 3.2 milijuna kuna, a njegovom realizacijom Dubrovnik će postati jedini grad u cijelosti pokriven smart parking tehnologijom. Očekivani početak potpune implementacije sustava je 1. srpnja 2019. godine. Putem pametne aplikacije građani i posjetitelji imat će uvid u raspoloživost slobodnih mjesta po zonama, ali i brojne druge mogućnosti koje će nuditi

RIJEŠEN DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Uređen ulaz u Mostarsku ulicu, raskrižje sigurnije za prometovanje


Grad Dubrovnik završio je radove na križanju ulica Iva Dulčića i Mostarske, čime se povećala preglednost i ukupna sigurnost odvijanja prometa na ovom dijelu ceste.  Osim uređenja kolnog pristupa ovim se radovima osigurao i pješački pristup Mostarskoj ulici, izgradnjom nogostupa, pa je križanje sada daleko sigurnije i za kretanje pješaka. -„Još jedan važan projekt za Grad Dubrovnik je završen - skretanje koje je predstavljalo dugogodišnji problem, mjesto gdje se dogodio veliki broj prometnik nezgoda. Siguran sam da će naši sugrađani koji ovdje žive i njihovi gosti biti zadovoljni ovim novim prometnim rješenjem“, kazao je gradonačelnik Franković prilikom obilaska. Investicija je vrijedna nešto više od 900.000 kuna, a u sklopu radova uređeno je i autobusno stajalište.

PREVOZIT ĆE GOSTE S KRUZERA I GRAĐANE

Testira se prvi niskopodni zglobni autobus


Grad Dubrovnik i Libertas Dubrovnik d.o.o. provode testiranje prvog niskopodnog zglobnog autobusa za javni prijevoz putnika, tzv. harmonike. Namjera gradske uprave jest ukidanje dolaska tzv. shuttle turističkih autobusa na Pile i preuzimanje prijevoza gostiju s kruzera na relaciji Luka Gruž - Pile s dva niskopodna autobusa koje Libertas namjerava nabaviti, a čime bi se značajno smanjile gužve. Van te namjene, autobusi bi se koristili i za potrebe javnog gradskog prijevoza te bi uvelike rasteretili najopterećenije linije, posebno one koje prometuju na relacijama Mokošica-Pile i Babin Kuk – Pile.
OKVIR
Riječ je o vozilu kapaciteta 120 putnika koje je Libertasu za potrebe testne vožnje ustupljeno od društva Promet d.o.o. Split. Ukoliko se pokaže prihvatljivim rješenjem. Libertas će za prvu ruku nabaviti dva ovakva autobusa „harmonike“.
 

EU FONDOVI

I „Marin Držić“ spreman za energetsku obnovu


Nastavlja se ciklus obnove pedagoških ustanova na području Grada Dubrovnika, pa je tako gradonačelnik Mato Franković potpisao i četvrti ugovor za energetsku obnovu ove godine, ovaj put za obnovu Osnovne škole Marina Držića. Investicija je vrijedna 606.250,79 kuna (uključujući PDV), a sufinancira se bespovratnim sredstvima EU fondova u iznosu od 42%. U ime zajednice ponuditelja ugovor o izvođenju radova potpisao je Miho Klečak. U zgradi OŠ Marina Držića od 5. do 8. razreda zamijenit će se i izolirati dotrajali krov zgrade, vanjski zidovi te će se ugraditi solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Projektom je predviđena i ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta.

Završetkom radova i OŠ Marina Držića će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a ukupna ostvarena ušteda za grijanje objekta će iznositi 50,42%.

Osim osnovnih škola Marina Držića i Ivana Gundulića energetska obnova kreće i u dva vrtića – Izviđaču i Cicibanu, za što je iz EU fondova osigurano 3.124.992,85 kuna, odnosno čak 75 % od ukupno prihvatljivih troškova.
 

23. travanj 2024 17:19